Műhelybeszélgetések aktív állampolgároknak és érdeklődőknek

Az Ökotárs és az Emberség Erejével Alapítvány 2021. június 11-én Pécsen tartotta a Civil Kollégiummal és a TASZ-tal is közös projektjének első szektorközi műhelymunkáját „Civilek, választások és média” címmel. A hosszú idő utáni első élő, személyes eseményen helyi, országos és határon túli hírportálok és lapok újságírói, illetve főként pécsi és baranyai civil szervezetek és aktivista csoportok tagjai vettek részt, összesen mintegy negyvenen.

A műhelymunka egyrészt a civil szervezetek és a média kapcsolódási pontjait, együttműködési lehetőségeit járta körbe, másrészt a független média egyre szűkülő lehetőségeivel és problémáival foglalkozott – mindezt különös tekintettel a közelgő (elő)választásokra.

A délelőttöt három olyan helyi civil összefogás aktivistája indította Gyálról, Miskolcról és Szentendréről, amelyek már a 2019-es önkormányzati választások körül és alatt is aktívak voltak, és sikereket értek el, például azzal, hogy civil képviselőket juttattak be a helyi közgyűlésbe vagy szavazatszámlálóként biztosították a választások tisztaságát, és ezt a munkát a közeljövőben is folytatni tervezik. A kampányok fontos tanulsága, hogy a sikerhez az emberekkel, a helyi közösséggel való rendszeres beszélgetésre, kapcsolattartásra és az aktivisták (ön)képzésére is szükség van a közösségi bevonás, aktivizálás módszereinek megismerése érdekében.

A prezentációkat követően a résztvevők három „asztaltársaságban” beszélgethettek helyi médiumok – a Debreciner, 7300.hu, a Kapos-T, a Nyugat.hu, a Szabad Pécs és a Szegeder munkatársaival. Itt arról volt szó, hogy hogyan segíthetik a helyi portálok és a civilek kölcsönösen egymás munkáját: előbbiek feladata, hogy teret adjanak az adott városban indult kezdeményezéseknek vagy akár tiltakozásoknak, mint például a Nyugat.hu a szombathelyi színházigazgató-választás körüli történéseknek, de előfordul az is, hogy civil jelzés nyomán kerekedik ki nagy érdeklődésre számot tartó ügy, ahogy például a szegedi fürdő bérletárai kapcsán történt. A résztvevő civilek néhány konkrét tanácsot is kaptak ahhoz, hogy hogyan tegyék figyelemfelkeltőbbé a sajtónak küldött anyagaikat – elhangzott, hogy sokszor már a stílusból ki tudják találni az újságírók, hogy milyen fajta szervezettől érkezik egy közlemény: a civilek tipikusan a „pátoszos körítésre” hajlamosak, márpedig az újságíró inkább a tényekre lenne kíváncsi.

Az ismerkedést szolgáló közös ebéd után három panelbeszélgetéssel folytatódott a program. Az elsőben, amelyen a 444, az Átlátszó és a Szabad Pécs munkatársai vettek részt, az oknyomozó és tényújságírásról, és a civilek ebben játszott esetleges szerepéről volt szó. Katus Eszter, az Átlátszó újságírója szerint „sok ügy a civil szervezetek segítsége nélkül nem kapna nyilvánosságot, hiszen többségük olyan hiánypótló feladatot lát el, ahol az állam nincs megfelelően jelen. Emellett gyakran hatalomellenőrző feladatokat is végeznek.” Erre példaként említette a K-Monitort, amelynek Red Flags nevű alkalmazása nagy segítséget jelent a közbeszerzésekkel foglalkozó újságíróknak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a sajtónak is van kötelessége a civil szervezetek irányába akkor, amikor biztosítja számukra a nyilvánosságot.

A második panel a helyi és az országos média kapcsolatát boncolgatta, a Debreciner, a Szabad Pécs, illetve a Magyar Hang és a Telex újságíróinak részvételével. Porcsin Zsolt, a Debreciner főszerkesztője szerint „ha egy történész a XXI. század végén az országos médiából akarná megtudni, hogy milyen volt az élet vidéken, azt gondolná, hogy a vidékiek folyton belerohannak teherautókkal házakba, felgyújtják a hátsó kertjüket és szeretik a cuki kisállatokat”. Bár ez a sarkos vélemény talán eltúlozza a helyzetet, egyetértés volt abban, hogy a helyi hírek átvétele, az országos „ingerküszöb” átlépése egy régóta fennálló, de ma is akut probléma, aminek a helyi tudósítói hálózatok újraindítása lehetne az egyik megoldása. Noha erre vannak törekvések, az anyagi források szűkössége nagy akadály.

Bár egy hirtelen zápor okozott némi fennakadást a szabadtéri rendezvény közvetítésében, de végül beltérben, kicsit megfogyatkozva, a harmadik panellel zárult este a műhely, amelyben a Parameter.sk szlovákiai és az Autonómia/NDNV szerbiai hírportálok képviselői mutatták be a civilek és a média kapcsolatát saját országukban – nem meglepő módon sok hasonlóságot fedezhettünk fel a hazai helyzettel. Szerbiában a magyarhoz hasonló „párhuzamos” médiavilágok alakulnak, míg Szlovákiában természetesen a 2018-as Kuciak-gyilkosság és az azt követő tiltakozáshullám volt a közelmúlt meghatározó eseménye. .

A délutáni panelbeszélgetések felvételen megtekinthetők itt és itt.