AZ ÖKOTÁRS ALAPÍTVÁNY 2016 ŐSZI HÍRLEVELE

36. szám, 2016 ősz

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu

„Az Ökotárs Alapítvány nem nyereségérdekelt, politikától független, a környezet állapotának javulásáért és a hazai civil szféra és lakosság környezeti érzékenységének és tudatosságának fejlesztéséért tevékenykedő szervezet.”

Meghívó: a Civil Bátorság Estéje – szeptember 8.

Az Ökotárs Alapítványnál és partnereinél tartott rendőrségi házkutatás második évfordulóján ismert civil szervezeti vezetőkkel tekintjük át a hazai civil szektor helyzetét 2016-ban, felhasználva a USAID Civil fenntarthatósági jelentésének legfrissebb eredményeit is. Velük olyan kérdésekre keressük a választ, hogy miben áll a civilek erőssége manapság, mi a munkájuk jelentősége (mi nem lenne, ha nem lennének civilek?), hogy milyen az összefogás és szolidaritás a szektorban, és vajon értelmesen vitatkozunk-e is egymással. De felidézzük a szektort fenyegető kihívásokat, a jövő bizonytalanságait is.

Közhely, de igaz: a civil szektorra és szervezetekre minden egészséges demokratikus társadalomnak szüksége van. Azokra, akik gyerekeket gyógyítanak, ételt osztanak, kutyákat mentenek, de azokra is, akik felszólalnak az elesett társadalmi csoportok védelmében, kifejtik véleményüket, szabályozási javaslatokat tesznek – vagyis általában véve hallatják hangjukat, részt vesznek közös ügyeinkben, vitatkoznak, akár az utcán is. Szerencsére Magyarországon sokszínű civil szektor alakult ki az elmúlt évtizedekben, sokféle társadalmi-közösségi ügyet képviselve. A civilek – bármi történjék is – itt vannak, és valamennyiünkért tesznek, dolgoznak. Mit és hogyan – erről szól ez az este, meg arról, hogy megünnepeljük a szektor jelenlétét és sokszínűségét.

A beszélgetés résztvevői:

 • Móra Veronika, igazgató, Ökotárs Alapítvány (felvezető és moderátor)
 • Ámon Ada, elnök, Energiaklub
 • Kapronczay Stefánia, ügyvezető igazgató, Társaság a Szabadságjogokért
 • Nun András, igazgató, Autonómia Alapítvány
 • Schmidt Hajnalka, igazgató, Greenpeace-Magyarország
 • Varga Máté, elnök, Civil Kollégium Alapítvány

Helyszín és időpont: Mika Tivadar Mulató (Bp. VII. ker. Kazinczy u. 47.) – nagyterem és kerthelység, 2016. szeptember 8. (csütörtök). A kerekasztal beszélgetés 17.30-kor kezdődik és várhatóan kb. 19.00 óráig tart. Utána kötetlen ünnepség és buli kifulladásig!

A rendezvény nyilvános és ingyenes; a fogyasztás önköltséges; előzetes bejelentkezés nem szükséges. Mindenkit szeretettel várunk!

Bővebb információ: Móra Veronika, move@okotars.hu

Ismét lehet pályázni a MOL-Zöldövezet programra

Szeptember 1-én immár 11. alkalommal jelenik meg a MOL és az Ökotárs együttműködésében a Zöldövezet program pályázati felhívása. Idén október 10-ig lehet benyújtani projektötleteket közösségi zöldfelületek létrehozására és fejlesztésére közösségi, önkéntes munkában, az ország bármely településén.

A tavalyi évhez hasonlóan három kategóriában lehet pályázni:

 • parkok, települési zöldfelületek kialakítása vagy felújítása (legalább 1500 m2 egybefüggő területen);
 • társasházak belső udvarának zöldítése (legalább 10 lakásos);
 • közösségi kertek létrehozása, továbbfejlesztése.

A pályázat mindhárom kategóriában kétfordulós: ősszel egy rövid projektötletet kell benyújtani online, a www.molzoldovezet.hu oldalon, a kiszemelt terület leírásával és a helyi közösség bevonásának, aktivizálásának tervével. A továbbjutó pályázók november-december folyamán egynapos képzésen vehetnek részt, amely a közösségi tervezés és részvétel technikáit mutatja be – ez ugyanis a sikeres pályázat alapvető feltétele: a fejlesztésnek a helyben élők, a majdani haszonélvezők aktív közreműködésével kell elkészülnie.

A pályázat második fordulójában, jövő év elején kell a közösségi tervezés eredményeként elkészült részletes tervet benyújtani, beleértve az utógondozásra vonatkozó elképzeléseket is. A sikeres pályázóknak a támogatás nagyobb részét növények beszerzésére kell fordítania, emellett eszközöket, anyagokat is lehet belőle vásárolni. A támogatottaknak legalább 20% önrészt kell biztosítaniuk pénzben vagy eszközökben.

További információ: Tokodi Nóra, zoldovezet@mol.hu

Szeptember 5-én indul az Év Fája 2016 közönségszavazás!

A nevezett 39 fa közül a szakmai zsűri idén is 12, a helyben élőknek fontos fát juttatott a verseny döntőjébe. A jelölések az evfaja.okotars.hu oldalon olvashatók, és itt szavazhat is mindenki kedvencére október 16-ig.

A vetélkedő célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára. A versenybe bárki nevezhetett egyedi fát egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. A fa kora és mérete nem volt alapvető szempont, előny volt azonban, ha őshonos, közterületen álló fát sikerült találni vagy története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódott. A nyertes fa egy egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit díjátadó ünnepség keretében nyújtunk át a fát jelölőknek.

A verseny külön kategóriája a “Hős Fa”: a címet egy olyan fa nyeri el, melynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ez a fa, a zsűri döntése alapján már most a döntősök közt rejtőzik, de hogy melyik az, csak a szavazás után derül ki.

Továbbá, a verseny döntősei közül az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít.

A döntősökről részletes információ az http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon található, és szavazni is itt lehet szeptember 5. és október 16. között. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt pedig a hivatalos díjátadó alkalmával tesszük közzé, várhatóan november 4-én.

A hazai verseny győztese részt vesz a jövő év elején megrendezett európai vetélkedőben is, amelyen az Európai Év Fája címet nyerheti el. A korábbi években három alkalommal nyerte magyar fa a versenyt, legutóbb 2016-ban, az azóta országszerte ismertté vált bátaszéki molyhos tölgy.

További információ: Oravecz Ágnes 411-3500, oravecz.agnes@okotars.hu

Norvég Civil Támogatási Alap: keressük a legjobb videókat

Az NCTA lebonyolító alapítványai idén tavasszal pályázatot hirdettek a már lezárult, támogatott projektek keretében készített videók díjazására. A május 30-ig határidőre beérkezett 41 alkotás közül a szakmai zsűri 12-őt válogatott be a rövidlistára, melyek internetes közönségszavazáson vehetnek részt augusztus végétől. Az október 20-án záruló szavazáson legnépszerűbbnek bizonyuló videókat készítő civil szervezetek értékes díjakban fognak részesülni.

A bírálat során mind a videó minősége és közérthetősége, mind a bemutatott ügy, tevékenység innovatív jellege és társadalmi jelentősége szempont volt. Ennek alapján az alábbi szervezetek rövidfilmjeire lehet szavazni a http://norvegminta.blog.hu/2016/08/30/videoszavazas oldalon: 

 • Adj Hangot – Társadalmi Csoportok Kommunikációs és Médiatevékenységét Támogató Egyesület
 • Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület
 • GÖDÖLYE Szociális Szövetkezet
 • K-Monitor Közhasznú Egyesület
 • Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány
 • Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Szövetség
 • Motiváció Oktatási Egyesület
 • Ökoszolgálat Alapítvány
 • Társaság a Szabadságjogokért
 • Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete
 • Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért
 • Zöld Pók Alapítvány

A díjátadóra az október 27-én „Az idegen szép”: Európai fellépés a gyűlölet ellen – jó gyakorlatok és tapasztalatcsere című szeminárium keretében kerül sor, a Norvég Nagykövetség közreműködésével. Az Európai Ifjúsági Központban tartandó egész napos rendezvényen olyan külföldi és magyar civil szervezetek mutatkoznak be, amelyek munkájukkal fellépnek a gyűlölet ellen – a szó a lehető legszélesebb értelmében. Az esemény célja, hogy teret adjon az Európa számos országában tapasztalható növekvő idegenellenességre és kirekesztésre válaszoló kezdeményezésekkel kapcsolatos tapasztalatok és jó gyakorlatok megvitatásának és megosztásának. Így egymástól tanulva a résztvevők remélhetőleg hatékonyabbak és eredményesebbek lehetnek üzeneteik célba juttatásában és a változás elindításában. A workshopon lehetőség lesz:

 • nemzetközi jó gyakorlatok megismerésére és elemzésére a gyűlöletbeszéd és gyűlöletbűncselekmények elleni küzdelem terén;
 • erősségek és gyengeségek feltárására;
 • tapasztalatcserére a területen aktív civil szervezetek és szakemberek között;
 • országhatárokon átívelő partnerkapcsolatok építésére.

Az eseményt egy nyilvános Pecha Kucha est követi a Toldi Moziban este 8 órától.

A szemináriumon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A program és további információk az NCTA honlapján olvashatók: www.norvegcivilalap.hu.

Bővebb információ: Móra Veronika, 411-3500, move@okotars.hu

A KÖZ-SZER-VEZ program hírei

Június 22-26. között ötnapos intenzív bentlakásos képzéssel indult el a kiválasztott 12 közösségszervező felkészítése az előttük álló másfél éves munkára. A Civil Kollégium Alapítvánnyal közös tréningen a résztvevők átfogó képet kaptak az elméleti alapoktól kezdve a csoportépítés technikáin és a helyi szükségletek feltárásának módszerein át a demokratikus készségek fejlesztéséig.

Hazatérve, az elmúlt hónapokban a közösségszervezők szakértő mentorok segítségével megkezdték a helyi aktív csoportok építését, és az ún. interjúmaratont a következő településeken: Pécsbánya, Verőce, Gyál, Gyöngyöspata, Halmaj, Mátraverebély, Bódvaszilas, Parád, Miskolc-Avas, Nyírbátor, Őr és Hajdúhadház (ld. még http://www.okotars.hu/kozossegszervezes). Ez a munka – további közösségi vezetői képzésekkel kiegészülve – a legtöbb helyen várhatóan egészen az év végéig eltart.

További információ: Kelemen-Varga Roland, (1) 411-3500, kozossegszervezes@okotars.hu