Tanulmány a civil szervezetek fenntarthatóságáról 2019

Megjelent Közép-Kelet-Európa és Eurázsia Civil Fenntarthatósági Indexének 2019-es kiadása, melyet az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala, a USAID minden évben helyi szakértőkkel és szervezetekkel együttműködésben készít. A Magyarországról szóló fejezet összeállításában idén is az Ökotárs Alapítvány volt a USAID partnere.

Az adatokból kiderül, hogy a szűkebb közép-európai régióban a magyarországinál csak Szerbiában rosszabb a civil szféra helyzete, a visegrádi országokon kívül Románia és Bulgária is megelőz minket a rangsorban. Bár a civil szektor állapota változatos képet mutat Közép-Európa országaiban, az index által mért 7 kategória mentén kimutathatók közös trendek és jellemzők:

  • a politikai törésvonalak, megosztottságok rányomják a bélyegüket a civilekhez való hozzáállásra, az állam és a civilek kapcsolatára;
  • a szektor állami támogatása mindenütt elégtelen, és sokszor szintén politikai szempontok szerint történik;
  • a lejárató kampányok, sajtóbeli támadások, civilekkel kapcsolatos dezinformáció valamennyi országban jelen van és erősödik;
  • az elmúlt években minden országban voltak – többé vagy kevésbé sikeres – kísérletek az egyesülési és gyülekezési szabadság korlátozására.

Magyarország a 7 kategóriából különösen a pénzügyi életképesség, az érdekérvényesítés és a társadalmi elismertség terén teljesített rosszul. Amíg egyes civil szervezeteknek jelentős állami források állnak a rendelkezésére, addig a független, kritikus szervezetek számára a költségvetési források nem hozzáférhetők, ráadásul a civilek lényegében kiszorulnak az állami és egyházi szolgáltatók mellől is. Bár a kormány továbbra sem folytat párbeszédet a civil szféra képviselőivel, a civil érdekérvényesítésben is vannak eseti sikerek, elég csak az önkormányzati választások körüli civil mozgósításra gondolni. Mindezek mellett továbbra is meghatározó tényező az erős állami kontroll, és hatályban vannak a civil szervezetek működését korlátozó jogszabályok is.

A jelentés Magyarországról szóló része itt olvasható magyarul és angolul, a teljes jelentés pedig itt érhető el.