Tavaszi hírlevél 2015

30. szám, 2015 tavasz

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu

„Az Ökotárs Alapítvány nem nyereségérdekelt, politikától független, a környezet állapotának javulásáért és a hazai civil szféra és lakosság környezeti érzékenységének és tudatosságának fejlesztéséért tevékenykedő szervezet.”

Év Fája Verseny: második hely!

Február végéig minden eddiginél többen, majdnem kétszázezren szavaztak Európa-szerte a nemzetközi Év Fája versenyben. A győztes Észtország fája lett, közel 60 ezer szavazattal. A második helyet a magyarországi tatai nagy platán nyerte el (53 ezer szavazat), a harmadik Remolinar nagyszerű nyárfája lett Spanyolországból.

Tölgy a focipálya közepén - ÉsztországIdén már tizennégy ország vett részt a versenyben, melyhez újonnan csatlakozott Anglia, Belgium, Észtország és Spanyolország. Magyarországot a tatai platánfa képviselte, mely 2014-ben győzött az Ökotárs által szervezett hazai Év Fája versenyen. A fákra február 1. és 28. között a www.treeoftheyear.org oldalon lehetett szavazni. Az idei verseny izgalmas színfoltja volt a brit „favadász”Rob McBride látogatása, aki a 14 jelölt közül 11-et végigjárva népszerűsítette a megmérettetést a kontinensen. Az ünnepélyes díjátadó április 20-án a brüsszeli Európai Parlamentben lesz, melyre a szervezők szeretettel várnak mindenkit. A versenyben résztvevő fák helyezési sorrendben:

 1. Tölgy a focipálya közepén - Észtország
 2. Tatai nagy platán, Magyarország
 3. remolinar nagyszerű nyárfája - Spanyolország
 4. Slav tölgy - Lengyelország
 5. Az opatovicei fenyő - Csehország
 6. Óriás tölgy - Anglia
 7. Archar falu platánfája - Bulgária
 8. Eperfa - A történelem világítótornya - Szlovákia
 9. Lady fája - Skócia
 10. Llanfyllin magányos fája - Wales
 11. A szögfa - Belgium
 12. Gesztenyefa - Franciaország
 13. Canneto Sabino olajfája - Olaszország
 14. Libanoni cédrus - Írország

A nemzetközi versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyarországi fordulót pedig a 6 alapítványt tömörítő EPA hazai tagja, az Ökotárs Alapítvány. Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyeket becsülnünk és óvnunk kell. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat lehetett nevezni, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek: találkozási pontot kínálnak, történetek kapcsolódnak hozzájuk. A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 14-re emelkedett. Az európai vetélkedő támogatói az Európai Földtulajdonosok Szövetsége, az Európai Unió és a Tetra Pak.

További információ: Sólyom Éva, evfaja.okotars.hu

MOL-Zöldövezet eredményhirdetés

Az Ökotárs szakértői idén is részt vettek a közösségi zöldfelületek létrehozását, megújítását támogató Zöldövezet 2014/15 programra beérkezett pályázatok elbírálásában. Az Adományi Bizottság ülését február 13-án tartotta.


Egy korábbi támogatott, a Rottenbiller utcai lakóközösség története

Az első fordulóban a bizottság által továbbengedett 73 rövid projektötletből minden eddiginél többet, szám szerint 67-et dolgoztak ki a pályázó civil szervezetek illetve társasházak. Közülük az Adományi Bizottság egyetértésben hozott döntésével 33-at talált támogatásra érdemesnek, összesen 15 millió forinttal. Ebből 10 szolgálja társasházak belső udvarának zöldítését – idén már nemcsak budapesti, hanem vidéki városok lakóközösségei is pályázhattak, egy-egy miskolci, kiskunhalasi és szegedi ház is megszépül a program keretében. További új kategória volt a közösségi kertek létrehozása – sajnos erre a kiírásra nagyon kevés pályázat érkezett, és a benyújtottak sem találkoztak a kiírók elvárásaival. A sikeres pályázók között sokféle izgalmas tervet nyújtottak be – különleges színfoltot jelent például az Egri Autista Alapítvány, amely a Szent Anna Napközi Otthon kertjének rendezését és fejlesztését fogja elvégezni, az otthon lakóinak bevonásával.

További információk: Tokodi Nóramolzoldovezet.hu

Frissült a civiljogok.hu

Az új Polgári Törvénykönyv hatályba lépése több szempontból átalakította az egyesületek és alapítványok létrehozásának és működtetésének szabályait. A szervezetek 2016. március 15-ig kaptak haladékot arra, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz, és alapító okiratukat szükség szerint módosítsák ehhez.

A civil szektor jogi-szabályozási környezetének fejlesztését célzó Civil-Társ program keretében az Ökotárs igyekszik segítséget nyújtani az új szabályoknak való megfelelésben. A közelmúltban frissítettük a civiljogok.hu oldalon elérhető online útmutatónkat – jogi szakértőink közreműködésével táblázatos formában, magyarázatokkal ellátva foglaltuk össze a lényeges újdonságokat.
Az áttekintés letölthető itt. 

További információ: Móra Veronika

Norvég Civil Támogatási Alap – újabb pályázati eredmények

Február végén befejeződött a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) harmadik, és egyben utolsó felhívására beérkezett pályázatok értékelése. A lebonyolító alapítványok képviselőiből álló Jóváhagyó Testület ülése nyomán megszületett a támogatási döntés, és ezzel az alap forrásai szinte maradéktalanul kiosztásra kerültek.

A NCTA hét témakörében összehívott bíráló bizottságok a február 16. és 24. között hozták meg támogatási javaslatukat – az üléseken megfigyelőként a támogató országok és a magyar kormány (az Emberi Erőforrás Minisztérium) képviselői is részt vettek – a kiválasztási folyamat tisztaságát érintő kritika most sem hangzott el. Mindennek eredményeként újabb 146 civil projekt részesül támogatásban összesen több mint 3,6 millió euró értékben: 56 közepes (pályázatonként elnyerhető maximális összeg 50 000 €) és 90 kisprojekt (pályázatonként elnyerhető maximális összeg 15 000 €) megvalósítása indulhat el az elkövetkező hetekben, az alábbiak szerint:

Témakör Közepes projekt db Közepes projekt, összeg Kisprojekt db Kisprojekt összeg
Demokrácia és emberi jogok 7 323 174 11 135 486
Női jogok és esélyegyenlőség 12 548 082 9 116 872
Közösség- és szervezetfejlesztés 12 503 574 19 241 938
Ifjúsági és gyermek ügyek 8 371 756 9 107 074
Környezetvédelem és fenntartható fejlődés 6 258 618 20 252 126
Jóléti szolgáltatások nyújtása 6 266 564 13 139 326
Társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése 5 208 273 9 111 754

A támogatott szervezetek több mint fele nem fővárosi székhelyű, de még ennél is több tevékenység zajlik majd vidéki térségekben. A közepes projektek közül négy valósul meg norvég vagy izlandi szervezetekkel együttműködésben. Az összes támogatott listája.

A támogatási feltételek, a jóváhagyott részletes munka- és költségtervek egyeztetése után az Ökotárs a következő két hónap folyamán köt szerződést az új nyertesekkel, akiknek legfeljebb 14 hónapjuk van projektjeik végrehajtására, amelyeket legkésőbb 2016. április végéig kell befejezniük. Az elnyerhető összeg nagyságán túl, a közepes projektekkel szembeni alapvető elvárás, hogy a pályázó szervezeten és szűkebb célcsoportján túlmutató, tovagyűrűző hatást érjen el, olyan tevékenységekkel és módszerekkel, amelyek a civil szektor más szereplői számára is hasznosíthatók lesznek, velük közösen valósulnak meg. Így a nyerteseken túl még további többszáz civil szervezet is fejlődhet, erősödhet a projektek révén, csak úgy, mint az előző körökben nyertes makro és közepes projektek esetében.

2013. eleje óta a Norvég Civil Támogatási Alap összesen 423 civil projektet valamint 16 ösztöndíjas és tanulmányutat támogatott mintegy 11,5 millió euró (több mint három és félmilliárd forint) értékben. Emellett idén március 19-én, a jelentkezők meghallgatása és a zsűri döntése nyomán újabb 5 fiatal aktivista pár kapott lehetőséget arra, hogy a „Legyél te is On the spot!’ ifjúsági tanulmányút keretében társadalmi problémák megoldását célzó jó gyakorlatokat gyűjtsön, és hozzon haza Norvégiából, Izlandról és Liechtensteinből.

Az alapban új pályázati kiírás meghirdetése már nem várható, hiszen a források lekötésre kerültek, az év végéig még folyamatosan nyitva áll az „akciópályázat” felhívás, amellyel civil szervezetek egyenként legfeljebb 5000 eurót nyerhetnek rövid távú kampányok, akciók lebonyolítására. Emellett a négy lebonyolító alapítvány – az Ökotárs, az Autonómia, a DemNet és a Kárpátok Alapítvány-Magyarország – az év során számos eseményt és programot is tervez a NCTA keretében. Ezek részben a hazai civilek, illetve a hazai és a donor országbeli szervezetek közötti kapcsolatépítést és együttműködéseik erősítését (műhelymunkák az ország több pontján, norvégiai tanulmányutak a támogatottak képviselőinek), részben pedig az alapból támogatott projektek sokszínűségének bemutatását szolgálják a szélesebb közönség számára. Utóbbi érdekében indítottuk új blogunkat: norvegminta.blog.hu, június végén pedig egy nagyobb szabású nyilvános fesztivál is megrendezésre kerül.

Bővebb információ: Horváth Gergő, Kelemen-Varga Roland, Oravecz Ágnes, okotars@norvegcivilalap.hu

Rövid hírek

Törvénytelen volt a házkutatás az Ökotárs Alapítványnál


A Budai Központi Kerületi Bíróság január 23-án kelt határozatában helyt adott panaszuknak, amit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai által szeptember 8-án, az Ökotárs székhelyén végrehajtott házkutatás miatt tettek. A bíróság megállapította, hogy a házkutatás és lefoglalás elrendelése törvénysértő volt, hiszen a Bíróság megállapította, hogy a” házkutatás idején hűtlen kezelés bűntettének gyanúja egyáltalán nem állt fenn, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyomozás pedig nem volt folyamatban.” A Bíróság végzése ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Meghallgatás az Európai Parlamentben


Január 22-én meghívott vendégként az Ökotárs igazgatója is felszólalt az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága által tartott meghallgatáson, melynek témája a magyarországi demokrácia, és benne a civil szervezetek helyzete volt. További hozzászólók voltak Mong Attila, az Átlátszó.hu újságírója, Barbora Cernusakova, az Amnesty International munkatársa, Anne Weber, az Európa Tanács emberi jogi biztosának tanácsadója valamint Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi szóvivője. A meghallgatás számos témát érintett – a Norvég Civil Támogatási Alap elleni támadásokon túl a független média, a romák diszkriminációja és a hajléktalanság kriminalizálása is terítékre került. A részt vevő parlamenti képviselők is számos kérdést tettek fel, és több kérdésben határozott állást foglaltak.

Független szakértők brüsszeli jelentése szerint kiváló az Ökotárs munkája

Február 11-éán hozta nyilvánosságra az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus Iroda Brüsszelben a 16 támogatott országban működő civil programokról készült félidős értékelő jelentését. (A Magyarországról szóló rész a 28-47. oldalon olvasható, angol nyelven.) Ezt független, külsős szakértők készítették el 2014. második felében helyszíni látogatásokkal, interjúkkal és kérdőíves vizsgálatokkal. Eszerint kiváló választás volt az Ökotárs vezette négytagú konzorcium, mert az alapítványok függetlenek, tapasztaltak, jó a stratégiai látásmódjuk, a szakmai nívójuk és az elkötelezettségük. Szemben a magyar kormány állításával, a külsős bolgár-amerikai cég, a CREDA Consulting Ltd. jelentése szerint a támogatások elosztása professzionális és teljesen átlátható volt.

Human Rights Watch: Magyarországnak le kellene állítania a civilek elleni hadjáratot

Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet legutóbbi jelentésének Magyarországról szóló fejezete megállapítja, hogy több területen átfogó intézkedésekre lenne szükség ahhoz, hogy az ország megfeleljen nemzetközi és európai vállalásainak és kötelezettségeinek. Ezek közé tartozik a külföldi támogatásokat kezelő és abban részesülő civil szervezetek elleni kampány leállítása, és annak nyilvános elismerése, hogy a független szervezetek fontos szerepet töltenek be egy modern demokráciában. A jelentés elolvasható itt.

Angela Merkel: Támogatom a magyar civileket

Angela Merkel március 2-i budapesti látogatása a civil szervezetek ügyét is szóba hozta, és azt mondta, hogy találkozni is fog a magyar civilek képviselőivel. A norvég civil alap elleni magyar hatósági eljárások miatt tarthatta fontosnak jelezni Orbánnak, hogy támogatja a civileket, akik a „közösségi részvétel fontos motorjai, nem pedig külföldi ügynökök” szerinte.