Ismersz egy jó projektet az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási intézkedésekről?

Ma indul az Adapterra Awards nemzetközi verseny, amely olyan jól működő alkalmazkodási intézkedéseket keres, melyek segítenek az európai országoknak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban. Augusztus végéig lehet nevezni az inspiráló projektekkel, például zöld épületek és infrastruktúra, fenntartható építészet vagy innovatív vízgazdálkodási megoldások. A legjobbakat ezután zsűri díjazza, és a novemberben Prágában zajló éghajlatváltozási alkalmazkodási konferencia kiállításának részévé válnak, és helyet szereznek egy rangos inspiráló adatbázisban. Jelentkezzen most a www.adapterraawards.cz weboldalon.

A lengyelországi Wroclawban található zsebparkok az ilyen okos éghajlati megoldások egyik jó példája. Ez a hét apró park arra szolgál, hogy megmérje a zöld területek mennyire képesek csökkenteni a városi hőt. Ez a zöldfelület-komplexum része a Grow Green projektnek, amelynek célja a természet alapú megoldások hatékonyságának tesztelése a városi éghajlati ellenálló képesség kialakításában. A parkok területét a lakosok választották ki.

A szlovák fővárosból, Pozsonyból származó Esőkert projekt úgy reagál az éghajlatváltozásra, hogy az esővizet elvezetik a helyi önkormányzat épületének tetőszerkezetéről,és a burkolt területekről. A vizet ezután öntözésre használják, így nem csak ivóvizet, de pénzt is megtakarítanak.

Egy másik szlovák projekt kiváló példa a vidéki vízgazdálkodásra és a fenntartható villamosenergia-termelésre. Három falu határában, mezők közepén található Šataník biogazdaság nemcsak a regionális és biogazdálkodáson, hanem a fotovoltaikus rendszeren és a cseppöntözésben is remekel.

„Mind a kicsi, mind az összetett projektek értékes inspirációt jelentenek. Innovációkat keresünk a városokból munkakörnyezetből vagy akára háztartási szintű adaptációkról, valamint tájkezelési megoldásokról. Oszd meg velünk az ötletedet!”- mondja Martin Ander, a cseh környezetvédelmi partnerségi alap éghajlatváltozási alkalmazkodási szakembere, ahonnan a díj ötlete elindult. Az idei versenyben a csehek rekordszámú, közel nyolcvan jó gyakorlatot nyújtottak be. A jelölések a Cseh Köztársaságban február és április között zajlott.

Az Adapterra Awards verseny professzionális garanciáját az Integra Consulting, a fenntartható fejlődés megoldásainak szakértői biztosítják, a csehországi Nestlé pénzügyi támogatásával.

Adatbázis az inspiráló projektekről: www.adapterraawards.cz/en/database

Nevezés: https://www.adapterraawards.cz/nominations

Kapcsolat: David Kopecký, média kapcsolatok, david.kopecky@nap.cz, 00420 721 468 231

Hibás linkek esetén kérjük, másolja a linket a keresőmotorba, és váltson az Adapterra Awards weboldal angol változatára.