Második Hullám - támogatási döntés

Nagy érdeklődést váltott ki az Ökotárs Alapítvány felhívása, amelyre a szeptember 28-i határidőig összesen 93 pályázat érkezett az ország minden tájáról, helyi kisközösségektől és országos szervezetektől egyaránt.

A szervezetek nagyon sokféle módon, gyakran erejükön felül segítettek a járványhelyzet követkeményeinek csökkentése, elhárítása érdekében. A pályázók kb. negyede Magyarország leszakadó térségeiben, szegény vagy romalakta településeken, szegregátumokban dolgozó helyi szervezet vagy közösségi csoport – ők leggyakrabban élelmiszersegélyt gyűjtöttek és osztottak, (használt) számítástechnikai eszközökkel támogatták a digitális oktatást, sőt különféle lakhatási segítséget nyújtottak (pl. tüzifa).

Szintén sokan a digitális oktatásra való átállásból fakadó nehézségeken segítettek, részben eszközadományokkal, de emellett a diákok, fiatalok mentorálásával, korrepetálásával a lemorzsolódás megakadályozásáért dolgoztak különösen a „tanoda-típusú” szervezetek.

A segítsényújtásnak további jellemző célcsoportjai voltak még a hajléktalanok (nemcsak Budapesten), a pszichiátriai betegek, a fogyatékkal élők (köztük különösen az autisták) ás családjaik, valamint a munkájukat elvesztő előadóművészeti háttérdolgozók (technikusok, díszítők stb.) is.

Az Ökotárs Alapítvány bíráló bizottsága a fentiek közül összesen 19 pályázatot talált támogathatónak az erre a célra rendelt keretből, további négyet pedig tartaléklistára tett. A támogatás pontos feltételeiről – összegéről, futamidejéről, felhasználásának módjáról – munkatársaink minden szervezettel egyénileg fognak egyeztetni az elkövetkező napokban.

A Második Hullámmal azonban a pénzügyi segítségnyújtáson kívül célunk volt a koronavírus- járvány első, tavaszi hullámában leginkább sújtott, veszélyeztetett célcsoportok számára célirányos és hatásos segítséget biztosító civil szervezetek munkájának elismerése és kihangosítása is. A leginkább példaértékűnek talált összesen 29 kezdeményezést ezért nemsokára elektronikus jó gyakorlat gyűjteményben fogjuk bemutatni honlapunkon (a szövegek véglegesítése után).