Norvégminta fesztivál

Civilek testközelben Június 26-27. DÜRLIN (Budapest, XIV. Ajtósi Dürer sor 19-21) 

A fesztiválon közel nyolcvan, eltérő területen dolgozó szervezet munkáját ismerhetjük meg. Beszélgetések, gyerekprogramok, kiállítások, színházi előadások, koncertek, városi séták, vetítések és játékok között mindenki megtalálhatja, ami érdekli, függetlenül attól, hogy hány éves, honnan érkezik, és milyen nehézségek és örömök jellemzik mindennapjait. A civil szervezetek és munkájuk épp olyan sokszínű, mint a társadalom, amelyben élünk. Most bárki megkérdezheti, kipróbálhatja, elkészítheti, végigjárhatja, megnézheti, eljátszhatja, megvitathatja mindazt, amire máskor nem nyílik lehetőség. A hazai civilek mellett, több, mint 10 ország képviselteti magát ezen a két napon.

A programok ingyenesek, de a résztvevő civil szervezetek adományokat elfogadnak. A műsorváltozás jogát a szervezők fenntartják!
A fesztivál szervezője a Norvég Civil Támogatási Alap, norvegcivilalap.hu. Kapcsolat: illes.marton@autonomia.hu (06 1) 237- 6020

— Gyerekprogramok

 

Június 26. Péntek

Nagyterem

Kerekasztal-beszélgetések, vetítések, előadások 

10.00

12.00

Az Esőemberek köztünk járnak MOHA – Tarr Hajnalka művészeti programvezető, AOSZ – Kővári Edit, Abigél, INOKA - Berek Anita
Kik azok az autisták? Fogyatékosok vagy zsenik?‑ Miért lesz valaki autista? Egyre többen vannak? Mit tanulhatunk tőlük, és hogy érdemes fejleszteni őket.

12.00

14.00

Mire jó az átláthatóság? K-monitor, Átlátszó - Becker András, Transparency, eDemokrácia Egyesület
Miért fontos az átláthatóság, mit tehetünk a korrupció ellen állampolgárként, civil szervezetként vagy éppen egy önkormányzat vezetőjeként?

14.00

16.00

Zöld energiák és környezeti jogok Energiaklub - Koritár Zsuzsa, EMLA – Kiss Csaba, Greenpeace – Perger András, ELTE - Lányi András
Mennyire lesz olcsó a paksi áram? És mikor fizetjük ki a valódi árát? Tényleg szükségünk van rá? Van alternatíva?

16.00

17.00

Balatonakaliból jöttünk, híres mesterségünk címere: AI

Az Amnesty emberi jogi táborából érkező borsodi diákok előadással, kisfilmmel, diavetítéssel mutatják be munkájukat, és hogy milyennek látják ők a közös világunkat.

Színházi előadások, koncertek
17.00

20.00

Sziporkák – Romhányi József műveiből - Abakusz Műhely diákjainak előadása
Atyai Szózat - Guy Foissyszatírikus művét előadják a Cilinder Alapítvány művészei
Ljoba Jence dalai - szlovén hagyomány napjainkban

20.00

22.00
Parno Graszt koncert – az utánpótlás részvételével
22.00 Tilos DJ-k

 

Oslo terem

A műhelymunkákon való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük ne felejtsen el időben regisztrálni!

10.00

12.00
Roma identitás és kultúra Az Uccu Alapítvány foglalkozása gyerekeknek. Regisztráció >> 
12.00

14.00
Tanulunk és beleszólunk! Állampolgári tanács a közösségi tanulásért és az érdekérvényesítő képesség javításáért a Cromo Alapítvány szervezésében. Regisztráció >>
14.00

16.00
Élmény tőlünk nektek - találd fel magad a telepen! Hogy tudsz élményt adni másoknak, miközben Te is jól érzed magad? Az Élményakadémia foglalkozása gyerekeknek. Regisztráció >> 
16.00

17.00
Legyél te a Bíró! Az Iskolakultúráért Egyesület interaktív bírósági tárgyalása felnőtteknek. Regisztráció >>
17.00

20.00
 Határtalan Ismerd meg azoknak a civileknek a munkáját, akik más országokban dolgoznak norvég támogatással!

 

Reykjavík terem

A műhelymunkákon való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük ne felejtsen el időben regisztrálni!

10.00

12.00
Játsszunk együtt a barátságos internetért! Mit tegyünk, ha zaklatnak az interneten? Hogyan válhat a web barátságos, biztonságos találkozóhellyé? A Televele Egyesület foglalkozása felső tagozatos diákoknak. Regisztráció >> 
12.00

14.00
Van-e élet a pályázatokon túl? NIOK, Van Esély Alapítvány, Habitat for Humanity Magyarország, Dialóg Egyesület
Mire jó, és hogyan működik a közösségi forrásszerzés?
14.00

16.00
Mozdulj Te is! Az Abakusz Egyesület játékos gyermek-színjátszó tréningje. Regisztráció >> 
16.00

18.00
A rabszolgák köztünk járnak Az Anthropolis Egyesület foglalkozásán megismerhetik a résztvevők, hogy mit takar a modernkori rabszolgaság fogalma, milyen formái vannak, és hogy a becslések szerint jelenleg él a történelem legtöbb rabszolgája a Földön. Regisztráció >>
18.00

20.00
Illem-helyzet Partners Hungary foglalkozásán a résztvevők közösségi tervezésben vehetnek részt, illetve megismerik, hogy milyen higieniai kihívások vannak jelen a mai Magyarországon. Regisztráció >>

 

Vaduz terem

1 Bőröndbe zárt sötétség 
Vakok és Gyengénlátók JNSZ megyei Egyesületének standján a látogatók játékos gyakorlatok során próbálhatják ki, milyen helyzetekkel szembesülnek vak társaik, illetve személyesen is megismerkedhetnek velük.
2 Minden Ember Unicum 
Sérült emberek által készített tárgyakat, illetve a velük folyó munkát ismerhetik meg a látogatók az Emberi Hang Alapítvány standján.
3 Autistic Art Autista 
fiatalok által készített művészeti alkotások, illetve ezek alapján létrejött dizájntermékek bizonyítják a Mosoly Otthon Alapítvány standján, hogy a sérültekkel folytatott munkának a művészetben és a mainstream dizájn világában is lehet helye.
4 A Hajdúság értékei 
A Zöld Kör Egyesület vetítésekkel mutatja be a számos természeti értéket, az azokra leselkedő veszélyeket, illetve a lehetőségeket, amelyekkel egy önkéntes sokat tehet a környezetünkért.
5 Hajléktalan társasjáték 
A Menhely Alapítvány standján interaktív társasjáték keretében szembesülhetünk a hajléktalanok kihívásaival, jellemző élethelyzeteivel, illetve beszélgethetünk érintettekkel.
6 Autisták az ország minden pontján 
Az Autisták Országos Szövetsége és az Abigél Egyesület a szervezetek munkáját, az autista embereket érintő kezdeményezéseket mutatják be standjukon interaktív elemekkel.

 

Június 27. Szombat

Nagyterem

Kerekasztal-beszélgetések, vetítések, előadások
10.00

12.00
Minek járunk iskolába? Uccu – László Flóra, Neo – Mányik Richárd, Melegség és megismerés – Kövesi Györgyi
Hogy viszonyulnak a diákok az eltérő kisebbségekhez? Az érintettekkel való találkozás, őszinte beszélgetés hogyan tudja növelni az ismereteiket és a nyitottságukat a másik felé?
12.00

14.00
Rácson innen és túl (Tévelygőkért Alapítvány, Add a kezed Egyesület munkatársai, volt fogvatartottak, családtagok, a BV és az intézményrendszer kapcsolódó munkatársai) Mit tehetnek a civilek azért, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek ne csak a fogvatartottak büntetését, hanem társadalmi visszailleszkedésüket is szolgálják? Hogy a szétszakított családok ne maradjanak kilátástalan helyzetben?
14.00

16.00
Az alkotás nem luxus (Gyerekszem Egyesület, Igazgyöngy Alapítvány, Zsonglőr Egyesület, Tánceánia)
Mennyiben lehet alkalmas eszköz a kreatív munka a sérülékeny csoportok fejlesztésére és megmutatkozására?
16.00

18.00
Mitől működik egy demonstráció? Humán Platform - Kalocsai Kinga,Rehab Critical Mass – Kiss Csaba, Surányi Judit
Mit lehet elérni a tüntetésekkel ma Magyarországon? Mire érdemes odafigyelni a demonstrációk, köztéri megmozdulások szervezésekor?

 

Színházi előadások, koncertek
18.00

20.00
A Csodatevő csikóhal meséi A Fiatal Képzőművészek Stúdiójának performansza a reprodukciós jogok témáját járja körül több oldalról, szatirikus elemekkel.
Meddig bírja még? egyedülálló anyák performansza - Holdam Egyesület.
Rythm of Respect – a BAGázs-os diákok táncelőadása
20.00

21.00
Hallasd a hangodat! - Dobos, bögrés felvonulással a Z-Drums művészeinek vezetésével ünnepeljük a civilek munkáját. A Ligeten át vonulunk a Hősök teréig és vissza - hozz egy bögrét, vagy bármit amivel zenélni tudsz!
21.00

23.00
Marge, colorStar
23.00 Tilos DJ-k

 

Oslo terem

A műhelymunkákon való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük ne felejtsen el időben regisztrálni!

10.00

12.00
Szelíd szavakkal a gyűlölet ellen Mit tehetsz a neten terjengő gyűlölet ellen? A Reményt a Gyermekeknek Egyesület foglalkozása fiataloknak. Regisztráció>> 
12.00

14.00
Szaglássz a közpénzek után! Az Átlátszó és az Asimov Alapítvány oknyomozó újságírási foglalkozása fiataloknak. Regisztráció>>
14.00

16.00
Tőlünk Nektek, légy te a változás maga! Az Élményakadémia interaktív beszámolóján megtudhatjuk, hogyan álmodott és valósított meg négy napos önkéntes akciót 20 hátrányos helyzetű telepi fiatal, akik a nehéz körülményeik ellenére is képesek adni és segíteni másoknak.
16.00

18.00
A talajtól a parajig Gellért Miklós a SZIKE Egyesülettől tart interaktív előadást az komposztálásról és az ökogazdálkodásról.
18.00

20.00
Norvég szemmel Válogatás az NCTA-s civil szervezetek által készített videókról, melyekben saját munkájukat, és a környezetükben tapasztalható nehézségeket, örömöket mutatják meg.

 

Reykjavík terem

A műhelymunkákon való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük ne felejtsen el időben regisztrálni!

10.00

12.00
Mit jelent a GYBCS, hogyan követjük el, hogyan leszünk áldozatai? Az Amnesty foglalkozásán résztvevők közösen keresnek választ arra, hogy hogyan reagálhatunk megfelelően a gyűlölet-bűncselekményekre. Regisztráció >>
12.00

14.00
Teljes élet betegként? Williams Szindróma Társaság, Rett Szindróma Alapítvány, Transzplantáció Alapítvány
Hogyan lehet ritka betegként, illetve szervátültetés után teljes életet élni? Miben, hogyan tudják segíteni a civil szervezetek az érintetteket?
14.00

16.00
Kik azok a hajléktalanok? A Menhely Alapítvány foglalkozásán érintettek és szakemberek részvételével ismerhetik meg a résztvevők a hajléktalanok élethelyzeteit, kihívásait, lehetőségeit. Regisztráció >>
16.00

18.00
Nők, akik vállaltak A MaVan Alapítvány programján vállalkozónők beszélgetnek arról, hogy milyen ötletek, lehetőségek és nehézségek miatt/ellenére tudtak sikeres vállalkozóvá válni a mai Magyarországon.
18.00

20.00
Videó a valóságról A TASZ közelmúltban készült videó válogatása számos emberi joggal kapcsolatos problémára, és állampolgári felelősségünkre hívja fel a figyelmet: ami megtörténik körülöttünk, azt rögzíthetjük, és megmutathatjuk a nagyvilágnak.

 

Vaduz terem

1 Szervátültetés életet ment! Kiállítás, érintettekkel való beszélgetés, és közös kreatív munka által kerülhetünk közelebb a szervátültetett gyerekekhez és családjaikhoz a Transzplantációs Alapítvány standján. 
2 Igazgyöngyök a roma telepen Gyerekrajzok, kreatív termékek, beszélgetések és közös játék mutatják be az Igazgyöngy Alapítvány fejlesztő munkáját és az érintettek színes világát. 
3

Szabadság, egyenlőség, párkapcsolat A Drogprevenciós Munkacsoport kiállítása a prostitúció és a párkapcsolati bántalmazás ábrázolásán keresztül mutatja be a rejtőzködő probléma több oldalát.

4 Társas Tér Az idősek és fogyatékosok egymásra találását segítő tárkereső oldal bemutatásával, nevető jógával és jövőképmontázzsal várja a látogatókat a Délután Alapítvány.
5

Jogod van hozzá! Az emberi jogokkal kapcsolatos kihívásokat ismerhetjük és vitathatjuk meg az Amnesty standján.

6 Vakbarát üzlet Milyen lehet vakként vásárolni? Mitől lehet egy üzlet vakbarát? Játékok és beszélgetések révén juthatunk közelebb a látássérültek világához a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének standján. 
7 Szexmunkás realitások A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének kiállításán az érintettek igazi arcát, mindennapjait ismerhetjük meg.

 

Mindkét nap

Norvég piknik a Dürlin-kertben

1 Kóstolj bele közösségi kertünkbe! (péntek-szombat)  
A Sajóvölgyi Tájszépítő Egyesület közösségi kertjében nőtt terményekből készült finom falatok mellett megismerhetjük a közösségi kertészet csínját-bínját.
2 Roma vendégvárás (péntek-szombat)
A Hernád Völgye Egyesület halmaji roma asszonyai hagyományos ételekkel és beszélgetéssel várják a látogatókat. A standon roma asszonyok mellett egyedülálló anyákkal is találkozhatunk a Holdam Egyesületnek köszönhetően.
3 Ennyiből élünk! (péntek- szombat)
A közmunkások mindennapjait, túlélési praktikáit és mindennapi kenyerüket osztják meg velünk a Munkát, Kenyeret Egyesület szervezésében.
4 Tekerjünk együtt! (péntek-szombat) 
A Factory Arena standján nemes célokért és apró nyereményekért tekerhet bárki, aki arra jár.
5 Minden Zöld-Ség számít (péntek-szombat) 
Vetítés, kézműves foglalkozás és kóstoló bizonyítja a Közös Pont Egyesület standján, hogy mennyi mindenre jó a közösségi kertészkedés.
6 Találkozás a gyöngybagollyal (péntek) 
 ritka madarat közelről is megismerhetjük a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány standján, ahol bagolyodút is készíthetnek az érdeklődők.
7 Kinyitni a világot (péntek) 
​A Presidium Egyesület standján kézműves vásárral várja a látogatókat és bemutatja számukra a fogyatékos embereket segítő munkáját. A speciális tandemjük és kerekesszékes kerékpárjuk segítségével ép és fogyatékos emberek egyaránt kerékpározni is indulhatnak a Ligetben.
8 Nulla hulladék Stand (péntek) 
 Humusz Szövetség standján az érdeklődők megismerhetik, mennyi mindenre használható fel, amit szemétnek gondolunk, és saját maguk is készíthetnek redizájn tárgyakat
9 Szociopoly (péntek) A társasjáték keretében bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, alkalmi munkából szerezhető jövedelem a Humán Platform és a GYERE közös standján.
10 Közfoglalkoztatási akadálypálya (péntek)
A Magyar Szegénységellenes Hálózat standján bárki kipróbálhatja, hogy milyen lenne közmunkásként (meg)élnie.
11 Környezeti Konfliktusok (péntek)
Az EMLA standján a látogatók megismerhetik, milyen fő környezeti konfliktusok meghatározók napjainkban, és milyen jogaink vannak az ezekkel kapcsolatos fellépésre.
12 Bagi asszonyok receptjei (szombat)  
A BAGázs Egyesület várja a látogatókat roma asszonyok főztjére és tereferére bemutatva komplex közösségfejlesztő munkájukat.
13 Kutyás terápia testközelből (szombat)
Játékos foglalkozások és terápiás kutyák várnak minden korosztályt a Kékcsillag Egyesület standján.
14 Interaktív műhely (szombat)
Az érdeklődők kipróbálhatják a 3D modellezést és nyomtatást, agyagozást valamint megismerhetik az INOKA autistákkal folytatott munkáját és magukat a termékeket is megtekinthetik.
15 NÓRA a rengetegben életnagyságú társasjáték (péntek) 
 NÓRA-HÁLÓZAT élő társasjátékban mindenki NÓRA szerepébe bújva szembesülhet a kihívásokkal, amelyekkel egy kisgyerekes anya szembesül, amikor elindul a munka világába.
16 Védd a forrásokat! (szombat)
A Gyermekekkel a Természetért Egyesület játékokkal várja a gyerekeket, melyek során a forrásvizek fontosságát ismerhetik meg.
17 Retextiland (szombat)
Régi ruhákból készíthetnek új fonalakat a résztvevők és megcsodálhatják a Retextil Alapítvány termékeit. A nap során létrejövő termékek egyrészt hazavihetőek, másrészt egy közös performansz során válhatnak teljessé.
18 Légy látható! (szombat) 
A Magyar Közlekedési Klub és kecskeméti Forradalom Utcai Óvoda óvodapedagógusai segítségével bárki elkészítheti láthatósági kiegészítőjét!
19

Légy a TASZ Vendége! (szombat) A jogvédő szervezet és civil partnerei vega lecsóval és beszélgetéssel várják a látogatókat

 

Élőkönyvtár (büfé)

1 Ülj ide, ha szeretnél megismerni valaki mást! A hagyományos élőkönyvtár koncepcióval szemben a látogató nem „menüből” választ magának egy bizonyos csoporthoz tartozó embert, hanem a büfé mellett elkülönített asztalhoz leülve jelzi, hogy nyitott egy beszélgetésre, valakivel, akit nem ismer. Ezután egy másik ember – aki történetesen lehet hajléktalan, meleg, roma, volt fogvatartott, szexmunkás, fogyatékkal élő, zsidó vagy bárki – odaül hozzá, és beszélgetést kezd vele. Az „élőkönyv” bármikor felfedheti identitását, ez azonban mindkét félen múlik. A beszélgetés addig tart, amíg bármelyik fél azt nem mondja: „Köszönöm szépen, hogy beszélgettél velem.” Az élőkönyv és a beszélgetőpartnere egyaránt tartsák tiszteletben a másik véleményét, származását, ízlését. Mindkettejüknek joga van bármit kérdezni, és joguk van a kérdésre válaszolni, vagy passzolni a válaszadást. A lényeg, hogy a „könyv” és „olvasója” is testileg és lelkileg is sértetlenül folytathassák a fesztiválozást a beszélgetés után.

 

Séták

Norvégos programok a városban, a rendezvény idején

1

Séta a nyolcban (péntek 14- 16h) Az Uccu Alapítvány roma származású sétavezetői személyes példákkal tarkítva hozzák közelebb hozzánk mindazt, amit látunk, igyekezvén lerombolni a "Nyócker" veszélyes és rémisztő arcát, egy emberközelibb képet bemutatva. (Találkozóhely: Blaha Lujza tér, Corvin Áruház előtt.) Regisztráció >>

2

Tárlatvezetés, Józsefvárosi Roma Kortárs Művészeti Terek (péntek 16h) – A Roma Parlament és a Gallery 8 kiállításait tekinthetik meg a látogatók az Európai Roma Kulturális Alapítvány tárlatvezetésével. (Gallery 8 – 1084 Budapest, Mátyás tér 13.) Regisztráció >>

3

Lépjen be a nappalimba! - városi séta hajléktalan szemmel (péntek 17-19:30). A Menhely Alapítvány sétája szakavatott túravezetők segítségével mutatja meg Budapest olyan oldalát, melyet naponta látunk, mégsem veszünk észre. (Találkozóhely: Blaha Lujza tér, szökőkút) Regisztráció >>

4

Járjuk körbe a korrupciót! (szombat 13-15h) Kíváncsi vagy, hogy mire költik az adódat? Érdekel, hogy hol válik láthatóvá a korrupció? A K-monitor Korrupciós sétáján megismerhetsz számos városi helyszínt, aminek meghatározott szerepe van a korrupció szempontjából. (Találkozóhely: Blaha Lujza tér, szökőkút) Regisztráció >>

5

Virtuális Találkozás túlélőkkel és szemtanúkkal (szombat 15-17h) A Zachor Alapítvány fiatal önkéntesei történelmi sétára invitálják a résztvevőket, melyen a történelmi zsidó negyedet ismerhetik meg. (Találkozóhely: Dohány utcai zsinagóga előtti tér) Regisztráció >>

6 Túra a Normafán (vasárnap 11h) a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület szervezésében (találkozóhely: Normafa Síház előtt, 12. kerület Eötvös utca 50.) Regisztráció >> 

Norvégminta Rádió

1 A CIRMI (Civil Rádió Miskolcon) mindkét napon a helyszínen és neten keresztül is beszámol a fesztivál eseményeiről. Ajánlókkal, interjúkkal, zenével szórakoztatja azokat is, akik együtt fesztiváloznak, és azokat is, akik távolról követhetik csak az eseményeket.