NŐK A KÖZÖSSÉGEKBEN

Az elmúlt években sokszor tapasztaltuk, hogy a helyi szerveződések motorjai, a közösségi kezdeményezések tagjainak többsége, és gyakran vezetői is nők. Ugyanakkor ma itthon nehéz nőként vezetői szerepet betölteni, mert a társadalomban még számtalan esetben a feladatorientált, gyakran autokratikus vezetési stílus érvényesül. A közösséget ápoló, tápláló, vezetést nehezen fogadják el, sőt, sokszor nem is értik az emberek, hogy miért kell ezzel is foglalkozni. 

A nők vezetéshez szükséges tekintélyének kialakulását tovább nehezítik azok a velük szembeni társadalmi előítéletek, például hogy „egy erős, magabiztos férfi jó vezető, de egy hasonlóan viselkedő nő már agresszív”. További nehézséget jelentenek a nők számára azok a hagyományok és sztereotípiák, amelyek szerint otthon kellene maradniuk, csakis a háztartásra és a családra figyelve, ezért gyakran nehezen tudnak részt venni civil társadalmi eseményeken vagy találkozókon, különösen, ha az éjszakát is a családjuktól távol kellene tölteniük. Az is előfordul, hogy úgy jelenik meg a nők hagyományosan alárendelt szerepe, hogy nem veszik elég komolyan a mondandójukat. De még ha nem is korlátozza őket különösebben a környezetük a közösségi életben, akkor is arra kényszerülnek, hogy az arra szánt idejük a munkájukra és a gyermeknevelésre fordított időtől függjön.

Az Ariadné-műhely ezért azt a célt tűzte ki maga elé, hogy segítse a közösségekben az emberi kapcsolatokra is figyelő vezetést, és a közösségekben aktív szerepet betölteni kívánó nők, női vezetők megerősítését. A holland nagykövetség támogatásával és három partnerünkkel közösen (Inspi-Ráció, Mindenegyüttmegy és Nyimi Öko Közösség Egyesület) márciustól a közösségi tagokat kérdőívvel szondázzuk a témában. (A válaszadók körét folyamatosan bővítjük, most is kitölthető még ITT.) Ennek első eredményeiről pedig június 20-án tartunk egy műhelybeszélgetést az érintettekkel, és ezekre alapozva az ősz folyamán célzott képzéseket szervezünk a kommunikáció, önismeret és közösségi facilitálás témakörében. Az eredmények nyilvános terjesztésével a köztudatba is szeretnénk jobban bevinni a nők közösségi szerepvállalásával kapcsolatos problémákat és tényeket. Ennek érdekében nyáron több elemző és összefoglaló írással és online beszélgetéssel is készülünk.

A kérdőív kitölthető itt.

További információ: Kelemen-Varga Roland, kelemen.varga@okotars.hu