Végéhez ér Civil Térkép programunk

Október első hétvégéjén megtartottuk a Civil Térkép program záró találkozóját. A pomázi találkozóra Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyéből is érkeztek a programban részt vevő szervezetek képviselői, hogy megismerjék egymás munkáját, beszámoljanak tapasztalataikról, és kapcsolatokat építsenek egymással.

A program egybeesett az Állampolgári Részvétel Hetével, nem véletlenül: ilyenkor a legaktívabb a civil élet az országban, és számos aktív Pest megyei csoport szervezett helyi eseményt. A Civil Térkép találkozó is egy ilyen helyszínen, a Pomázi Civil Házban tartott Civil Expón került megrendezésre. 

A sajtótájékoztató játékos gyakorlásán és egyéb műhelyeken való részvétel mellett több civil szervezethez is ellátogattunk a résztvevőkkel, hogy a program résztvevői az ő tevékenységüket helyben is megismerhessék. Pomázon a Pomázi Civil Szövetség mutatkozott be, nekik köszönhető a helyi civil ház, és a park felvirágoztatása is. Pilismaróton a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület mesélt a 87 százaléknyi szavazatról, amit a helyi népszavazáson adtak le az ott lakók a bányamentes településért. Budakalászon a Civil Kalász is egy civil ház létrehozásán dolgozik, emellett pedig már sikerrel alakítottak ki gyalogátkelőhelyet, és megmentettek egy helyi óvodát a bezárástól.

Bár programunk ezzel a végéhez ért, a résztvevők a megszerzett tudást, tapasztalatot és kapcsolatokat viszik magukkal tovább. Mi is folytatjuk a munkánkat:

továbbra is dolgozni fogunk azon, hogy a helyi civil kezdeményezéseknek legyenek elérhetőek olyan programok, ahol fejlődnek, erősödnek és kiteljesednek.