Civilek és választások (EMMM)

A Civil Kollégiummal, az Emberség Erejével Alapítvánnyal és a TASZ-szal (Társaság a Szabadságjogokért) partnerségben megvalósított kétéves közös projektjünk célja, hogy a civil szervezetek és közösségi csoportok a helyi és országos választásokkal kapcsolatos tevékenységét (pl. szavazópolgárok mozgósítása,választások tisztaságának ellenőrzése) felmérje, értékelje és segítse. A projekt az Európai Unió ’Rights, Equality and Citizenship’ programjának támogatásával valósul meg.

A projekt első lépéseként 2020 első felében kérdőíves felméréssel és fókuszcsoportos interjúk sorozatával vizsgáltuk a 2019-es önkormányzati választások körüli civil mozgósítás és aktivitás jellemzőit, eredményeit és sikertényezőit, több mint 30 aktív csoport bevonásával. A kvantitatív és kvalitatív kutatás összegzése ITT olvasható. Erre építve partnereink online képzéssorozatot tartottak az alábbi témákban az érdeklődő szervezetek és csoportok képviselőiknek:

 • Érdekérvényesítés eszközei (2020. október 9.): Az állampolgárok, helyi csoportok ügyek mentén formálódó érdekérvényesítő tevékenységének példáin keresztül gondolkodtak a résztvevők arról, hogy milyen lehetőség van egyes ügyekhez kapcsolódó társadalmi párbeszéd formálására. Mik azok az eszközök, amelyekkel a nyilvánosságban közvetetten, vagy csoportos nyomásgyakorlással (a tárgyalástól a nyilvános akciókig) közvetlenül képesek az állampolgárok érdekeiket érvényesíteni? Mi ebben a folyamatban a civil szervezetek, helyi döntéshozók, és az állami szereplők pozíciója? Az esemény házigazdái voltak: Giczey Péter és Bálint Mónika (Civil Kollégium Alapítvány).
 • Online toborzás, mozgósítás, elérés eszközei (2020. október 16.): A szervezetek önkénteseinek, támogatóinak, aktivitáinak elérése egyre erősebben helyeződik át az online térre. A kapcsolattartás és a mozgósítás jelentős része is itt valósul meg. Az online toborzás és mozgósítás lehetőségeiről és tapasztalatairól beszélgettünk ezen a találkozón. Az esemény házigazdái voltak: Hajdú Gergely (aHang) és Bálint Mónika (Civil Kollégium Alapítvány).
 • Elérés, mozgósítás (2020. október 29.): A képzésen résztvevők szervezeteik, a helyi állampolgárok bevonásának, aktív részvételének, csoportjainkhoz való lazább és szorosabb kapcsolódásának céljait és eszközeit gondolták végig. Az ügyalapú, rövid távú toborzás és mozgósítás mellett a tartós kapcsolatépítés, elkötelezés, szerepvállalás, önkéntesség feltélteleiről volt szó még a beszélgetésben. Az esemény házigazdái voltak: Giczey Péter és Bálint Mónika (Civil Kollégium Alapítvány)
 • Választási ismeretek (2020. november 6.): ok eleme van egy választási időszaknak, emiatt kívülről bonyolultnak és átláthatatlannak tűnhet. A választók jelentős része nem ismeri a választási rendszert, ami távol tarthatja őket a választástól. Ezen a beszélgetésen olyan könnyen tovább adható alapvető választási jogi ismeretekről volt szó, ami megkönnyíti a résztvevők dolgát a későbbi közösségszervezésben. Az esemény házigazdái voltak: Döbrentey Dániel és Benkő Flóra (Társaság a Szabadságjogokért)
 • Helyi aktivizmus 1x1 (2020. november 20.): Rengeteg idő telik el két választás között, ami lehetőséget ad a választópolgárok megismerésére, a problémáik feltérképezésére és a közösségszervezésre. Ebben segít, ha a szervezet két választás között is aktívan tesz a helyi ügyekért, keresi a lehetőségeket, ahol segíteni tud a helyi lakosoknak. Helyi aktivizmus 1x1 workshopunkon ahhoz adtunk gyakorlatban is használható eszközöket és tudást, hogyan lehetnek a szervezetek aktívak a köztes időszakban. Az esemény házigazdái voltak: Szabó Attila és Benkő Flóra (Társaság a Szabadságjogokért)

 • Gamifikáció, mint az online toborzás és mozgósítás eszköze (2021. január 20. és február 21.): A műhelymunka során az online játékok készítésébe és azok szemléletformáló, részvételre ösztönző eszközként való használatának lehetőségeibe nyújtotunk betekintést. Pár általunk készített mintajáték megismerése és a játékok felhasználási lehetőségeinek mérlegelése után bemutattunk számos játékkészítésre alkalmas online oldalt, és a résztvevők számára lehetőséget biztosítottunk, hogy olyan saját játékokat készíthessenek a programok segítségével, amelyek a számukra fontos és közvetíteni kívánt témára, értékekre fókuszálnak. Házigazda: Nyirati András (Emberség Erejével Alapítvány) volt.
 • Szabadulószobák a helyi ügyek szolgálatában (2021. január 21.): A műhelymunkán az (online) szabadulószobák módszertanával foglalkoztunk, illetve annak lehetőségével, hogy miként tudjuk ezt az eszközt a helyi ügyek, kampányok, érdekérvényesítési folyamatok szolgálatába állítani. Meglévő példákból kiindulva dolgoztunk azon, hogy az alkalom végére minden résztvevő létrehozhasson egy, a csoportja számára fontos helyi ügyet feldolgozó szabadulószobát, aminek segítségével felhívhatja a figyelmet az ügy fontosságára, és a játékos formában egy szélesebb közönség számára teheti érthetővé annak jelentőségét. Házigazda: Nyirati András (Emberség Erejével Alapítvány) volt.
 • Kisebbségi érdekérvényesítés (2021. február 19.): Jelölő szervezetként, de akár aktív állampolgárként is felmerülhet a kérdés, hogy mi a leghatékonyabb módszer az etnikai kisebbségek érdekérvényesítésére. Ha a település képviselő-testületében tesz az ember a változásért, vagy ha a nemzetiségi önkormányzat munkájában vesz részt. A kérdés nem ennyire egyszerű, mert az egyes intézményeknek más-más lehetőségei vannak. Ezen a workshopon segítettünk tisztán látni, milyen eszköztár áll a rendelkezésünkre kisebbségi érdekérvényesítés témájában, és melyik eszközt hogyan tudjuk hasznosítani, melyik intézményben ki tudja érvényesíteni. Az esemény házigazdája Szabó Attila (Társaság a Szabadságjogokért) volt.
 • Civilek a közösségi médiában (2021. március 12.): Az egyik legfőbb nyilvánosságot jelentő felület a Facebook. De hogyan érdemes használni az alapján, amit a Facebook algoritmusáról tudhatunk? Mire kell figyelni a tartalom készítésekor, posztolásakor, és hogyan elemezhetjük oldalunk teljesítményét? Rengeteg a kérdés, amelyek közül igyekztünk minél többre válaszolni. Ez a műhelybeszélgetés folytatása volt egy korábbi, Kommunikációs stratégia című alkalomnak. Az esemény házigazdái voltak Tasnádi Kata és Benkő Flóra (Társaság a Szabadságjogokért).
 • Online kommunikáció (2021. március 19.): Fehér Dániel marketing szakember, az Eleven Vecsés csoport tagja abban segített, hogy megnézzük, melyek azok az egyszerű eszközök, amikkel egy kisebb szervezet is képes hírleveleket előállítani és küldeni, illetve olyan felületet létrehozni, ami alkalmas a munkája bemutatására.

 

A projekt következő fázisaiban szélesebb körű, szektorok közötti műhelymunkákra került még sor, a (független) médiával és újságírókkal, kutatókkal és think-tankekkel illetve az európai civil hálózatokkal való kapcsolatépítés és tapasztalatcsere elősegítése érdekében.

 • Műhelybeszélgetések aktív állampolgároknak és érdeklődőknek (2021. június 11.) Az Ökotárs és az Emberség Erejével Alapítvány 2021. június 11-én Pécsen tartotta a Civil Kollégiummal és a TASZ-tal is közös projektjének első szektorközi műhelymunkáját „Civilek, választások és média” címmel. A hosszú idő utáni első élő, személyes eseményen helyi, országos és határon túli hírportálok és lapok újságírói, illetve főként pécsi és baranyai civil szervezetek és aktivista csoportok tagjai vettek részt, összesen mintegy negyvenen. A műhelymunka egyrészt a civil szervezetek és a média kapcsolódási pontjait, együttműködési lehetőségeit járta körbe, másrészt a független média egyre szűkülő lehetőségeivel és problémáival foglalkozott – mindezt különös tekintettel a közelgő (elő)választásokra.
  További részletek itt olvashatók.
 • A második műhelymunkára a 18. Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért keretében került sor Kunbábonyban, július 21-25. között, kiemelt témája a helyi önrendelkezés volt. Az eseményen civil szervezetek és közösségfejlesztők mellett kutatók, szakértők, önkormányzati képviselők és munkatársak járták körül a helyi civil részvétel és az intézményekkel való együttműködés lehetőségeit és nehézségeit a választások közötti időszakban. A hazai ügyek mellett a szlovákiai és szerbiai helyzetről is szó esett.
  További részletek itt olvashatók.
 • Civilek és választások: európai és magyar tapasztalatok címmel rendeztük a harmadik műhelymunkát online, november 4-én. Erre az alkalomra civil szervezetek, mozgalmak, csoportok képviselőit hívtuk Magyarországról és szerte Európából azzal a céllal, hogy konkrét kampányok és akciók bemutatásával inspirációt és ötleteket adjanak egymásnak. Mindezt egy olyan időszakban, amikor választások és kormányválságok követik egymást szerte a régióban, ami a civilekre is közvetlen hatással van: állampolgári csoportok, szervezetek és mozgalmak aktivizálódnak, és vesznek részt a demokratikus folyamatokban a választások előtt, közben és után.
  Az esemény résztvevői például az Expert Forum vezetőjének előadásából megismerkedhettek a romániai pártok és választások nyomon követését segítő online eszközökkel, az Obywatele RP képviselőjétől pedig arról hallhattak, hogy Lengyelországban hogyan rendeztek a civilek fórumokat a választáson induló jelölteknek. A Maison de l’Europe a francia elnökválasztáson induló jelöltek programjainak Európa-pártiságát vizsgálta, míg a Bundesnetzwerk Bürgerliche Engagement kiadványba gyűjtötte össze a német civil szervezeteknek az idén szeptemberi választások kapcsán tett ajánlásait és javaslatait. A nemzetközi résztvevők pedig megismerkedhettek a szentendrei, miskolci, pécsi és józsefvárosi önkormányzati választásokhoz kapcsolódó (sikeres) civil kampányok műhelytitkaival. Különleges színfoltot képviselt a Freie Ungarische Botschaft Németországban élő magyarok körében végzett tudatosító, mozgósító munkája.
  A prezentációk után a résztvevők kiscsoportokban vitatták meg a tanulságokat, kerestek közös pontokat és jó gyakorlatokat, beszélgettek azok átvételének, adaptálásának lehetőségeiről – és közben ismeretségeket kötöttek és kapcsolatokat építettek egymás között.
  Az esemény felvétele visszanézhető az Ökotárs Facebook oldalán (4 részben).
  A műsorfüzet itt olvasható.
  Az előadások prezentációi itt letölthetők.

 

Emellett hozzájárultunk a beleszolok.hu és a valasztasz.hu tájékoztató honlapok megújulásához.


 

A projekt záró eseményét 2022. május 30-31-én tartottuk Budapesten, melyre hazai érdeklődők mellett a környező országokból is érkeztek résztvevők, hogy együtt értelmezzük a 2022-es választások körüli történéseket, valamint azt európai kontextusba helyezzük. A konferencia első napján a választási időszak országos kezdeményezéseivel ismerkedhettünk, bemutattuk a kétéves program néhány mozzanatát, valamint fókuszcsoportos beszélgetéseken dolgoztuk fel a jelenlévőkkel a választások előtti és alatti működésünk eredményeit, nehézségeit, tapasztalatait. A 2022-es választásokhoz kapcsolódó civil aktivitásról készült online kérdőívezésünk eredményei ezen a linken érhetők el. Záró előadásként Juhász Attila politikai elemző vázolta a magyar független civilek kilátásait az elkövetkező időszakra, mely előadást egy kötetlen beszélgetés követett.

A konferencia második napját kinyitottuk a nemzetközi civil tér irányába, így 11 ország civil szereplőinek részvételével és közreműködésével folyt tovább a közös munka. Vendégelőadóink a globális autokrata trendekről, a magyar országgyűlési választások eredményéről és hátteréről, valamint a választásokhoz kapcsolódó civil jó gyakorlatokról beszéltek. Az orosz civil szektor jelenlegi kilátástalanságát elemezte Polina Filippova, a Németországba emigrált orosz civil aktivista. Párhuzamos kiscsoportokban a civilek autokráciákban való túlélési stratégiáiról, valamint a változó jogi és politikai környezet szektorra gyakorolt hatásáról tartottak vezetett beszélgetéseket külföldi vendégeink. Az izgalmas együtt gondolkodás után egy budapesti városi sétán lazulhattak a résztvevők, ahol a konferencia fő témájának további ízlelgetése mellett a politika épített környezetben és városképben fellelhető lenyomataival ismerkedhettek. Az előadásokról készült felvételek megtekinthetők Youtube csatornánkon.