MÓDOSÍTOTT FELHÍVÁS Kommunikációs konzultáció, képzés és mentori támogatás vidéki civil szervezeteknek KRÍZISHELYZETBEN

MÓDOSÍTOTT FELHÍVÁS
Kommunikációs konzultáció, képzés és mentori támogatás vidéki civil szervezeteknek KRÍZISHELYZETBEN
-
avagy hogyan javítsuk láthatóságunkat?
Ökotárs Alapítvány/ Civilizáció


A civil szektor tevékenységének és sokszínűségének láthatóvá tétele érdekében az Ökotárs Alapítvány március elején pályázatot hirdetett elsősorban a fővároson kívül működő civil szervezetek és állampolgári csoportok számára, hogy képzéssel és mentori (nem pénzbeni!) támogatással hozzájáruljon a szervezetek láthatóságának erősítéséhez és külső kommunikációjának javításához a kommunikációs stratégia készítés, a hagyományos sajtó, a közösségi média és a digitális tartalomgyártás terén.

Úgy látjuk, hogy a koronavírus-járvány nyomán kialakult helyzetben is fontos, hogy a civilek hatásosan eljuttassák üzeneteiket célcsoportjukhoz (ügyfeleikhez, kedvezményezettjeikhez stb.), bemutassák tevékenységüket (reménybeli) támogatóiknak. Különösen igaz ez azokra, akik a válság kezeléséhez, elhárításához szorosan kapcsolódó területen dolgoznak (pl. szociális szolgáltatások, idősek illetve hajléktalanok ellátása, oktatás).

Ezért korábban meghirdetett pályázatunkat módosítjuk – a támogatás kétfordulós lesz:

I. A jelentkező és feltételeknek megfelelő szervezetek két alkalomból álló „sürgősségi” egyéni online konzultációs segítséget kapnak szakértőinktől május folyamán.
A beérkező pályázatokat az Ökotárs munkatársaiból és a külső kommunikációs szakértőkből álló bizottság bírálja el az alábbi szempontok alapján:

 • a pályázó szervezet a koronavírus-járvány kezeléséhez, következményeinek elhárításhoz közvetlenül kapcsolódó tevékenységet végez, és ezt pályázatában világosan bemutatja;
 • a pályázat bemutat egy vagy két pontosan körülírt kommunikációs elakadást, nehézséget, amelynek leküzdése elősegítené, hatékonyabbá tenné a pályázó szervezetnek a válsághoz kapcsolódó munkáját.

A felhívás keretein belül konzultációs lehetőséget összesen legfeljebb 15 szervezetnek tudunk biztosítani.

II. Az egyéni konzultáció részvevői közül a kommunikációs szakértők által javasolt nyolc szervezetnek féléves, képzésekből, tapasztalatcseréből és mentorálásból álló kommunikációs fejlesztési folyamatot biztosítunk.
A kiválasztásnál előnyt élveznek azok a szervezetek, amelyeknél a konzultáció során megmutatkozik a hosszabb távú fejlesztés szükségessége és a konkrét előrelépés iránya, lehetősége.
A kommunikációs fejlesztés tervezett elemei:

 1. Alapozó találkozó, ahol bemutatkozik a valamennyi résztvevő kommunikációs szakértő és civil szervezet.
 2. Két csoportban, két (a résztvevőknek leginkább megfelelő) helyszínen közös képzés és konzultációs alkalom (havi gyakorisággal), ahol lehetőség nyílik a résztvevő szervezetek közötti tapasztalatcserére, esetmegbeszélésre, és szakértőkkel való találkozóra.
 3. Ezután a szakértőkkel egyeztett konkrét feladatok mentén két-háromhónapos kommunikációs fejlesztési munka a szervezeten belül, online tananyagra alapozva, közben online vagy telefonos konzultáció a mentorral legalább kéthetente egyszer.
 4. Közös záró találkozó és tapasztalatcsere.

A képzés és mentorálás az alábbi területeket érinti:

a) a szervezeti kommunikációs stratégia alapjainak kidolgozása (célok, fő üzenetek és célcsoportok meghatározása), stratégia továbbfejlesztése (nem hagyományos kommunikációs csatornák használata helyi erőforrások bevonásával – pl. gerillamarketing, művészekkel és kreatívokkal való együttműködés);
b) sajtókapcsolatok fejlesztése (tartalmak bejuttatása a hagyományos médiába, ellenséges/közömbös média kezelése);
c) közösségi média használatának erősítése, professzionalizálása (nem kizárólag Facebookon), blogolás (posztok írása, terjesztése);
d) vizuális tartalmak előállítása (videók készítése, vágása, szerkesztése és terjesztése).

A fejlesztési folyamatban való részvétel ingyenes, az Ökotárs Alapítvány a résztvevők számára étkezést és utazási támogatást nyújt a későbbi találkozókon.

A jelentkezéssel a szervezet vállalja, hogy

 • képzési szerződést köt az Ökotárs Alapítvánnyal (szerződésminta itt található: https://goo.gl/D3mDkh);
 • együttműködik, rendszeresen konzultál a mentorral;
 • képviselteti magát a személyes találkozókon, lehetőség szerint ugyanazzal a munkatárssal illetve munkatársakkal;
 • a folyamat során megtervezi és végrehajtja a vállalt konkrét feladatokat;
 • vállalja a kapott ismeretek a szervezet munkába történő beépítését, és mérhető eredményeket ér el kommunikációjában (a választható indikátorok felsorolása itt található a szerződésminta részeként: https://goo.gl/D3mDkh).

Amennyiben a résztvevő szervezet nem teljesíti a feltételeket, a képzés és a szakértő szervezetre eső teljes költségét, 230 000 Ft képzési díjat és a felmerült úti és étkezési költséget megtéríti az Ökotárs Alapítvány felé.

Jelentkezni az itt található kérdőív kitöltésével lehet.


Jelentkezési határidő: 2020. április 27.

Bővebb felvilágosítás: Oravecz Ágnes, oravecz.agnes@okotars.hu címen.