Videók

Ökotárs 25

25 éves lett az Ökotárs Alapítvány 2017-ben. Az alkalomból készült film megtekinthető itt az Ökotárs Youtube csatornáján is. 


„KÖZöm?” országjáró körút

„KÖZöm?” címmel, és sok más civil szervezettel karöltve, 2017 októberében országjáró körútra indult a 25 éves Ökotárs Alapítvány. A nyilvános estek célja az volt, hogy népszerűsítse a civilek ügyét, fokozza a polgárok részvételi kedvét és hajlandóságát, illetve hogy erősítse a kapcsolatokat, a hálózatosodást a helyben működő és az országos szervezetek között. A Győrben, Szegeden, Pécsett, Nyíregyházán és Debrecenben megrendezett öt októberi estén a legkülönbözőbb, ismertebb és kevésbé ismert szervezetek képviselői mutatták be röviden az általuk felkarolt ügyeket és eredményeiket például a szegénység leküzdése, az oktatás, a közösségi részvétel, a környezetvédelem, a fogyatékkal élők támogatása vagy épp a jogállamiság terén. Nemcsak az országos, de az adott városokban élőket közvetlenül érintő helyi kérdésekre is sor került a közönség aktív részvételével fórumbeszélgetések formájában, lehetőséget teremtve így a közvetlen találkozásra, bevonódásra.


KÖZösség-SZERvezés-VEZetés

A 2016-ban indított KÖZ-SZER-VEZ Programban dolgozó közösségszervezők és közösségek első éveiiből és sikereirőből merítenek a filmek, amik azoknak szólnak, akik elhiszik, hogy közösségi összefogással az állampolgárok, a hétköznapi emberek helyi közösségei érdemben tudják befolyásolni a helyi és regionális döntéshozatalt, az önkormányzatokat, a politikusokat. És azoknak is szólnak, akik szerint mindez nem lehetséges. A filmekben négy olyan települési közösség tagjai szólalnak meg, akiknek sikerült a helyi lakosok igényei szerint alakítani a helyi történéseket.


Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok

A 2015. október 12-én Miskolcon rendezett zárókonferenciával sikeresen befejeződött a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok hároméves programja. A Svájci Hozzájárulás támogatásával 2012. és 2015. között összesen 111 projekt (102 civil és 9 ösztöndíjas) valósult meg. A Civil Alapból Észak-Magyarország és Észak-Alföld régiókban működő civil szervezetek nyerhettek támogatást szociális és környezeti témában, míg az ösztöndíjas program országszerte elérhető volt.. A filmben a támogatott projektek közül hármat mutatunk be röviden.


Zöldövezet

A MOL Magyarország és az Ökotárs Alapítvány egyedülálló környezetvédelmi programot hirdetett meg 2006-ban, melynek alapvető célja volt, hogy a támogatás segítségével településeink még több és szebb zöldfelülettel gazdagodhassanak. A program azonban nemcsak környezetünk megóvását tűzte ki nemes céljául, hanem a közösségek összefogását, a környezettudatosság erősítését is. A filmen a Rottenbiller utca 53 lakói a Zöldövezet Programjának támogatásával megújították belső udvarokat. Az udvar így valódi közösségi térré vált, melyet azóta is szívesen használ a lakók apraja-nagyja.