A Ökotárs Alapítvány decemberi hírlevele 2015

33. szám, 2015 tél

Minden kedves partnerünknek, támogatónknak és adományozottunknak boldog, békés karácsonyt és sikeres új esztendőt kívánnak az Ökotársak!

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu

„Az Ökotárs Alapítvány nem nyereségérdekelt, politikától független, a környezet állapotának javulásáért és a hazai civil szféra és lakosság környezeti érzékenységének és tudatosságának fejlesztéséért tevékenykedő szervezet.”

USAID Civil szervezetek fenntarthatósági indexe 2014 

November 10-én mutatta be az Ökotárs az Egyesült Államok Tengerentúli Fejlesztési Hivatala, a USAID Civil szervezetek fenntarthatósági indexének 2014-es kiadását. A jelentés immár 18 éve vizsgálja a civil szektor állapotát és trendjeit Közép-Kelet-Európában és Eurázsiában. 

A Civil fenntarthatósági mutató által vizsgált 29 közép-kelet-európai és eurázsiai ország civil szektora továbbra is nagyon változatos képet fest, növekvő szakadékok mutathatók ki a legjobban és rosszabbul teljesítő országok között. A paletta egyik végén Észtország található, amely az elemzésben szereplő országok között a fenntarthatóság legmagasabb szintjén áll. A mindössze 1,3 milliós lélekszámú országban működő több, mint 30 ezer civil szervezet támogató jogszabályi környezetben és infrastruktúrával működik, jó a társadalmi megítélése, erősen ki tud állni érdekei mellett, és sokféle szolgáltatást nyújt. A másik végen található országok civil szervezeteinek korlátozó jogszabályi keretekkel és minimális támogatással kell megküzdeniük, miközben nincs érdemi lehetőségük független érdekérvényesítésre sem. Ezek a különbségek nemcsak az országok között – ahol óriási különbségek figyelhetők meg a jogi és működési környezet tekintetében – hanem országokon belül is megfigyelhetők: különböző típusú szervezetek megkülönböztető korlátozások és előnyök alanyai. Ezekben a térségekben a civilek társadalmi megítélésének és pénzügyi életképességének megerősítése is akadályokba ütközik. 

A közép-kelet-európai és eurázsiai civil szervezetek fenntarthatósági indexét az Egyesült Államok Tengerentúli Fejlesztési Hivatala (USAID) állítja össze, minden országban helyi partnerek közreműködésével. A jelentés a térség 29 országára vonatkozóan értékeli a nonprofit, civil szervezetek fejlődését. A most kiadott jelentés a 2014-es fejleményeket veszi górcső alá. Az immár 18. alkalommal elvégzett felmérés általában véve vizsgálja a civil társadalmat támogató környezet meglétét – a jogszabályi környezetre, szervezeti kapacitásra, a pénzügyi életképességre, érdekérvényesítésre, szolgáltatásnyújtásra, infrastruktúrára és a társadalmi megítélésre összepontosítva. A jelentés leírja, és számszerűen is értékeli a civil társadalom fejlődését minden országban egyenként, és az egész térségre összesítve is.

Bővebb információ: Móra Veronika

Bátaszék tölgye lett az Év Fája  2015-ben

Hat hétig tartó online szavazás után, szoros küzdelemben nyert Bátaszék tölgye az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát, melynek érdekes története van. Idén több mint 60 jelölt indult a versenyen, amelyek közül a szakmai zsűri választott ki 15 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta meg kedvencét szeptember 7. és október 18. között. Az eredményekre a november 20-án a Stúdió-K színházban tartott díjátadón derült fény.

Az Év Fája címet idén lelkes küzdelem után Bátaszék legöregebb fája, egy molyhos tölgy nyerte, 6424 szavazattal. A Hős Fa címet a körbeépített győri gesztenyefa kapta, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a hédervári Árpád-tölgy nyerte el. Az Év Fája, a Hős Fa és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa mellett idén is minden döntőbe jutott fa kapott ajándékot a díjkiosztón. A fákra összesen 21 532 szavazat érkezett az online szavazás keretében.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A győztes bátaszéki tölgy hosszú élete során a település oltalmazójává vált, és egy érdekes hagyomány is kapcsolódik hozzá: minden év május 25-én borral öntözik törzsét, hogy a következő év bő szőlőtermést hozzon. A Hős Fa címet kiérdemlő körbeépített győri gesztenyefa az ember és természet harmonikus együttélésének jelképe. Lőrincz József Ybl-díjas építész ugyanis úgy tervezte a fa körül álló művelődési házat, hogy a fát ne kelljen kivágni miatta. Az épületet azonban most le akarják bontani, s ez valószínűleg a fa életét is veszélyezteti. Az Ökotárs zsűrije a győriek széleskörű összefogását díjazta, mellyel a fa és a művelődési ház megmaradásáért küzdenek.

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott a Varga Erdőmester Kft. jóvoltából, míg a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház felajánlásának köszönhetően a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.

A hazai győztes részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig kétszer nyert magyar fa, két alkalommal pedig második helyezést értünk el.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

 1. Bátaszék legöregebb fája, a település büszkesége, az öreg tölgy - 6 424 szavazat
 2. Balkányi mamutfenyő – másfél évszázad tanúja - 6 147 szavazat
 3. A Mesefa - 1 675 szavazat
 4. A körbeépített győri vadgesztenyefa - 1 358 szavazat
 5. Marosi Matuzsálem - 1 357 szavazat
 6. A hédervári Árpád-tölgy - 870 szavazat
 7. Nyergesi Vadkörtefa - 832 szavazat
 8. Komlói öreg tölgy - 689 szavazat
 9. A somogysárdi Ginkgo Biloba - 492 szavazat 
 10. Kóspallagi Tűzoltófa - 418 szavazat
 11. Az Év Fája egy óvodában - 304 szavazat
 12. A kápolnai három hársak - 295 szavazat
 13. Az óriás makkfa - 259 szavazat
 14. Védett Keleti platánfa - 258 szavazat 
 15. Igaz történet egy óriás fehér fűz kegyeleti jelkép szerepéről - 154 szavazat

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen a magyar fák minden évben jól szerepeltek, többször is második helyezést értünk el, kétszer pedig elsők lettünk.​

További információ: Oravecz Ágnes

Zöldövezet 2015/16: első fordulós eredmények

Az Ökotárs szakértői idén is részt vettek az immár 10. alkalommal meghirdetett MOL-Zöldövezet programra beérkezett pályázatok elbírálásában. A 2015/16-os felhívásra összesen 130 civil szervezet és társasház nyújtott be pályázatot azzal a céllal, hogy közösségi összefogásban, önkéntes munkájukkal hozzanak létre vagy újítsanak meg közösségi használatú zöldterületeket: parkokat, közkerteket, társasházi udvarokat. 

A kétfordulós kiírásra beérkezett pályázatok közül az előszűrésen 116 projektötlet pályázat jutott tovább a bíráló bizottság elé, akik úgy döntöttek, hogy 63 munkát szeretnének látni a második fordulóban: 12 társasházi pályázatot, és 41 közösségi parkot. A továbbjutók listája letölthető a program honlapjáról.

A továbbjutók decemberben egynapos képzésen vehetnek részt, amely a közösségi tervezés és megvalósítás technikáit és tudnivalóit fogja körüljárni, majd a helyiek és az érintettek bevonásával lefolytatott tervezés eredményeként elkészült részletes pályázatot 2016. január 15-ig nyújthatják be online, a honlapon keresztül. A támogatásra rendelkezésre álló teljes keretösszeg 15 millió forint; a második forduló nyertesei egyenként átlagosan néhány százezer forint támogatásban részesülnek majd.

További információ: Tokodi Nóra

Norvég Civil Támogatási Alap: kiegészítő támogatás

Az NCTA korábbi támogatási döntései után megmaradt források felhasználására idén nyáron új felhívást tett közzé, amelyen a programból már támogatott több, mint 300 civil szervezet pályázhatott kiegészítő támogatásra futó projektjük kommunikációjának és fenntarthatóságának erősítésére. 

A lehetőséggel élni kívánó 179 szervezet szeptember 15-ig nyújthatta be projekttervét. A kiírás értelmében nem volt elegendő pusztán a már megkezdett tevékenységek továbbvitele még néhány hónapig, csak azok a pályázók indultak a siker reményével, akik valamilyen pluszt, hozzáadott értékkel bíró tervet dolgoztak ki.

A pályázatok értékelése november 2-án zárult le, amikor az NCTA háromtagú Bíráló bizottsága meghozta támogatási döntését. Ennek eredményeként 31 civil projekt részesült kiegészítő támogatásban az NCTA hét témakörében, összesen közel 220 000 euró értékben. A bizottsági ülésen a támogató országok és a magyar kormány (az Emberi Erőforrás Minisztérium) képviselői megfigyelőként részt vettek – a kiválasztási folyamat tisztaságát érintő kritika nem hangzott el. A támogatott szervezetek listája letölthető a program honlapjáról. Ezzel az alapban az előző pályázati döntések nyomán megmaradt források maradéktalanul kiosztásra kerültek.

A lebonyolító alapítványok ezekben a hetekben kötik meg a szerződés-kiegészítéseket a nyertesekkel, illetve értesítik a sikertelen pályázókat az elutasítás okáról. A támogatott projekteket legkésőbb 2016. április 30-ig kell lezárniuk a civil szervezeteknek, a lebonyolítók pedig a rákövetkező hónapokban fogják ellenőrizni és elfogadni a záró beszámolókat. 

Bővebb információ: Kelemen-Varga Roland