Őszi hírlevél 2015

32. szám, 2015 ősz

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu

„Az Ökotárs Alapítvány nem nyereségérdekelt, politikától független, a környezet állapotának javulásáért és a hazai civil szféra és lakosság környezeti érzékenységének és tudatosságának fejlesztéséért tevékenykedő szervezet.”

Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok - zárókonferencia

Október közepén zárul az Ökotárs vezette konzorcium által működtetett hároméves támogatási program, melynek keretében 2012 óta összesen 111 projekt – 92 civil és 9 ösztöndíjas – részesült támogatásban. 

Immár valamennyi projekt sikeresen befejeződött és benyújtotta záró beszámolóját – kisebb korrekciókra csak néhány esetben volt szükség. A Civil Alapból környezetvédelmi és szociális területen tevékenykedő, Észak-Magyarország és Észak-Alföld régiókban működő szervezetek részesülhettek támogatásban. A projektek rendkívül változatos témákat öleltek fel a környezeti neveléstől kezdve a közösségfejlesztésen keresztül a roma fiatalok integrációjáig, de közös jellemzőjük, hogy hátrányos helyzetű területeken élő emberekért és emberekkel valósultak meg: gyerekekkel és felnőttekkel, falusiakkal és városiakkal, romákkal és nem romákkal – összességében több tízezer embert vontak be vagy gyakoroltak valamilyen hatást rájuk. A közel kétéves ösztöndíjas projektek keretében pedig összesen 679 gyerek jutott pénzbeli és természetbeli támogatáshoz (korrepetáláshoz, készségfejlesztéshez és közösségi élményekhez).

A támogatásközvetítő konzorcium október 12-én Miskolcon zárókonferencia keretében mutatja be a program főbb eredményeit, tanulságait és sikertörténeteit. De egyben arra is lesz lehetőség, hogy a résztvevőkkel közösen, a támogatott szervezetek szemszögéből áttekintsük, hogy mi működött jól, mi kevésbé, és főként, hogy mit lehet tenni az elért eredmények megtartása, továbbvitele érdekében. A rendezvény Ueli Stürzinger, a Svájci Fejlesztési Együttműködés Hivatalának új tagországokért felelős divízióvezetője fogja megnyitni. Emellett a programról írásban, ingyenes kiadványban is beszámolunk (www.svajcivil.hu).

Bővebb információ: Csóli Virág

Még lehet szavazni az Év Fája versenyben

Október 18-ig lehet még szavazni arra, hogy a 15 döntős közül melyik legyen az Év Fája 2015-ben. A versenyre májusban több mint 60 olyan fát neveztek szerte az országból, melyeknek saját története van – a döntőbe pedig azok kerülhettek, melyek bemutatása legjobban kifejezi a jelölő közösség elkötelezettségét a nevezett fa iránt.

Az Év Fája verseny nagy hagyományokkal bír hazánkban, idén hatodszorra szervezi meg az Ökotárs. Az alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára. A versenybe bárki nevezhetett egyedi fát egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. A fa kora és mérete nem fontos, előny volt azonban, ha őshonos, közterületen álló fát sikerült találni vagy a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódott.

A versenyben három díjat osztunk ki: az Év Fáját a közönség választja meg online szavazással, a “Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és ezen kívül még egy döntős fa kap különdíjat az Országos Erdészeti Egyesülettől. A “Hős Fa” címet egy olyan fa nyeri el melynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ez a fa már most a döntősök közt rejtőzik, de hogy melyik az, csak a szavazás után derül ki.

A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu oldalon található. A szavazás a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon szeptember 7-én indult és október 18-ig tart, de az izgalmak fokozása érdekében a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A szavazást vasárnap éjfélkor zárja az Ökotárs, a végeredményt pedig a hivatalos díjátadó alkalmával teszi közzé.

Az idei versenyben a következő fákra lehet szavazni:

 • Balkányi mamut – másfél évszázad tanúja (Balkány)
 • A Mesefa (Ács)
 • Komlói öreg tölgy (Komló)
 • Az Év Fája egy óvodában (Békés)
 • A körbeépített győri vadgesztenyefa (Győr)
 • Az óriás makkfa (Böhönye)
 • Marosi Matuzsálem (Deszk)
 • Nyergesi vadkörtefa (Nyergesújfalu)
 • A kápolnai három hársak (Kápolna)
 • Bátaszék legöregebb fája, a település büszkesége (Bátaszék)
 • Kóspallagi Tűzoltófa (Kóspallag)
 • A hédervári Árpád-tölgy (Győrújbarát)
 • Igaz történet egy óriás fehér fűz kegyeleti jelkép szerepéről - Budapest  (Újpalota)
 • Védett keleti platánfa (Tunyogmatolcs)
 • A somogysárdi Ginkgo biloba (Somogysárd)

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen a magyar fák minden évben jól szerepeltek, többször is második helyezést értünk el, kétszer pedig elsők lettünk.​

További információk: Sólyom Éva

Megjelent a Zöldövezet 2015/16 pályázati felhívás

A MOL Magyarország idén tizedik alkalommal hirdeti meg a MOL Zöldövezet Programot, mely kiemelt célja – a zöldfelületek növelésén túl –, hogy a programok a tervezéstől a megvalósításig a helyi közösség aktív részvételével valósuljanak meg, és az ott élők a kialakított területek gondozásában is vállaljanak szerepet. 

Az elmúlt 10 évben az Ökotárs közreműködésével ezeken a programokon keresztül igen sok helyi közösség tapasztalta meg saját erejét, az összefogásban rejlő lehetőségeit. Idén október 21-ig várja a MOL mindazon civil szervezetek, társasházak jelentkezését, akik a helyi közösség bevonásával szeretnének létrehozni egy közösségi parkot, egy zöld belső udvart, vagy közösségi kertet.

Pályázni három kategóriában lehet:

 • közösségi funkciójú zöld területek létesítése, fejlesztése és rehabilitációja az ország egész területén;
 • társasházak belső udvarainak zöldítése az ország egészterületén;
 • közösségi kertek létesítése Budapesten.

A létrehozott, felújított területnek mindhárom kategória esetében közösségi funkciókat kell ellátnia, a közösség használatára kell készülnie. A pályázat kétfordulós: első körben a pályázóknak csak egy ötletet kell benyújtaniuk a www.molzoldovezet.hu oldalon található adatlapon keresztül, amelyben bemutatják a kiszemelt területet, valamint azt, hogy a helyi közösséget hogyan fogják bevonni a tér zöldítésének, átalakításának tervezésébe. Ezt követően a nyertes pályázók a helyi közösséget, valamint szakértőket bevonva dolgozhatják ki a végleges parkosítási terveket, s ezt adják be a második forduló során. Ennek nyertesei kapnak támogatást ahhoz, hogy megkezdhessék a program megvalósítását, a választott terület megújítását. A szétosztható teljes keret 15 millió forint, egy-egy pályázó áltagosan néhány százezer forintnyi támogatásban részesülhet. Alapvető feltétel, hogy a terület bárki számára folyamatosan látogatható legyen. Emellett szempont, hogy a program kizárólag őshonos növények telepítését támogatja, valamit elvárás az is, hogy a kivitelezésre környezetbarát módon kerüljön sor. A növények telepítése mellett lehetőség van szeméttárolók illetve szelektív hulladékgyűjtők létesítésére, felújítására, valamint biciklitárolók, padok, asztalok, szobrok kihelyezésére vagy felújítására is.

További információ: Tokodi Nóra

Norvég Civil Támogatási Alap: tanulmányutak és műhelymunkák

Az NCTA rendelkezésére álló források kiosztása után az Ökotárs vezette lebonyolító konzorcium fő feladata mostanában a mintegy 400 támogatott projekt megvalósításának nyomon követése és ellenőrzése – de emellett végre több idő jut a kétoldalú kapcsolatok erősítésére és a civil szervezetek képzésére is. 

Október 6-10. és 13-17. között 34 támogatott szervezet képviselője utazik Oslóba két csoportban, hogy alaposabban megismerkedjenek a Norvégiában működő legnagyobb szociális szolgáltató, képzéseket nyújtó, illetve jogvédő, női és zöld szervezetekkel. A bemutatkozás ugyanakkor kétirányú lesz: a tanulmányút résztvevői nyilvános eseményen saját munkájukról, támogatott projektjeik eredményeiről nyilvános workshopokon is beszámolnak. Célunk, hogy hosszabb távú partnerségeket alapozzunk meg és mélyítsünk el a norvégiai és a hazai civilek között, és képet adjunk arról, hogy hogyan hasznosult az ide adott támogatás.

Még idén, december 5. és 9. között további műhelymunkákat szervezünk itthon is: a bármely érdeklődő civil számára nyitva álló, ingyenes rendezvények a blogírás és videókészítés rejtelmeibe fogják bevezetni a résztvevőket. Ezzel azt szeretnénk elősegíteni, hogy a civil szervezetek minél szélesebb körben és hatékonyabban alkalmazzák ezeket az eszközöket üzenetük célba juttatására, a figyelem felkeltésére és támogatottságuk növelésére. A műhelynap során terítékre kerülnek a kommunikációs nehézségek éppúgy, mint a gyűlöletbeszéd kérdése, illetve mindazok az eszközök és szempontok, amelyek eltérő profilú netes naplókat/videókat egyaránt hatékonnyá tehetnek. A résztvevők ehhez közösen több blog/videó esetét vizsgálják majd meg, és kiscsoportos munkák keretében kereshetünk válaszokat a netes kommunikációval és a szakmai, társadalmi kihívásokkal kapcsolatos kérdésekre. A képzések egynaposak, jelentkezni pedig november 10-ig lehet a www.norvegcivilalap.hu oldalon keresztül. 

Bővebb információ: Oravecz Ágnes