Civilek és választások - beszámoló

Civilek és választások: európai és magyar tapasztalatok címmel rendeztünk műhelymunkát online, november 4-én. Erre az alkalomra civil szervezetek, mozgalmak, csoportok képviselőit hívtuk Magyarországról és szerte Európából azzal a céllal, hogy konkrét kampányok és akciók bemutatásával inspirációt és ötleteket adjanak egymásnak. Mindezt egy olyan időszakban, amikor választások és kormányválságok követik egymást szerte a régióban, ami a civilekre is közvetlen hatással van: állampolgári csoportok, szervezetek és mozgalmak aktivizálódnak, és vesznek részt a demokratikus folyamatokban a választások előtt, közben és után.

Az esemény résztvevői például az Expert Forum vezetőjének előadásából megismerkedhettek a romániai pártok és választások nyomon követését segítő online eszközökkel, az Obywatele RP képviselőjétől pedig arról hallhattak, hogy Lengyelországban hogyan rendeztek a civilek fórumokat a választáson induló jelölteknek. A Maison de l’Europe a francia elnökválasztáson induló jelöltek programjainak Európa-pártiságát vizsgálta, míg a Bundesnetzwerk Bürgerliche Engagement kiadványba gyűjtötte össze a német civil szervezeteknek az idén szeptemberi választások kapcsán tett ajánlásait és javaslatait. A nemzetközi résztvevők pedig megismerkedhettek a szentendrei, miskolci, pécsi és józsefvárosi önkormányzati választásokhoz kapcsolódó (sikeres) civil kampányok műhelytitkaival. Különleges színfoltot képviselt a Freie Ungarische Botschaft Németországban élő magyarok körében végzett tudatosító, mozgósító munkája.

A prezentációk után a résztvevők kiscsoportokban vitatták meg a tanulságokat, kerestek közös pontokat és jó gyakorlatokat, beszélgettek azok átvételének, adaptálásának lehetőségeiről – és közben ismeretségeket kötöttek és kapcsolatokat építettek egymás között.

Az esemény felvétele visszanézhető az Ökotárs Facebook oldalán (4 részben).

A műsorfüzet itt olvasható.

Az előadások prezentációi itt letölthetők:

Rast’o Kuzel, Memo98 (Szlovákia)
Septimius Parvu, Expert Forum (Szakértői Fórum), Románia
Magdalena Pecul, Obywatele RP (Lengyel Polgárok), Lengyelország
Albena Simeonova, FEA (Alapítvány a Környezetért és Mezőgazdaságért), Bulgária
Anne-Kathrin Gräfe, Bundesnetzwerk Bürgerschaftliche Engagement (Állampolgári részvétel Szövetségi Hálózata) Németország
László Róbert, Political Capital
Szulovszky István, Civil Kotta (Szentendre)
Csabalik Zsuzsa, PadTársak (Miskolc), Függetlenek A Szinva Városáért
Konkoly-Thege Júlia, A Város Mindenkié (Pécs)
Vojtonovszki Bálint, Freie Ungarische Botschaft (Berlin)