1%?

Nem tud eligazodni a számtalan 1%-os hirdetés között?; Szeretné, ha támogatása nem csak "csepp lenne a tengerben"?;  Szeretne valódi, alulról jövő kezdeményezéseket támogatni, de nem ismer ilyeneket?; Fontos önnek a környezetvédelem és a fenntarthatóság ügye?

Ha a fentiek közül legalább egy kérdésre igennel válaszolt, ajánlja fel adója 1%-át az Ökotárs Alapítványnak!

Miért?

Mert az Ökotárs Alapítvány több mint 20 éve tevékenykedik eredményesen a demokrácia fejlesztéséért és a környezet állapotának javulásáért. Pályázataink révén az átláthatóság, az igazságosság és a hatékonyság elveit szem előtt tartva, demokratikus úton választjuk ki azokat a civil szervezeteket, akiket támogatunk.
Mert velünk hiteles, valóban létező, alulról jövő, igazi civil kezdeményezéseket támogathat.

Támogassa munkánkat adója 1%-ával!
Adószámunk:18062427—1—41
Rendelkező nyilatkozat letöltése

Ha bizonytalan a teendőkben, olvassa el az útmutatót itt. Május 20-ig bármikor megteheti felajánlását az adóbevallás benyújtásával együtt. Ha nem válaszoltunk minden kérdésére, írjon nekünk, vagy keresse mukatársainkat telefonon!

Ha többel vagy másként szeretné támogatni alapítványunk tevékenységét, adományát az Ökotárs Alapítvány alábbi bankszámlaszámán fogadjuk.
Számlavezető bank: UniCredit Bank Hungary Zrt. (SWIFT/BIC: BACXHUHB)
Számlaszám: HU02 1090 0028 0000 0007 6230 0934 

Az Ökotárs segítségével megvalósult több száz projekt közül néhány

Városi (belterületi) közösségi terek létrehozása, rehabilitációja

Támogatásunk számos kis közösségnek segített környezetét hosszú távon is szebbé, élhetőbbé tenni.

Állampolgári és közösségi csoportok megerősítése vidéken

Természeti környezetünk védelme nem lehetséges anélkül, hogy az emberi közöségek képesek legyenek felelős és tudatos döntéseket hozni a helyi és szélesebb társadalmat érintő kérésekben, legyen szó élőhelyvédelemről, biodiverzitásról vagy iskolai szegregációról. Olyan közösségeket támogatunk, melyek segítik a helyi társadalmakat az őket érintő ügyek és problémák feldolgozásában és a megoldáskeresésben. 

Környezeti tanácsadó irodák hálózatának támogatása

A KÖTHÁLÓ irodák a lakosság részére nyújtanak ingyenes tanácsadást környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésekben. A KÖTHÁLÓ tagjai közül néhány: Ökoszolgálat, HuMusz, Csemete, Nimfea, E-misszió.

Szelíd közlekedés

Szelíd közlekedésnek nevezünk minden olyan közlekedési formát, ami nem vagy kevésbé terheli környezetünket. Ilyenek például a kerékpár vagy a vasúti közlekedés. Pl. A rákoskerti vasúti állomás felújítása és kerékpáros központ kialakítása lakossági kezdeményezésre indult. Az akciót az Ökotárs is támogatta. A felújított állomás számos rendezvénynek ad otthont és szállást biztosít az utazóknak.
 

Folyó- és erdőtakarítási akciók, kisléptékű élőhely és fajvédelmi, tájrekonstrukciós programok

Egy példa a sok-sok környezetszépítő akció közül: A Hódos-patak élővízzé alakulását, vizes élőhelyeinek fenntartható hasznosítását tette lehetővé támogatásunk. A patak megújítását segítendő feltérképezték a szennyező forrásokat, megtisztították a patakmedret, fűzfákat telepítettek. A fűzfák vesszőfonáshoz szolgálnak alapanyagul, így megélhetési lehetőséghez jut több munkanélküli is a környéken.

Ökofalvak, biogazdálkodás, biotermékek

Szentantalfa, Gömörszőlős, Visnyeszéplak, Somogyvámos – csak néhány azok közül a települések közül, ahol sikeresen foglalkoznak biogazdálkodással. Támogatásunk segít, hogy minél több emberhez eljussanak az egészségesebb élelmiszerek.

Fogyasztóvédelmi kampányok

Génmanipulált élelmiszer, E-számok, fogyasztói jogaink, megtévesztő reklám, stb. Olyan kampányokat támogatunk, amelyek segítenek tájékozódni, eligazodni fogyasztói döntéseink során.

Állatmenhelyek, állatvédő akciók és szervezetek

Az állatvédelem terén olyan innovatív kezdeményezeseket támogatunk melyek hosszú távon segítenek az elhagyott állatokon. Néhány az eddig támogatott állatvédő szervezetek közül: REX, Magyar Madártani Egyesület, Alapítvány a Vidrákért, Csalán, NOÉ Állatotthon, és még számos kutya-, madár és egyéb állatmenhely.

Az 1%-ból befolyt összegek és felhasználásuk

Az alábbi listában arról olvashatnak, mire használtuk a  személyi jövedelemadó 1%-ából kapott felajánlásokat. Alapítványunk a felajánlott összegeket kiegészíti és környezetvédelmi célú programokra fordítja.

Az Ökotárs által nyújtott többi adományról az éves jelentéseinkben olvashat.

2020: 274 785 Ft

 • A kapott támogatást a 2020-as Év Fája verseny lebonyolításának költségeire fordítottuk.

2019: 259 024 Ft

 • A kapott támogatást a 2019-es Év Fája verseny lebonyolításának költségeire fordítottuk.

2018: 313 942 Ft

 • A kapott támogatást a 2018-as Év Fája verseny lebonyolításának költségeire fordítottuk.

2017: 393 576 Ft

2016: 424 042 Ft

2015: 583 565 Ft

2014: 301 472 Ft

2013: 102 608 Ft

2012: 185 934 Ft 

2011: 250 566 Ft

 • A Letenyéért Közéleti Egyesület 250 000 Ft-ot kapott, mivel az év fája versenyen a letenyei hársfa első helyezést ért el. A fa nevezői a kapott támogatást a fa és a település környezetének szépítésére fordították.

2010: 594 218 Ft    

 • A kapott támogatást 2010-ben az Év Fája program elindítására fordítottuk.

2009: 385 793 Ft    

 • Kerekerdő Alapítvány - 300 000 Ft
  A szervezet a fák védelmében tett kiemelkedő erőfeszítéseiért megkapta az Év Adományozottja Díjat, mellyel az adott év valamilyen szempontból kitűnő pályázóit támogatjuk. 
 • Működési költség - 85 793 Ft  

2008: 221 348 Ft

 • Hatvani Környezetvédő Egyesület, Környezeti Érdekérvényesítés, Hatvan - 200 000 Ft
  Észak-Magyarországon a társadalmi kommunikáció - környezet és természetvédelmi témában - nem érvényesül megfelelően a régió egész területén. A szervezet az e régióban tervezett nagyobb beruházásokkal kapcsolatos környezeti érdekérvényesítést szeretné erősíteni. Ezért intenzívebbé tennék a település, megyei és regionális szintű adatkérést, és a jogi ügyfélként való bejelentkezések számát. A folyamat célja, hogy a tervezett beruházások esetében kiszűrjék a környezetre káros tevékenységeket, és pozitív irányban befolyásolják azokat.
 • Élő-Táj Egyesület, Civil szervezetek érdekérvényesítő képességének javítása a fenntartható víz- és tájgazdálkodás terén, Szentendre - 212 000 Ft
  Magyarországon több tízezer km kisvízfolyás található, melyek tekintélyes része drasztikus fizikai beavatkozáson esett át, ill. esik át több-kisebb rendszerességgel évről-évre: medrüket csak (egyfajta) vízgazdálkodási szempontból szabályozták, és annak megfelelően tartják fenn őket. A „rendezések” eredményei a mély, szűk, fátlan, trapezoid, esetenként burkolt medrek, melyeket sokszor 30 éves tervek alapján (1-5-30 évente) tartanak fenn. Ezen gyakorlat megváltoztatását úgy szeretné elérni az Élő-Táj, hogy egy új nemzeti szabványt dolgoz ki és vezettet be. Az új szabvány olyan értékelési és tervezési szempontokat határoz meg, melyek kevesebb fizikai változtatást eredményeznek az építés és karbantartás során. Az Ökotárs a szabvány bevezetésének költségeit fedezi.

2007: 82 659 Ft 

 • Rákoscsaba Újtelepért Egyesület, Bányatelek társadalmi ellenőrzése, Budapest XVII. kerület - 200 000 Ft
  A városrész életkörülményeinek javítása és a helyi érdekképviselet céljából alakult egyesület 1994 óta működik. A szervezet támogatja a környezet-helyreállítási programokat, részt vesz az új beruházásoknak és más közérdekű információknak a helyi nyilvánossággal való megismertetésében, valamint megalakulásától kezdve nagy hangsúlyt fektet a Naplás úti volt kavicsbányák és az ott kialakított szemétlerakó telep környezetszennyezési problémáinak megoldására. A szervezet e programja keretében az M0-ás autópálya építése miatt szükségessé vált új bányatelep szabályszerű, a bányahatósági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő működésének társadalmi ellenőrzése érdekében monitoring rendszert kíván működtetni. Az egyesület úgy látja, hogy az önkormányzat az előkészítési, engedélyeztetési eljárásnál több lényeges szempontot nem vett figyelembe. Azt kívánják elérni, hogy a bánya működése a közeli lakott területnek minél kisebb szennyezést okozzon, szabályszerűen üzemeljen és a rekultivációs munka se maradjon el.

2006: 273 230 Ft 

 • Zöld Alapítvány Martonvásárért,"Szent László Víz Revitalizációja" c. konferencia és fórum rendezése, Martonvásár - 300 000 Ft
  A Zöld Alapítvány Martonvásárérét a Szent László-víz revitalizációja érdekében konferencia és fórum megszervezését kezdeményezte elismert hazai és nemzetközi előadók meghívásával. A résztvevők annak a lehetőségét keresték, hogyan lehet a Szent László patakot és környékét revitalizált referencia-, mintaterületté alakítani. Az Ökotárs Alapítvány a rendezvény költségeihez járult hozzá adományával.
 • Kartal Jövőjéért Környezetvédelmi Közhasznú Egyesület, Az egyesület működésének biztosítása és a "Zöld kisbíró" folytatása, Kartal - 210 000 Ft
  Az egyesület Kartalon és környékén természet- és környezetvédelmi ügyekkel, környezeti kultúra és környezeti nevelés fejlesztésével foglalkozik. a Az Ökotárs Alapítvány a szervezet működését és a helyi zöld újság kiadását egy számítógép vásárlásával támogatta.

2005: 83 135 Ft    

 • Noé Bárkája Egyesület, Pécs – 70 000 Ft
  A 2001 őszén bejegyzett szervezet a veszélyeztetett gyógynövények, elfeledett kultúrnövények védelmével és régi kolostori kertek hagyományának újjáélesztésével foglalkozik. Az Ökotárs Alapítvány a közel 40 általános iskolai diák részvételével megrendezett népdalverseny költségeihez járult hozzá, a versenyt záró drávai hajókiránduláshoz, amely közelebb hozta a diákokat a természethez.
 • Fauna Egyesület, Budapest – 116 000 Ft
  Az aktív csoport életében elérkezett a pillanat, amikor a célokat, az ahhoz vezető eszközöket és a stáb munkáját újra kell gondolni. Az Ökotárs a szervezet fejlesztését támogatta külső tanácsadó bevonásával.

2004: 31 117 Ft

 • Tölgy Természetvédelmi Egyesület, Gödöllő- 81 000 Ft
  Egy multinacionális áruházlánc helyi megtelepedése elleni kampányhoz az Ökotárs a szóróanyagok, matricák, sokszorosítás, a terembérlet, valamint a rezsi költségeivel járult hozzá.