CIVIL TÉRKÉP A SZABAD TEREKBEN

Az elmúlt évben az Ökotárs Civil Térkép projektjével párhuzamosan futott a Marom Klub Egyesület (Auróra) Szabad Terek kezdeményezése a Civitates támogatásával. Mindkettő a vidéki független civil szféra szereplőinek hozott létre működési platformokat, de más-más eszközökkel: míg az Ökotárs feltérképezte az ország „fehér foltjaiban” működő szervezeteket, kisadományokkal, képzésekkel és mentorálással támogatja a helyi-térségi hálózatosodást, addig a Marom a tényleges fizikai, közösségi terekre építve serkenti több városban a civil- és közéletet. A szervezők közötti beszélgetések során arra jutottunk, hogy hasznos lenne a két kört összehozni, megismertetni egymással, az egymástól tanulás és inspirálódás érdekében.

A tervezett találkozók két helyszínen lesznek: a debreceni Malter Kávézóban, ahová az észak-kelet-magyarországi, és a szombathelyi Bohém Klubban, ahová a nyugat-magyarországi régiókból érkeznek majd a Civil Térkép és Szabad Terek támogatottak. Az egynapos program során a résztvevő civil csoportok részletesen bemutatják egymásnak munkájukat és eredményeiket, bemutatkozik a vendéglátó közösségi hely, emellett műhelymunkákon lesz szó a társadalmi vállalkozásról, mint civil bevételtermelési lehetőségről, a helyi független nyilvánosságról és médiáról, valamint az induló közösségi csoportok fejlesztésével szerzett tapasztalatokról.

Az eredetileg május végére tervezett tanulmányutak megszervezéséről a mostani helyzetben sem mondunk lesz, azokra várhatóan ősszel kerül majd sor. Hasonlóan tolódik a Civil Térkép program záró találkozója is, ahova az összes vidéki résztvevő mellett a Civilizáció koalícióban aktív szervezeteket várjuk közös értékelésre és tapasztalatcserére.

További információ: Komenczi Bálint, balint.k@okotars.hu