Fiatalítunk a KÖZ-SZER-VEZ programban!

Lassan lezárul egy izgalmas, három éve tartó kísérlet első szakasza, a Baranyai Jövőképek, amiben a közösségszervezés módszereit művészeti tevékenységekkel ötvözve bátorítjuk az általános és középiskolás fiatalokat, hogy hallassák hangjukat közösségeikben.

Ennek a kezdeti szakasznak a sikerein felbuzdulva idén Baranya mellett már Zala, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben is segítjük a fiatalokat, hogy megvalósíthassák ötleteiket, amikkel a fiatalabb generációkra jobban odafigyelő és élhetőbb helyi közösségeket teremtenek.

Az elmúlt évek tapasztalatai mindeközben írott formát is öltenek: a Murál Morál Egyesület - baranyai partnerünk és a módszertan kidolgozója - vezetésével igyekszünk az eddigi munkát és sikereket lejegyezni és közreadni. A módszertan elérhetővé tételével segítjük mind a fiatalokat, mind a fiatalokkal foglalkozó szakembereket és szervezeteket, hogy azt megismerve tovább erősíthessék a saját településeiken és közösségeikben végzett munkájukat.

Mindeközben KÖZ-SZER-VEZ programunk átfogó értékelésébe is belekezdtünk. 2016 óta futó munkánk összegzésébe bevonjuk a programban közreműködő közösségszervezőket, mentorokat, partner szervezeteket és természetesen a közösségszervezésben eddig résztvevő majd félszáz helyi közösség és csoport tagjait is. Célunk egy tanulmány összeállítása, amelyben kielemezzük a sikereket és a kudarcokat, és a tanulságok levonásával tovább segíthetjük a helyi közösségeket céljaik eléréseben.