Reclaim our Civil Space!

 

Reclaim our Civil Space! néven indít projektet az Ökotárs Alapítvány
partnerszervezeteivel közösen a közép-kelet-európai régióban.

A projekt célja, hogy felkutassa és fejlessze az alulról szerveződő civil mozgalmakat, valamint a helyiből kiindulva erősítse az európai szintű civil érdekérvényesítést. A projekt lehetőséget
kínál hazai civil kezdeményezéseknek a fejlődésre, kapcsolataik elmélyítésére és regionális együttműködések kialakítására.

Projektindító webinárium: szeptember 22-én délután 4 órától
Regisztrálj itt: https://forms.gle/573TcoapCD5Xta3j7
A jelentkezés határideje: 2020. szeptember 17.

Kérjük az eseményre minden résztvevő egyénileg regisztráljon, akkor is, ha egy szervezettől többen jelentkeznek. A regisztrált résztvevőknek a csatlakozás linkjét (Zoom) az eseményt megelőzően e-mailben elküldjük. A webinárium nyelve angol.
 
***
Miről szól a "Reclaim our Civil Space!"?
A projekt olyan közép-kelet-európai trendek ellen kíván fellépni, mint a demokratikus intézményrendszer gyengülése és a civil szféra egyre szűkülő lehetőségei. Célja az alulról jövő civil kezdeményezések közötti kapcsolatok elmélyítése és a regionális együttműködések erősítése.
 
És mindezt egy webinárium indítja el?
Igen! Itt megismerheted a program főbb elemeit és a lebonyolító szervezetek képviselőit (lásd a csatolt dokumentumban), akikkel egy moderált beszélgetés keretében a következőkre fogunk kitérni:

  • Milyen állapotban van a civil szféra az egyes közép-európai országokban, milyen trendek látszódnak, és mi motiválta a projektpartnereket, hogy részt vegyenek ebben a kezdeményezésben?
  • Mik a projekt - és a partnerszervezetek - céljai, mit szeretnének elérni a következő három évben?
  • Mit kínál ez a projekt az egyes országok civil kezdeményezéseinek, és azok hogyan tudnak ebből profitálni?

A webináriumon szó lesz arról is, hogy milyen programok várhatóak az egyes országokban, és hogyan válhat bárki részesévé annak a változásnak, amit ez a projekt a régióban el kíván érni. A beszélgetést követően lehetőség lesz kérdezni is a megszólalóktól.
 
Tényleg bárki be tud kapcsolódni?
Igen, a projekt során rengeteg részvételi lehetőség lesz civil kezdeményezések számára! A "Reclaim our civil space!" célja, hogy felkutassa és fejlessze az alulról szerveződő civil mozgalmakat, valamint a helyiből kiindulva erősítse az európai szintű civil érdekérvényesítést.
 
Melyek a résztvevő országok?
A projektet norvég szakmai támogatással magyar, bolgár, cseh, lengyel, román, szerb és szlovák civil szervezetek valósítják meg. Partnereink: Environmental Partnership Association (EPA), Társaság a szabadságjogokért (TASZ), Civil Society Development Foundation (CSDF), Norwegian Helsinki Comittee (NHC), Youth Initiative for Human Rights - Serbia (YIHR).

A Reclaim our Civil Space! projekt 1,8 millió € összértékben Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatásával valósul meg az EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation (EGT/Norvég Regionális Együttműködési Alap) pályázatán keresztül. Ez semmilyen módon nem kapcsolódik az Ökotárs Alapítványnak az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap magyarországi lebonyolításában 2012-2017 közötti pályázatkezelőként való részvételéhez.

További információ a webináriumról ITT vagy az esemény Facebook oldalán.