A MÉLYKÚTI JÚDÁSFA AZ ÉV FÁJA 2020-BAN

Az Év Fája versenyt immár 2010 óta szervezi minden évben az Ökotárs Alapítvány. A címet idén a július óta tartó online szavazáson izgalmas küzdelem után a mélykúti júdásfa nyerte el, 5091 szavazattal. A Hős Fa címet a Balatonszemes-Bagolyvári Promenád fasora, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a debreceni Déri téri tölgy kapta.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes a története, helyi jelentősége van. Idén 38 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választotta ki a 10 döntőst. Ezekből a közönség a július 1. és október 1. közötti online szavazással választotta meg kedvencét. A korábbi évekhez képest rekord mennyiségű, összesen 20 464 szavazat érkezett, és különösen a dobogós helyeken álló fák támogatottsága változott folyamatosan a szavazás hetei alatt. A mélykúti győztes végül a debreceni Déri tér tölgyfáját és a geszti Tisza-kastély platánjait utasította maga mögé. Az eredményekre idén online formában tartott díjátadón derült fény, ahova minden jelölő közösség a fája mellől jelentkezhetett be. Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott. A Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. Az Év Fája, a Hős Fa és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa mellett idén is minden döntős fa oklevelet kapott.

Mit érdemes tudni a nyertes mélykúti júdásfáról? 1750-ben került a település a Grassalkovich család tulajdonába, akik a templomdombon lévő kápolna helyébe szép templomot építtettek. Ekkor került Mélykútra a ma is megtalálható júdásfa, melyet valószínűsíthetően a vajdasági Szabadkáról a Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hoztak magukkal, és ültették el az újonnan megépült templom északi oldalán az 1760-70-es években. A legenda szerint, mely a néphitből ered, a júdásfa virágai Krisztus vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak. Kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi, időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan. Érdekességként lehet még említeni, hogy a júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros, Mélykút pontos mértani középpontján helyezkedik el. A templomdomb az általános iskola közelsége és a templom központisága miatt kedvelt pihenő és játszóhelye a település lakóinak. A júdásfára minden mélykúti lakos büszke, a település legszebb fájának tartják. Kedvelt találkozási pont kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település egyik jelképévé vált az évtizedek során. Számtalan magonca sok Mélykútról elszármazott kertjében nő tovább, ezzel összekötve a múltat és a jelent, a mélykútiakat szerte az országban.

Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjas fája a Debreceni Déri téri kocsányos tölgy. Hazánk erdeinek a klímaváltozás elleni küzdelemben betöltött szerepe kulcsfontosságú, de ez napjainkban egy-egy városi faegyedre talán hatványozottan igaz. Nincs ez másképp a Debreceni Déri téri kocsányos tölgy esetében sem. Évszázadokon átnyúló élete során is számos kihívásnak és viszontagságnak ellenállt, amelynek köszönhetően napjainkban is élvezhetjük árnyalását, esztétikai értékeit, egészségre jótékony hatásait, de ezt a sort is még sokáig lehetne folytatni. Egyetlen idős tölgyfa naponta 700 liter oxigént termel, ami ötven felnőtt ember napi levegőszükségletének felel meg. „Tekintsünk erdeinkre és az egyes faegyedekre is jövőnk zálogaként, ezt az üzenetet hordozza a Debreceni Déri téri tölgyfa is. Köszönettel tartozunk ennek a faegyednek, és köszönettel tartozunk azoknak is, akik sorsát a szívükön viselik!”

Helyezés

Jelölt

Szavazatszám

1

Júdásfa a mélykúti templomdombon (Bács-Kiskun megye)

5091

2

A debreceni Déri téri kocsányos tölgy (Hajdú-Bihar megye)

4679

3

A geszti Tisza-kastély park platánfái (Békés megye)

4244

4

A Micsky hársak (Pest megye)

2043

5

A Napsugár tér juhara (Pócsmegyer-Surány, Pest megye)

1337

6

Egy különleges platánfa Szombathelyről (Vas megye)

1265

7

Fegyverneki fekete nyárfa (Jász-Nagykun-Szolnok megye)

563

8

Az Imrehegyi terebélyes eperfa (Bács-Kiskun megye)

503

9

A balatonszemesi Bagolyvári Promenád fái (Somogy megye)

496

10

A ferencvárosi öreg platán (Budapest)

243

További információ: Tokodi Nóra, tokodi@okotars.hu