Az Ökotárs Alapítvány júniusi hírlevele

54. szám, 2021 június

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu

„Az Ökotárs Alapítvány nem nyereségérdekelt, politikától független, a környezet állapotának javulásáért és a hazai civil szféra és lakosság környezeti érzékenységének és tudatosságának fejlesztéséért tevékenykedő szervezet.”

 

CIVILEK, VÁLASZTÁSOK ÉS MÉDIA: MŰHELYBESZÉLGETÉSEK AKTÍV ÁLLAMPOLGÁROKNAK ÉS ÉRDEKLŐDŐKNEK

Az Ökotárs és az Emberség Erejével Alapítvány közös projektje keretében egésznapos, élő (!) találkozóra hívjuk június 11-én Pécsett a helyi és országos független sajtó képviselőit, a civil közösségi aktivistákat és a nagyközönséget.

A 2019-es önkormányzati választási kampányban helyi civil szervezetek és állampolgári csoportok korábban sosem látott aktivizálódását és részvételét tapasztaltuk, nemcsak a nagyvárosokban, de kisebb településeken is. A közösségi kezdeményezések tagjai szavazásra buzdítottak, képviselőjelölti vitákat és fórumokat szerveztek, nyomon követték a választások tisztaságát. A sikereken felbuzdulva közülük sokan már a jövő évi kampányra készülnek.

Az elmúlt években ugyanakkor jelentősen átalakult a hazai médiavilág: miközben egyre terjeszkednek a kormánybarát médiavállalatok, a független sajtó az online térbe szorul – viszont egyre több vidéki városban jöttek létre alulról szerveződő, közösségi finanszírozásra támaszkodó helyi hírportálok is.

Találkozik-e egymással a civilek és a független sajtó világa? Hogyan tudnak együttműködni, egymást erősíteni a közügyek társadalmi kontrolljában? Tudnak-e közösen készülni a jövő évi kampányra a tiszta választások biztosítása érdekében? A rendezvényen ezeket a kérdéseket fogjuk körbejárni érintettekkel, amit ajánlunk elsősorban a választások körüli tevékenységekben aktív civil szervezetek tagjainak, de bárki érdeklődő, tenni vágyó állampolgárnak is.

Az esemény az Európai Unió támogatásával valósul meg. A részvétel ingyenes, védettségi igazolvánnyal látogatható. A távolabbról érkezőknek szükség esetén útiköltség-térítést biztosítunk. Regisztrálni itt lehet, 2021. június 4-ig! Program: https://www.facebook.com/events/949173012513604/.

További információ: Komenczi Bálint, balint.k@okotars.hu

 

MÁR OLVASHATÓ ÉVES JELENTÉSÜNK!

Az Ökotárs honlapján már elérhető a (rendkívüli) 2020-as évet bemutató éves jelentésünk. Amint az idővonalon megjelenő események, akciók felsorolásából is látszik: a korlátozások és nehézségek ellenére tevékeny évet tudhatunk magunk mögött.

Online folytattuk korábban megkezdett együttműködéseinket helyi civil és közösségi csoportokkal, aktívan részt vettünk országos civil hálózatok működtetésében, sőt a nyáron egy új hároméves regionális programot is indítottunk közép-európai partnereinkkel ’Reclaim Our Civil Space!’ címmel. Az adományi listában az általunk nyújtott támogatások részleteit és természetesen az év pénzügyi adatait is megismerhetik az érdeklődők. Az éves jelentés magyarul és angolul itt olvasható.

További információ: Móra Veronika, move@okotars.hu

 

ÉV FÁJA VERSENY: LEZÁRULT A NEVEZÉSI IDŐSZAK

Idén 12. alkalommal hirdettük meg a már jól ismert vetélkedőt, amelynek nem a legnagyobb vagy legöregebb fák nevezését vártuk, hanem olyanokat, amelyek fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség, a környéken élők életében. Családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek a Madarak és Fák Napjáig, május 10-ig jelölhették kedvenc fájukat a versenybe.

A korábbi évekhez kicsit kevesebb, összesen 27 jelölés a http://evfaja.hu/ oldalon keresztül érkezett az ország egészéből – közülük választotta ki június elején az Ökotárs öttagú szakmai zsűrije azt a tízet, amelyek megmérettetnek majd a július elején kezdődő online közönségszavazáson. A döntős fák idén:

Cím Jelölő neve Megye Település
Herény Erzsébet-hársai Herényi Kulturális és Sportegyesület Vas Szombathely
Gödöllői görbefa - minden éremnek két oldala van Diverzitás Közhasznú Alapítvány Pest Gödöllő
A perkátai nagy tölgyfa "VELED az ifjúságért" Kulturális és Hagyományőrző Egyesület Fejér Perkáta
Mausz-fa, a hárs a dombtetőn - a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén Kovács Anita Tolna Alsónyék
A martfűi mesefa Martfűi városszépítő egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Martfű
Százéves eperfa a kétsopronyi Kemencés Tanyán Szlávik Krisztina, PONT MI Közhasznú Egyesület Békés Kétsoprony
Micsky hársak Szeidenléder-Boskó Éva Budapest Dánszentmiklós
Ezeréves Tölgy, Ziliz Ziliz Község Önkormányzata Borsod-Abaúj-Zemplén Ziliz
A három horti vadgesztenyefa Iványi Tünde Piroska Budapest Budapest
A kultúra párosa - A debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai Debrecen Város Zöld Munkacsoportja Hajdú-Bihar Debrecen
Kispáli Vadkörtefa Böde-Tóth Zsanett-közösségszervező, Kispáli Község Önkormányzata Zala Kispáli

 

A döntős fák jelölőit egy félnapos műhelymunka keretében kommunikációs tippekkel és ötletekkel is segíti az Ökotárs, hogy minél hatékonyabban és eredményesebben gyűjthessenek támogatókat fájuknak. A győztes Év Fája egy egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit díjátadó ünnepség keretében nyújtunk át ősszel a fát jelölőknek. Szintén a zsűri választja ki a Hős Fát is a döntősök közül. Erre a címre olyan fák vagy facsoportok jelölését várjuk, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek, vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával szeretnénk – legalább jelképesen – elismerni azok áldozatos munkáját, akik kiállnak a fák, a zöldterületek megmentése érdekében. A verseny döntősei közül partnerünk, az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít.

További információ: Tokodi Nóra, tokodi@okotars.hu

 

A CIVILELLENES TÖRVÉNY VISSZAVONÁSA FONTOS LÉPÉS, DE A HELYÉBE LÉPŐ JAVASLAT AGGODALOMRA AD OKOT

A magyar Országgyűlés május 18-án szavazott a 2017-ben elfogadott „külföldről támogatott szervezetekről” szóló törvény hatályon kívül helyezéséről – helyette viszont új, nem kevésbé aggályos szabályokat vezetett be a „közélet befolyásolására alkalmas szervezetekre” vonatkozóan.

Az Ökotárs a Civilizáció koalíció tagjaiként 20 civil szervezettel közös közleményben állt ki az új szabályozás ellen. Az állásfoglalás szerint: „A civilellenes törvény visszavonása (…) örömteli hír, de nem lehet elfelejteni, hogy a kormány az elmúlt években tovább folytatta a civilek lejáratására és hiteltelenítésére irányuló kampányát, és most is számos eszközzel hátráltatja a független civil szervezetek működését”. Ugyanakkor a visszavont civilellenes törvény helyébe lépő törvénynek már a címe (“a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról”) is félrevezető. Egy egészséges demokráciában a közéletet szabad, aktív és cselekvő polgárok alakítják, a minket érintő ügyekkel foglalkozni mindannyiunk feladata és felelőssége. Egy civil szervezet pedig nem más, mint ezen polgárok közös célért tevékenykedő közössége.

További aggályokat szül, hogy a törvényjavaslat szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ezentúl évente vizsgálná a húszmillió forint mérlegfőösszeget elérő körülbelül négyezer egyesületet és alapítványt. A javaslat szerint azonban a vallási és nemzetiségi szervezetek mellett a sportegyesületek is mentességet élveznének ez alól, annak ellenére, hogy egy részük az állami adóbevételek terhére jut kiugró mennyiségű közpénzhez. Ráadásul az ÁSZ alapvető rendeltetése a közpénzek és a nemzeti vagyon kezelésének az ellenőrzése. Félő, hogy a Számvevőszék közpénzzel nem gazdálkodó civilekkel szembeni mozgósítása nem más, mint egy újabb lehetséges eszköz a civilek lejáratására és megbélyegzésére.

A civil szféra az államnak partnere és nem ellenfele - még ha kritikus is vele szemben. A civil szervezeteket érintő jogszabályok megfelelő kialakítása csak a szférával való párbeszéd és érdemi egyeztetés útján történhet, és ehhez még most sincs késő. De az nem elfogadható, hogy az érintettek csak egy, a Parlament honlapjára éjszaka feltett szöveg alapján értesüljenek a rájuk vonatkozó új szabályokról! Ezért arra kértük (volna) a magyar kormányt, hogy a törvényjavaslat elfogadása előtt folytasson érdemi konzultációt az érintett felekkel, így a magyar civil szervezetek képviselőivel. A teljes közlemény itt olvasható.

További információ: Farkas Bálint, civilizacio.kommunikacio@gmail.com

LIFE TREECHECK: KÖZÉP-EURÓPAI JÓ GYAKORLATOK ADATBÁZISA

Az Ökotárs cseh testvérszervezete, a Cseh Környezetvédelmi Partnerségi Alapítvánnyal közös TreeCheck projektünk keretében egy olyan inspiráló adatbázist hozott létre és fejleszt, ami jó példákat, tippeket ad a városoknak és lakóiknak arra, hogy felkészüljenek, és alkalmazkodjanak a klímaváltozás megjelenési formáihoz. Ez az adatbázis összegyűjti és értékeli a bevált gyakorlatok példáit Közép-Európából és más országokból. A legjobb projekteket díjazzák is az Adapterra Awards versenyen. Meríts ihletet velünk a klímaváltozás kezelésében és tekintsd meg a legfontosabb nemzetközi projekteket!

Ilyen jó gyakorlat például egy iskola visszaalakítása helyi oktatási központtá a szlovákiai Pozsony melletti Hegyúr faluban. A régi, hagyományos épületet energiahatékonnyá és kényelmessé alakították, és így lehetővé tették a kulturális és történelmi értékének és funkcióinak megőrzését is. A komplexum alternatív energiaforrásokat használ, például hőtároló kemencéket, napenergiával működő vízmelegítést, valamint hővisszanyerést és gyökérzónás szennyvíztisztítót

A „zsebparkok” a lengyelországi Krakkóban olyan kis nyilvános terek, amelyek minden lakos számára lehetővé teszik szabadidejük eltöltését, kortól, érdeklődéstől és igényektől függetlenül. Az elhagyott terek és a csupasz földterületek csendes zöld oázisokká és a helyi közösségek élõ központjaivá változnak. Nemcsak az embereket, hanem élőhelyként a növényeket és az állatokat is szolgálják, javítják a helyi mikroklímát, az életminőséget és a biológiai sokféleséget a városban. Ilyen a gdanski IDEA parkja, amelynek egyik fő célja az aszály hatásainak enyhítése a park által természetes módon megtartott esővíz felhasználásával. A túlmelegedett betont 56 fa, valamint 52 virág- és cserjefaj váltotta fel, amelyek segítenek enyhíteni a városi hősziget hatását. A park 53 köbméter vizet képes befogadni, és így megakadályozza az áradásokat és az aszályokat. Maradjunk Lengyelországban - egy másik díjnyertes projekt egyedülálló a függőleges kertjével, amely körülveszi a varsói Lengyel Tudományért Alapítvány felújított épületének elülső és oldalsó falát. Az újjáépítés egyik célja a ritka történelmi elemek megőrzése volt, ugyanakkor alacsony energiaigényű megoldásokat és függőleges zöldterületeket tartalmazott. Az alapítvány székhelye új zöld arcával elmossa az építészet és a természet közötti határokat.

A cseh Rokycany kisvárosi Rakováček Parkjának tervezői a ritka kövi rákok védelmére és az áradások megelőzésére összpontosítottak projektjükben. A park közepén egy kanyargó patak jött létre, átfolyó kis medencékkel és széles összetett mederrészekkel. A patak körül füves és virágzó rétek vannak gondosan kiválasztott növényekkel. A parkba őshonos fafajokat, cserjéket és gyógynövényeket is ültettek. A patak újjáélesztett környezete a beépített kisváros közepén kellemes helyet kínál a szabadidő eltöltésre a forró napokon, köszönhetően a gyerekek játszóterének is. További példákat találhat Németországból, Nagy-Britanniából vagy Dániából, amelyek még több inspirációt kínálhatnak az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó intézkedésekhez a saját városunkban. Projektek tucatjai egészítik ki a Csehországban megvalósított példákat városokból, falvakból, a munkakörnyezetből és háztartásokból

További információ: Tokodi Nóra, tokodi@okotars.hu

 

CIVIL TÉRKÉP: MENTORÁLÁS ÉS MŰHELYMUNKÁK

A Civil Térkép programban támogatott 6 helyi civil szervezettel az elmúlt hónapokban is tovább folyt a közös fejlesztő munka, mely a saját programok előkészítése és lebonyolítása mellett a kommunikációs mentori program és a közös műhelyek síkján történik.

A márciusi kommunikációs témájú műhelyünk után beindult kommunikációs mentorálás, amelynek keretében a szervezetek rendszeresen konzultálnak két szakértővel, Bakos Gáborral és Bernáth Gáborral, miközben saját kommunikációs anyagaikon dolgoznak. A mentorálás szeptember végéig tart, ami fenntartható eredményeket biztosít mind a szervezeteknek, mind a projektjeiknek láthatóság szempontjából is. Április elején ismét közös zoom eseményt tartottunk, ahol Homoki Andrea az Eleven Gyál, és Szulovszky István a szentendrei Civil Kotta közösségszervezője tartottak tudáscsere workshopot. A „Civil hálózatosodás eszköztára a civil kerekasztaltól a civil expóig” címmel futó műhelyen bemutatásra kerültek jó példák és siker receptek, megtudhattuk, melyik közösségi eszköz mire jó és hogyan kerüljük el a leggyakoribb hibákat.

További információ: Komenczi Bálint, balint.k@okotars.hu

TALÁLKOZÓK DUNA MENTI HELYI ZÖLD CSOPORTOKKAL

Az elmúlt években az ország egyre több pontjáról érkeznek hírek lakossági tiltakozást kiváltó beruházási és építkezési tervekről – a Balaton, Fertő-tó, Velencei és Tatai tó körüli csoportok már koalícióba is szerveződtek, de ilyen problémák nemcsak tavaink környékén merülnek fel.

Az elmúlt néhány évben új, többnyire informális lakossági csoportok alakultak a Dunakanyar, Duna mente településein is. Van közöttük, amelyeket egy konkrét ügy hívott életre – bányanyitás Pilismaróton, fakivágás a Szilas-patak mentén –, másokat a szűkebb környezetükért és a környezettudatosságért általában tenni akaró polgárok alapították – például Gödön és Verőcén, megint másokat – Szentendrén és Budakalászon – a helyi közügyek alakításában való részvétel igénye motiválta. Bár ezek a csoportok légvonalban nincsenek messze egymástól, nem feltétlenül ismerik egymás munkáját közelebbről.

Az Ökotárs ezért egy ismerkedő-problémafeltáró (online) beszélgetésre hívta e csoportok képviselőit április 29-re. Egymás ügyeinek, tevékenységének bemutatása mellett a tucatnyi résztvevővel azt is felmértük, hogy miben érzik magukat erősnek az egyes csoportok (például ügyeiknek a lakosság, illetve a döntéshozók felé való képviseletében, és a belső munkamegosztás kialakításában), és mi az, ami gátolja a továbblépést.

Ez utóbbi kérdésekről hosszabban is elbeszélgettünk – egyértelművé vált, hogy az önkéntesek bevonása és megtartása okozza a legtöbb nehézséget. Ezért kifejezetten ezt a problémát jártuk körül a május 27-én tartott második beszélgetésen, amelyre a Civil Térkép szervezeteit is meghívtuk. Két vendégelőadó – Homoki Andrea közösségszervező és Le Kim Evelin az InDa House-tól – mutatta be, hogy mi a sikeres önkéntesszervezés kulcsa, majd kiscsoportokban arról volt szó, hogy helyben ki milyen „trükköket” talált ki, milyen eszközökkel tudja megmozgatni az embereket. A sorozatot folytatni fogjuk – a következő alkalommal, június 17-én a helyi forrásszerzés kérdése lesz terítéken.

További információ: Móra Veronika, move@okotars.hu

 

ROCS PROJEKT: KÖZÖS TUDÁS, KÖZÖS CSELEKVÉS

Milyen a civil szféra helyzete más országokban? Máshol milyen kihívásokkal szembesülnek nap mint nap? Mi az, ami összeköti a kelet-európai civileket? A Reclaim Our Civil Space! (Miénk a civil tér!) projekt egyik fontos célja, hogy megmutassa: sokat tanulhatunk egymástól mi, civilek is, és a közös munka országhatárokon is átívelhet. A régió sajátosságai sok szempontból összekötnek minket, és egymást is támogatva még többet tehetünk az egészséges, fenntartható és szolidáris társadalmakért.

Az elmúlt hónapokban régiószerte elindultak programjaink: Magyarországon a TASZ tartott helyi aktivizmus és civileknek szóló közösségi média workshopot, bolgár partnerünk aktív állampolgárság és zöld városok témában szervezett képzéseket, Csehországban a jövő re-víziója címmel indult műhelymunka arról, hogyan érjünk el változást közvetlen környezetünkben, Szlovákiában pedig helyi civilek vehettek részt hálózatépítő tréningen. Ezek az alkalmak hozzájárulnak ahhoz, hogy a civil kezdeményezések megerősödve, helyi, nemzeti és régiós szinten, egymással is együttműködve tudják hallatni a hangjukat.

Mindemellett egy közös tudásbázis építésébe is belekezdtünk, hogy a régió szervezetei – és az érdeklődők – beleláthassanak a szomszédos országok civiljeinek a mindennapjaiba, és tanulhassanak egymástól. Az első anyagok már megtekinthetők ezen a linken (angolul), a következő hónapokban pedig folyamatosan érkeznek majd az újabb tartalmak. A projektről rendszeresen hírt adunk facebook oldalunkon is. További információ: www.civilspace.eu.

További információ: Farkas Bálint, civilizacio.kommunikacio@gmail.com