Lezárul közép-európai civil programunk, de a munka folytatódik!

 

Where do we stand with the European civil society strategy? - címmel tartott konferenciát az Ökotárs alapítvány partnereivel október 12-én Brüsszelben, az EFTA Házban. A rendezvény, amelyen brüsszeli európai hálózatok, uniós intézmények képviselői, valamint mintegy 60, többségében közép-európai civil szervezet vett részt, kettős célt szolgált:

  • az EGT és Norvég Alapok Regionális Együttműködési Alapjának támogatásával megvalósuló, 3,5 éves Reclaim Our Civil Space! (ROCS) projekt sikeres lezárásának megünneplése.
  • azoknak az európai politikai kezdeményezések az áttekintése, amelyek a civil szektor védelmét szoglálják, valamint ezeknek a megvitatása a politikai döntéshozóknak és a civil társadalom szakértőinek a segítségével.

Az ambiciózus cél eredménye egy előadásokkal és – a közönséget is bevonó – panelbeszélgetésekkel sűrűn tűzdelt napirend lett.

A házigazdát - a Pénzügyi Mechanizmus Irodát - képviselő Tori Hoven nyitóbeszédei utáni első blokk az egyes projektpartnerek pecha-kucha előadásaiból állt. Azoknak, akik nem ismerik a kifejezést: ez a prezentációs forma Japánból származik (a név jelentése "csevegés"), és 20 diából áll, azkon egyenként 20 másodpercig megjelenített képekkel, minimális szöveggel vagy szöveg nélkül. Az előadónak így kb. 7 perc áll rendelkezésére, hogy előadja prezentációját. Ez garantálja, hogy az előadás dinamikus és emészthető maradjon még akkor is, ha – mint a mi esetünkben is történt - sok előadás követi egymást. 8 projektország tevékenységeit és eredményeit 10 pörgős prezentáció mutatta be, még úgy is, hogy nem minden előadó volt korábban jártas a pecha-kuchában.

Mivel a projekt az EGT és Norvég Alapok támogatásával valósult meg, az első kávészünet után ezzel a témával folytattuk. Asmund Eriksen a norvég külügyminisztérium képviseletében arról beszélt, hogy miért fontos országa (és a másik két donor, Izland és Liechtenstein) számára a civil társadalom támogatása Európában, és megosztott néhány reményteljes újdonságot a program jövőbeli folytatásával kapcsolatban. Ionut Sibian (Civil Társadalomfejlesztési Alapítvány, Románia) és Peter Medved (Ekopolis, Szlovákia) projektpartnereink -és nem mellesleg az EGT & Norvég Alapok Aktív Polgárok Alapjának közvetítői - reflektáltak Eriksen észrevételeire, és megvitatták a támogatási rendszer továbbfejlesztésének lehetőségeit. 

A következő ülésen áttértünk az EU és a civil társadalom kapcsolatának megvitatására: először Waltraud Heller az EU Alapjogi Ügynökségétől (FRA) ismertette legfrissebb, a civil társadalom mozgásterét monitorozó felmérésük aktualizált változatát - ez volt az első alkalom, hogy a közönség hallhatott a frissen közzétett eredményekről. Heller szenvedélyes beszámolóban tért ki a civil szervezetek számos uniós tagállamban továbbra is fennálló nehézségeiről Őt követte Joachim Herrmann, Didier Reynders biztos kabinetjének tagja, aki a Bizottság szakpolitikai kezdeményezéseit érintő legújabb fejleményekről számolt be, köztük a Polgárok, Egyenlőség, Jogok és Értékek támogatási programról (CERV) és az európai egyesületi forma létrehozását célzó, készülő irányelvéről.

Ezeket a szakpolitikai elemzéseket követte az ebéd után az európai hálózatok szakértőinek egy kizárólag nőkből álló panelbeszélgetése, ahol civil szemmel, részletesekbe menően esett szó a következőkről:

  • Hanna Surmatz a Philanthropy Europe Association-től bemutatta a szociális gazdaság cselekvési tervet, és megmutatta, hogy az hogyan és miért lehet hasznos a filantróp szervezetek és a szélesebb értelemben vett civil társadalom számára.
  • Giada Negri az Európai Polgári Fórumtól bemutatta a Bizottság 2022. decemberi, az Alapjogi Charta végrehajtásáról szóló, kifejezetten a civilek mozgásterével foglalkozó jelentésének nyomon követését. 
  • Carlotta Besozzi, az európai civil társadalom képviselője a demokráciavédelmi csomag folyamatban levő tárgyalásáról, illetve arról beszélt, hogy az milyen veszélyeket rejthet a civil társadalom számára. 
  • Linda Ravo, az európai Liberties képviselője a jogállamisági jelentésről beszélt, valamint arról, hogy a civil társadalom hogyan járulhat hozzá annak elkészítéséhez, és hogyan használhatja fel eredményeit.
  • Francesca Fanucci, a European Centre for Not-for-Profit Law munkatársa áttekintést adott a SLAPP-irányelv helyzetéről, amelynek célja a civil társadalom és az újságírók védelme az ellenük induló stratégiai pereskedések hatásaival szemben.

A nap utolsó blokkjában a jövőre, azaz a 2024 júniusában esedékes európai választásokra irányította a figyelmet. Először Riccardo Rossella, a Szociális Platform képviselője mutatta be egy összehangolt, európai civil kampány kiáltványát és céljait. Ennek egyik fő követelése az uniós szintű civil stratégia elfogadása, és egy, a társadalmi párbeszédről szóló megállapodás. Az Európai Parlament két legnagyobb képviselőcsoportjának képviselői, Andrzej Halicki, az Európai Néppárt képviselője, és prof. René Repasi, a Szocialisták és Demokraták képviselője reflektáltak ezekre a feladatokra, valamint ismertették képviselőcsoportjaik civil társadalommal kapcsolatos nézeteit.

A konferenciát egy vacsora zárta, a Reclaim Our Civil Space! projekt sikeres lezárásának megünnepléseként. A projekt keretében megkezdett munka azonban nem marad abba: mind nemzeti szinten, a közép-európai civil kapacitások kiépítésében, mind pedig európai szinten, egy átfogó civil stratégia kidolgozásának támogatásában folytatódik. 

Nehéz néhány mondatban összefoglalni a nap tanulságait, de egy dolog egyértelmű volt: az EU-ban egyre jobban megértik, és egyre inkább aggódnak a civilek mozgásterének szűkülése, és ennek következményei miatt. Az elmúlt időszakban a különböző intézmények ennek megfelelően sokat is tettek a tendencia ellensúlyozására, mind a nyomon követés, mind a kötelezettségvállalás, mind a finanszírozás és a jogalkotás terén, azonban még mindig vannak "befejezetlen ügyek", fontos lépések, amelyeket a 2024-es választásokig meg kell tenni, és azután is fenn kell tartani. A civil társadalomnak továbbra is ébernek és aktívnak kell maradnia, hogy ezeket a folyamatban lévő kezdeményezéseket tényleges megvalósításukig kísérje, és gyakorlati hatásuk kiteljesedését elérje.
 

A beszámoló eredeti angol verziója és a konferencia prezentációi megtekinthetőek a projekt weboldalán.