Karácsonyi hírlevél

 

29. szám, 2014. december

Közhely, de most különösen igaz: eseménydús év áll mögöttünk. Szokásunktól eltérően nem is jelentkeztünk rendszeres hírlevelünkkel, erre már nem jutott energia a sok feladat mellett. Bár bízunk abban, hogy aki követi munkánkat, sokfelől tájékozódhatott – ezzel együtt most így az év végéhez közeledve összefoglalóan is bemutatjuk, hogy mi mindent csinált az Ökotárs 2014-ben. Így szeretnénk boldog, békés Karácsonyt és sikeres új esztendőt kívánni minden kedves partnerünknek, támogatónknak és adományozottunknak! – az Ökotársak

További információ:
Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu

„Az Ökotárs Alapítvány nem nyereségérdekelt, politikától független, a környezet állapotának javulásáért és a hazai civil szféra és lakosság környezeti érzékenységének és tudatosságának fejlesztéséért tevékenykedő szervezet.”

MOL – Zöldövezet pályázati program

Február 14-én bírálta el az Adományi Bizottság a program 2013/14-es pályázati felhívásán második fordulóba jutott szervezetek pályázatát: ez alkalommal 28, közösségi zöldfelület létrehozását vagy fejlesztését szolgáló helyi kezdeményezés támogatásáról döntött összesen 14,5 millió Ft értékben.

Megújult udvar a Városmajor utca 18-banA 2013/14-es kiíráson második alkalommal indulhattak budapesti társasházak belső udvaraik zöldítése érekében – közülük 12 bizonyult sikeresnek ez alkalommal, a város több kerületéből. A „hagyományos” – parkok, nyitott iskolakertek – fejlesztését szolgáló Zöldövezet programok pedig szinte az egész országot lefedik. A nyertes pályázatok kivitelezésére – a növényültetési időszakokhoz igazodva tavasszal vagy ősszel került sor: a program facebook-csoportjában már rengeteg nagyszerű „előtte-utána” képet osztottak meg a nyertesek.

A korábbi évekhez hasonlóan az Ökotárs javaslatára, 2014-ben is kiválasztotta a Mol, mint a program kizárólagos támogatója azt a projektet, amely a leghatékonyabban, a legtöbb önkéntes bevonásával valósult meg: a Zöldövezet Díjat a Szentistvántelepi Cserkész Alapítvány kapta.

Szeptember 22-én indult el a 2014/15-ös pályázati évad, ismét új elemekkel gazdagodva: a sikereken felbuzdulva a társasházi felhívásra immár nemcsak budapesti, de más nagyvárosi lakóközösségek jelentkezését vártuk az egész országból. Emellett a program ettől az évtől kezdve közösségi kertek létrehozását, továbbfejlesztését is támogatja. A pályázat, amelynek lebonyolítását most a MOL végzi, az Ökotárs munkatársai pedig szakértőként működnek közre, továbbra is kétfordulós. Először csak egy rövid projektötletet kell benyújtani a pályázó és a fejleszteni kívánt terület bemutatásával. Az október 31-i beadási határidőre megint nagyon sok, összesen 141 ilyen projekt-koncepció érkezett. Az Adományi Bizottság december 5-i ülésén közülük 73-at talált érdemesnek a részletes kidolgozásra a közösség bevonásával. Ennek mikéntjéhez a továbbjutók hasznos tippeket kaptak a december 15-17. között megtartott képzéseken és az elérhető segédanyagokból.

A második fordulós pályázatok beadása 2015. január 31. lesz, a végső eredmények közzététele február második felében várható.
Bővebb információk: Tokodi Nóra

Civil-társ program: ismét megjelent a USAID Civil fenntarthatósági indexe

Az Ökotárs 2011 óta koordinálja az Egyesült Államok tengerentúli fejlesztési hivatala által minden évben kiadott Civil fenntarthatósági index magyarországi fejezetének elkészítését. A tág értelemben vett közép- és kelet-európai térség 29 országában a civil szervezetek helyzetét feltérképező jelentés lehetővé teszi a szektorok idő- a térbeli összehasonlítását egyaránt.

Az Északi csoport civil fenntarthatósági indexe 2013-ban(Sustainability Enhanced = megerősödött fenntarthatóság, Sustainability Evolving = erősődő fenntarthatóság,  Sustainability Impeded = megtorpanó fenntarthatóság)

A 2013-as évet bemutató jelentés magyarországi fejezetének bemutatójára a megjelenéshez képest némi csúszással, október 9-én került sor. A rendezvénynek az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége adott helyet, a megnyitó beszédet André Goodfriend ügyvivő mondta el. Ezután az Ökotárs igazgatója Móra Veronika ismertette az elemzés eredményeit, a jelentés egységesen alkalmazott 7 szempontja mentén:

 • jogi környezet (indikátorok: bejegyzés, működés, adminisztratív akadályok, jogi segítség, adózás, saját bevétel);
 • szervezeti kapacitás (indikátorok: tagtoborzás, stratégia, belső menedzsment, emberi erőforrás, technika);
 • pénzügyi életképesség (indikátorok: helyi támogatás, forrás-diverzifikálás, pénzügyi menedzsment, forrásszerzés, jövedelem);
 • érdekérvényesítés (indikátorok: állammal való együttműködés, szakpolitikai érdekérvényesítés, lobbizás, jogi reform);
 • szolgáltatásnyújtás (indikátorok: szolgáltatások köre, közösségi fogékonyság, tagság és kliensek, költségmegtérülés, kormányzati elismerés);
 • infrastruktúra (indikátorok: civil erőforrás központok, helyi adományozó szervezetek, civil koalíciók, képzés, szektorközi együttműködések);
 • társadalmi elismertség (indikátor: média megjelenés, közvélemény, kormányzati/vállalati megítélés, PR).

Az előző évhez hasonlóan sajnos szinte valamennyi dimenzió mentén visszaesés volt tapasztalható, amely külső és belső tényezőkre egyaránt visszavezethető. Ennek eredményeként, a jelentés módszertana alapján a hazai civil szektor a „megerősödött” és „erősődő” fenntarthatóság határán áll, de az időbeli trendek aggodalomra adnak okot.

A jelentés weboldalunkról letölthető.

A bemutató után nem sokkal megkezdődtek a 2014. évről szóló jelentés összeállításának munkálatai is. Ennek első lépéseként az Ökotárs által összehívott 9 tagú szakértői testület pontozta a megadott indikátorok alapján a hazai helyzetet, és egy közös találkozón vitatták meg eredményeiket – ez alapján állt össze a hazai fejezet első változata. A teljes, 28 országra vonatkozó anyag megjelenése ismét a jövő év közepére vártható.

További információk: Móra Veronika

Év fája verseny 2014

Idén első jubileumát ünnepelhette a kezdeményezés: 2014-ben ötödik alkalommal hirdette meg az Ökotárs az Év Fája versenyt. Miután 2013 győztese, a gödöllői vackorfa az európai vetélkedőn februárban második helyezést ért el, izgalommal vártuk a jelöléseket.

A verseny öt éves története alatt több mint 300 fát neveztek civil szervezetek, iskolák, családok, néha egész faluközösségek. Idén a június végi beadási határidőig 66 jelölés érkezett az ország minden tájáról. Közülük a szakmai zsűri 15 döntőst választott, ezekre pedig a közönség szavazhatott október 31-ig – a fákra minden eddiginél több, összesen 24 842  szavazat érkezett. A döntősöket ünneplő eseménynek idén is a DocuArt Dokumentumfilm-gyűjtemény és Mozi adott helyet, november 21-én. A díjátadón idén is minden közösség részt vett, amelynek sikerült a döntőbe juttatnia nevezett fáját.

Az Év Fája fődíjat 7230 szavazattal a “Tatai nagy platán” címmel nevezett fa nyerte, mely az Öreg-tó partján áll. ,Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját idén a mikepércsi ezeréves Rákóczi-tölgy kapta. A Hős fFa kitüntetést egy bezárt újlipótvárosi óvoda területén álló jegenyefa kapta. A fa a helyi lakók jelképévé vált, akik azt szeretnék elérni, hogy a bezárt ovi területe közösségi tulajdonban és használatban maradjon. A fák története megismerhető a http://evfaja.okotars.hu/ oldalon.

A tatai öreg platán

Az Év Fájáról szól Pribojszky Mátyás Kölcsey-díjas író meséje, a Platánkirály is: „..Pinka Péter elvarázsolva gyönyörködött a látványban, szemei lecsukódtak, feje félrebillent, félig alva kérdezte:

"– Te hívattál, Öregúr? Itt vagyok! Megérkeztem. Mit kívánsz tőlem?
S ekkor hihetetlen dolog történt: Pinka Péter agyában felsejlett egy hang. Mindegy honnan jött, megértette! Úgy érezte, hogy az öreg platán szólt hozzá:
– Igen, én hívtalak! S azért Téged, mert Te néha télen is meglátogatsz, és megkérdezted, hogy vagyok, hogyan viseltem a telet. Az nekem jólesik. No persze, ti, akiket én embereknek neveztem el magamban, nem is sejtitek, hogy mi fák is épp úgy képesek vagyunk érezni, mint ti. Örülünk, félünk, bánkódunk. Ezért, ha az emberektől simogatást, jó szót, gondoskodást kapunk, örülünk, s ilyenkor a nedveink gyorsabban keringenek, ellenben, ha bántanak minket, a keringésünk lelassul. Képes mindezt megérteni egy apró emberke? Te megérted?
– Megértem, Platánapó. Mi is pontosan ugyanígy érzünk. Sajnáltunk, amikor ez a szörnyű seb keletkezett az ágaid között.
– Ne is emlékeztess rá! Régen történt! Gyalázat! Villámcsapás volt, ami ellen a fák sem védekezhetnek. Az emberek türelmetlenkedtek, nem bíztak bennem, nem várták ki, hogy magam növesszek új ágat az elpusztult helyén, betömték valami kemény förtelmes idegenséggel, ami azóta is kínoz, de nem lökhetem ki a testemből, mert a nedvkeringésem lelassult, erőtlenné vált körülötte. Viselnem kell, s szégyenkezem az emberek, a barátaim előtt. Pedig nem én tehetek róla. Lám, te sose csúfoltál érte.
– Ne búslakodj az embereken, Platánapó, rajtam is, másokon is vannak sérülések. Azt viszont valóban kevesen tudják, hogy a fák is éreznek, s ha meglátnak egy baltás embert, rettegnek. Én így ismertelek meg sérülten, mégis megszerettelek, a sebeddel együtt. Nem a te szégyened, hanem azoké, akik ezt az idegenséget, a betont odarakatták. Remélem, növesztesz helyette új ágat, szebbet, nagyobbat, s akkor kigyógyítunk az idegen anyagból. Akkor is te vagy a város legszebb fája, a fák királya!”

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa a fához kapcsolódó programokra kapott támogatást. A hazai Év Fája az eddigiekhez hasonlóan részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelyben immár több, mint 10 ország fái vetélkednek, és amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el.

További információ: Sólyom Éva, evfaja.okotars.hu

Svájci-Magyar Civil Alap: lezárult a második pályázati felhívás

Február 25-én és 27-én ültek össze az SMCA „környezeti kihívásokra adott válaszok” és „szociális szolgáltatások nyújtása” témaköreiben felállított Kisprojekt Elfogadó Bizottságok. A második (és egyben utolsó) pályázati felhíváson tavaly ősszel benyújtott pályázatok közült előbbi témakörben 12, utóbbiban pedig 38 támogatásáról döntöttek.

A felhívás feltételei értelmében az észak-magyarországi és észak-alföldi régióban tevékenykedő szervezetek pályázhattak, egyenként legfeljebb 12 millió Ft-os támogatásra. A nyertesek márciusban kezdhették meg az elfogadott projektek végrehajtását, amelyek zöme jövő év februárjáig tart majd. A támogatott szervezetek listája és a projektek rövid összefoglalói a program honlapján www.svajcivil.hu olvashatók. Ezzel párhuzamosan folyik még a 2013-ban támogatást nyert 9 ösztöndíjas program valamint 24 környezetvédelmi és 31 szociális témájú projekt végrehajtása is, amelyek zöme jövő februárig tart. Közülük eddig összesen 21 zárult már le sikerrel és eredményesen. A Periféria Egyesület például a nyíregyházi Huszár-telepen élő fiatal lányok számára szervezett közösségi programokkal, felvilágosító és szociális munkával járult hozzá a prostitúció megelőzéséhez. A projekt része volt a svájci szakmai szervezetekkel való tapasztalatcsere is.

Gyapjúkészítés (Zöld Akció)

A miskolci Zöld Akció Egyesület rendhagyó órákkal, gazdaságlátogatásokkal és kreatív pályázat kiírásával népszerűsítette a környezetbarát vidéki életmódot a megye középiskolásai körében, több száz fiatalt elérve.

Gazdaságlátogatás (Zöld Akció)

Az Eger közelében működő Banya-Tanya Alapítvány a falusi és városi lakosság összekötésére törekedett, az önellátó, fenntartható életmód népszerűsítése és megvalósítása érdekében: tanfolyamokat és kalákamunkákat szerveztek (veteményezés, betakarítás, gyógynövénygyűjtés és -feldolgozás, termények aszalása, befőzése stb.), létrehozták és kibővítették a „Batyu” bevásárló kört, de szívesen szolgálnak tanáccsal is bárki hozzájuk fordulónak.

Bővebb információ: Csóli Virág

Norvég Civil Támogatási Alap: pályázatok és eredményhirdetések

Ebben az évben az Ökotárs legnagyobb, és vitathatatlanul legtöbb figyelmet kapó programja az NCTA volt – ennek megfelelően sok munkáról és eredményről számolhatunk be.

Az év elején, január 12-én tettük közzé az NCTA második pályázati felhívását, kis- (legfeljebb 20 000 €) és közepes (legfeljebb 70 000 €) projektek támogatására, az alap hét témakörében:

 • emberi jogok és demokrácia;
 • női jogok és esélyegyenlőség;
 • szervezet- és közösségfejlesztés;
 • ifjúsági- és gyermekügyek;
 • környezetvédelem és fenntartható fejlődés;
 • jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak;
 • társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése (fókusz: roma integráció).

A február végi határidőre minden korábbinál több, 1731 pályázat érkezett be. A kétfordulós eljárásban benyújtott projektjavaslatokról július 18-án született meg a végső támogatási döntés. Ennek eredményeként összesen 136 szervezet részesült 4,34 millió € támogatásban, az alábbi megoszlásban:

Témakör Közepes projekt (db) Közepes projekt, összeg (EUR) Kisprojekt (db) Kisprojekt összeg (EUR)
Demokrácia és emberi jogok 11 674 235 9 135 612
Női jogok és esélyegyenlőség 6 396 520 7 113 470
Közösség- és szervezetfejlesztés 6 360 375 16 263 219
Ifjúsági és gyermek ügyek 6 410 999 18 253 694
Környezetvédelem és fenntartható fejlődés 5 303 999 13 190 318
Jóléti szolgáltatások nyújtása 6 354 392 15 236 675
Társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése 7 454 940 11 191 225
Összesen 47 2 955 460 89 1 384 213

(Azon projektek esetében, amelyek partnerszervezetet vontak be a támogató országok valamelyikéből, a maximum támogatási összeg legfeljebb 10%-kal volt növelhető.)

A támogatási szerződések megkötésével párhuzamosan, összhangban az eredeti tervekkel, szeptember 1-én írtuk ki a harmadik, és egyben utolsó pályázati felhívást. A másodiktól ez csupán az elnyerhető összegek nagyságában különbözött: a kisprojektek ezen a kiíráson legfeljebb 15 000 €, a közepesek 50 000 € támogatásban részesülhetnek, mivel a támogatott projektek futamideje is rövidebb lesz, legfeljebb 14 hónap (minden, az NCTA-ból támogatott projektet 2016. április 30-ig le kell zárni). Az első fordulós projektkoncepciók beadási határideje október 15. volt, 978 pályázat érkezett be. Ezek értékelése is lezajlott már: a november 28-án közzétett eredményhirdetés értelmében 280 pályázó nyújthatja be a második fordulóra részletesen kidolgozott projekttervét, 2015. január 19-ig. A végső döntés február végére várható.

A kis- és közepes projektek támogatása mellett egész évben nyitva állt a 2013 végén indított „akciópályázat” felhívás. Ezzel a kisösszegű (alkalmanként legfeljebb 5000 €) lehetőséggel célunk a civil szervezetek által indított rövidebb időtartamú kampányok és akciók támogatása, amelyek konkrét és aktuális problémákra hívják fel a figyelmet, embereket motiválnak az ezekkel kapcsolatos fellépésre, és hatékonyan járulnak hozzá a problémák megoldásához, a fennálló helyzet megváltoztatása, javítása érdekében, elsősorban a demokrácia, a társadalmi részvétel, az esélyegyenlőség és a kirekesztés elleni küzdelem terén. Az év folyamán havonta ülésező Bíráló bizottság eddig összesen 19 akcióprojekt támogatásáról döntött, közülük több sikeresen le is zajlott már, mint például a Rehab Critical Mass vagy a Habitat for Humanity „Gyermekálmok Háza” kampánya. Ezekről, mint minden más támogatott projektről rövid leírás olvasható a program honlapján.

A civil szervezetek projektjei mellett a támogató országokkal való kapcsolatok erősítése céljából ismét meghirdettük az ösztöndíjas pályázatot norvég, izlandi vagy liechtensteini szervezeteknél eltöltött 3-5 hónapos gyakorlati programok támogatására – a korábbi 9 mellett így még 4 további civil szervezeti munkatárs vehetett részt ilyenen. Új lehetőségként jelent meg az ’On the spot’ ifjúsági tanulmányutak támogatása, melynek keretében 18-30 év közötti fiatalok kaptak lehetőséget 2-3 hét eltöltésére a támogató országokban, hogy ott jó gyakorlatokat gyűjtsenek, és azokat idehaza terjesszék, megosszák civilekkel és a nagyközönséggel. A 72 jelentkezőből 5 „utazópár” nyert támogatást - néhány, a tanulmányutak eredményeként született izgalmas blog: http://perecajelem.blog.hu/, http://szexpedicio.wordpress.com/.

A pályáztatáson kívül március végén regionális műhelymunka-sorozatot is indítottunk „Mozgasd be a világot!” címmel, és azzal a céllal, hogy tapasztalatcserékkel és jó gyakorlatok bemutatásával segítsük a szervezeteket célközönségük hatásosabb megszólításában, új célcsoportok elérésében, kreatív, izgalmas, vonzó tevékenységi formák megtalálásában. Eddig 6 egész napos rendezvényre került sor, és a sorozat jövőre is folytatódni fog.

Persze idén az NCTA nem elsősorban a fent leírt eredményeivel került be a sajtóba – az év közben zajlott vitákról és vizsgálatokról már eleget lehetett olvasni másutt. Így felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan tovább, mi lesz jövőre – kristálygömb híján ez mi sem tudjuk, de a magunk részéről annyit mondhatunk: az NCTA és az Ökotárs többi programja, tevékenysége is folytatódni fog, mindaddig, amíg erre a lehetőségünk megmarad!

Bővebb információ: Horváth Gergő, Kelemen-Varga Roland, Oravecz Ágnes, okotars@norvegcivilalap.hu