Norvég Civil Támogatási Alap: megyünk tovább!

Holnap, szeptember 8-án lesz egy éve, hogy a készenléti rendőrség törvénytelen házkutatást tartott az Ökotárs Alapítvány és partnerei irodájában, munkatársainak lakásán, csúcsra járatva ezzel a civilek elleni nemtelen hadjáratot. Az Ökotárs Alapítvány és partnerei a méltatlan támadássorozat ellenére is folytatták és folytatják munkájukat, egyebek között a Norvég Civil Támogatási Alap működtetését.

Az év első negyedében sikerrel lezárult a Norvég Civil Alap utolsó felhívására beérkezett pályázatok értékelése, és ezzel az alap szinte teljes kerete kiosztásra került. Így összesen mintegy 400 projekt vehette kezdetét (vagy folytatódhatott) országszerte. A támogatottak többsége a demokrácia fejlesztéséért, az általános emberi jogok, női jogok, esélyegyenlőség védelméért, hátrányos helyzetű csoportok megerősítéséért és segítéséért, valamint Magyarország környezeti értékeiért küzd.

Az ismeretlen tettes ellen zajló tavaly indult nyomozást – számításaink szerint - már legalább negyedszerre hosszabbítják meg mindhiába: eddig nemhogy gyanúsítás, de semmiféle elmarasztaló határozat sem született, sem az Ökotárs, sem partnerei, sem a támogatott civilek tekintetében. Ezzel szemben a 2014. szeptember 8-i rendőrségi akcióról a bíróság még januárban kimondta, hogy törvénytelen volt, hiszen nem állt fenn azt megalapozó gyanú. Közben az is kiderült, hogy a KEHI „jelentése” is törvénysértésen alapult, hiszen jogszerűtlenül megszerzett iratok, adatok felhasználásával készült. A NAV által felfüggesztett adószámaink ügyében pedig Alkotmánybíróság ősszel esedékes határozatára várunk, amely azt hivatott eldönteni, hogy Alaptörvénybe ütközik-e a KEHI döntései elleni érdemi jogorvoslat hiánya (az AB eljárását az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája kérte ügyünkben). A lebonyolító alapítványok közigazgatási jogkörben elkövetett károkozás miatt is beperelték a KEHI-t - az első tárgyalást a Kárpátok Alapítvány esetében bíróság már ki is tűzte októberre.

Az Ökotárs, az Autonómia, a DemNet és a Kárpátok alapítványok immár több, mint két évtizede a magyar civil szféra fontos szereplői.