Közös nyilatkozatban kéri 22 magyar szervezet a kormányt a menekültválság humánus kezelésére

Budapest, 2015. szeptember 8. – A szemünk előtt zajló menekültválság ma Magyarországon olyan kritikus helyzetet teremt, amelyben kötelességünknek érezzük megszólalni. Alulírottak arra kérjük a magyar kormányt, hogy az alapvető emberiességnek megfelelően kezelje a menekültügy kapcsán kialakult humanitárius válsághelyzetet, és a menekültek kriminalizálása helyett nyújtson valódi segítséget.

Nem tagadjuk, hogy az európai menekültügyi rendszer komoly válságon megy át ezekben a napokban, és a megoldás kulcsa nem csak a magyar kormány kezében van. Ez viszont nem ad felmentést az alól, hogy a menekültek nehéz helyzetét enyhíteni próbáljuk. Ez nem menekültügyi vagy idegenrendészeti kérdés, hanem az emberiesség minimuma. Segíteni annak, aki segítségre szorul, és mindent megtenni, amire lehetőségünk van – ez minden ember és kormány erkölcsi felelőssége.

Mégis, a kormány tehetetlensége vagy szándékos tétlensége miatt krízishelyzet alakult ki Budapest utcáin, terein, majd most többek között Röszkénél is. A helyzet kezelése hónapok óta azokon a civil csoportokon és magánembereken múlik, akik szabadidejüket, munkájukat, tudásukat, pénzüket áldozzák arra, hogy szükségben levő embertársaiknak segítsenek. Tiszteletünket és szolidaritásunkat fejezzük ki azokkal a formális és informális civil közösségekkel, akik elképesztő elszántsággal és kitartással teszik meg azt, ami az állami intézményrendszer feladata lenne: emberséges körülményeket biztosítani a rászorulóknak.

A Röszkén kialakult helyzetet a nemzetközi és a hazai szakmai szervezetek bevonásával az államnak kell megoldania. Kérjük Magyarország kormányát, hogy cselekedjen úgy, ahogy az egy krízisben elvárható: humánusan, tisztességesen, és az emberi jogokat tiszteletben tartva. A menekültek kriminalizálása helyett koncentráljon sérelmeik és szenvedéseik enyhítésére.

Aláíró szervezetek:

Amnesty International Magyarország

Autonómia Alapítvány

Civil Kollégium Alapítvány

Cromo Alapítvány

Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet)

Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF)

Greenpeace Magyarország

Háttér Társaság

Humán Platform

Kárpátok Alapítvány - Magyarország

K-Monitor

Közösségfejlesztők Egyesülete

Levegő Munkacsoport

Magyar Helsinki Bizottság

Magyarországi Európa Társaság

Magyar LMBT Szövetség

Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület

Mérték Médiaelemző Műhely

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI)

Nő az Esély Egyesület

Ökotárs Alapítvány

Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület

Szivárvány Misszió Alapítvány – Budapest Pride

Születésház Egyesület

Társaság a Szabadságjogokért

Védegylet

 

A nyilatkozathoz további csatlakozó civil szervezetek jelentkezését várjuk az info.hu@greenpeace.org címen.