Hírlevél - 2015. nyár

31. szám, 2015 nyár

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu

„Az Ökotárs Alapítvány nem nyereségérdekelt, politikától független, a környezet állapotának javulásáért és a hazai civil szféra és lakosság környezeti érzékenységének és tudatosságának fejlesztéséért tevékenykedő szervezet.”

Norvégminta Fesztivál – civilek testközelben

Június 26-án és 27-én a Dürlin Rendezvényházban és Budapest több pontján 80, változatos területen dolgozó hazai és külföldi civil szervezet mutatkozik be. A két nap alatt megtudhatjuk, mi mindennel foglalkoznak ma a civilek, amelyek önkéntesen, nonprofit módon, a kormányzattól függetlenül, a közjó javára működnek.

A Norvég Civil Támogatási Alap keretében szervezett nyilvános rendezvény célja, hogy bárki megismerhesse és megtapasztalhassa, hogy milyen sokrétű és értékes a civil szervezetek munkája, és minden résztvevő új ismeretségekkel, élményekkel gazdagodhasson.

Kerekasztal beszélgetések, gyerekprogramok, élő könyvtár, társasjáték, koncertek, városi séták, vetítések, kézműves programok és felvonulás várja többek között az érdeklődőket. A sokszínű, ingyenes programok között mindenki megtalálhatja a magának valót, függetlenül attól, hogy hány éves, honnan érkezett, milyen nehézségek és örömök jellemzik mindennapjait. Most bárki megkérdezheti, kipróbálhatja, elkészítheti, végigjárhatja, megnézheti, eljátszhatja, megvitathatja mindazt, amire máskor nem nyílik lehetőség. A hazai civilek mellett több, mint 10, aNorvég Civil Alap támogatásában részesülő európai ország is képviselteti magát ezen a két napon. A Fesztiválon több száz önkéntes dolgozik majd teljes erőbedobással azért, hogy ez a két nap sikeres és emlékezetes legyen a résztvevőknek és a közönségnek egyaránt.

Sokféle civil van: környezetvédők, állatbarátok, örök segítők, jogvédők… – mindannyian elhivatottak, akik tenni akarnak embertársaikért. Vannak köztük tapasztaltak és tapasztalatlanok, munkanélküliek, egyedülállók, romák vagy fogyatékkal élők – ők is gazdagítják világunkat. Napközben velük, róluk, magunkról, egymásról és egymással beszélgethetünk, vagy tandemen kerekezhetünk a Ligetben, megismerhetjük Budapest láthatatlan arcát, benne a hajléktalanokat és a szexmunkásokat, új tárgyakat készíthetünk használtakból, játékos helyzetekben kipróbálhatjuk, mit tennénk mások helyében. De szokatlan szerepekben is találkozhatunk ismert szervezetekkel: megkóstolhatjuk például milyen lecsót főznek a TASZ jogvédői.

Esténként, ha már elteltek a fesztiválozók a sok ingerrel, a Parno Graszt, Tilos DJ-k, a ColorStar és Marge zenéjére lazulhatnak a fejekben az agyminták.

A fesztivál teljes programja elérhető itt
A programok ingyenesek, a résztvevő civil szervezetek adományt azonban elfogadnak. Néhány programra szükséges előzetesen regisztrálni itt

Bővebb információ: Móra Veronika

Lezárult a jelölés az Év Fája versenybe

Idén május 10. és június 10. között nevezhette bárki kedvenc fáját az Év Fája versenybe. Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta szervezi a vetélkedőt, melyben élő fák - egyedek - bemutatását várjuk. A cél, hogy megtaláljuk azt a fát, amelyet a legtöbben szeretnek: a versenybe ugyanis olyan fákat lehet nevezni, melyek valamilyen okból különösen fontosak a jelölő közösségnek. A fa nevezésekor mellékelni kell annak történetét és a nevezést támogatók névsorát is.

2015-ben a korábbi évekhez hasonló számú, 67 nevezés érkezett. A szakmai zsűri ezek közül a nyár folyamán választja ki azt a legalább tucatnyi döntőst, amelyekre aztán ősszel szavazhat a közönség, az evfaja.okotars.hu oldalon (ezen keresztül lehetett a nevezéseket is beküldeni). A legtöbb szavazatot kapó fa lesz az Év Fája! Kiosztjuk emellett a “Hős Fa” díjat is, és az Országos Erdészeti Egyesület is megajándékoz egy döntős fát.

A nyertes fa egy egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit díjátadó ünnepség keretében nyújtunk át a fát jelölőknek. A Hős Fa díja egy egészségügyi felmérés. A hazai megmérettetés győztese részt vesz a jövő év elején az Európai Év Fája versenyben is, amelyen az Európai Év Fája címet nyerheti el. A korábbi években két alkalommal nyerte magyar fa a versenyt, idén pedig a tatai öreg platán majd’ 54 ezer szavazattal lett második, rekordot döntve – reméljük, a vetélkedő idén is hasonló népszerűségnek örvend! Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben részt vehet bármelyik korábban jelölt, akár döntős fa is.

További információk: Sólyom Éva

Végéhez közeledik a Svájci-Magyar Civil Alap programja

Három év után lassan végéhez közeledik a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alap lebonyolítása, amelyet a Svájci Hozzájárulás Hivatalával és a magyar kormány illetékes szervével kötött háromoldalú megállapodás alapján az Ökotárs vezette konzorcium végzett el.

Az összesen 6 millió svájci frank keretösszegű program két fő részből áll:

  • A Civil Alap célja a szociális és környezetvédelmi területen tevékenykedő civil szervezetek megerősítése, kapacitásaik növelése az Észak-Magyarország és Észak-Alföld régiókban (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar vagy Jász-Nagykun-Szolnok megye), két témakörben: (A) szociális szolgáltatások nyújtása, (B) környezeti kihívásokra adott válaszok.
  • Az Ösztöndíj Alapcélja olyan komplex projektek támogatása, amelyek marginalizált helyzetű diákokat segítenek középfokú tanulmányaik elkezdésében vagy folytatásában, abból a célból, hogy sikeresen befejezhessék tanulmányaikat, illetve tovább tanuljanak, szakmát szerezzenek.

Az Állatbarát Alapítvány terápiás foglalkozása Nyíregyházán

 

Az előkészítés után 2012. nyarán indult program keretében meghirdetett két nyílt pályázati felhívásra összesen 368 illetve 236 pályázat érkezett 2012. és 2013. őszén. Ezek közül az értékelő bizottságok döntése alapján 9 ösztöndíjas, 67 szociális és 35 környezetvédelmi témájú civil projekt részesült támogatásban a célrégiókban. Ezek végrehajtása – túlnyomórészt sikerrel – immár lezárult. Az alap hazai kezelői. az Ökotárs mellett az Autonómia Alapítvány, a Kárpátok Alapítvány-Magyarország és a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért (DemNet) Alapítvány jelenleg dolgoznak a végbeszámolók ellenőrzésén. Az Alapok támogatásával sokszínű programok valósultak meg, javarészt kisebb településeken a környezeti nevelési és tudatformáló projektektől kezdve, a helyi termékek népszerűsítésén keresztül a roma közösségek önellátásának erősítéséig. A következő hónapokban a lebonyolítók még összegzik és kiértékelik a támogatások eredményeit, amelyeket – terveik szerint – a szélesebb közönséggel is megosztanak.

További információ: Csóli Virág

Rövid hírek

Alkotmánybíróság elé kerül a KEHI-vizsgálat

Mint ismert, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal utasítására a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly ősszel a Norvég Civil Támogatási Alapot működtető konzorcium valamennyi tagja, így az Ökotárs esetében is a szervezet adószámának felfüggesztését kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy az alapítványok nem működtek együtt a vizsgálat során. Álláspontunk, hogy a KEHI-nek nem volt hatásköre és jogalapja az Ökotárs vezette konzorcium tagjainak ellenőrzésére, arra ugyanis csak és kizárólag a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda által kijelölt szervnek van lehetősége. A KEHI egy jogszerűtlen eljárásban, jogszerűtlenül igényelt iratok alapján alkalmazott szankciót a konzorcium tagjaival szemben, ennek megfelelően nem volt jogalapja az adószám felfüggesztésének sem. Az emiatt indított perben az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Kárpátok Alapítvány-Magyarország esetében május 28-án azt a döntést hozta, hogy indítványunkra az Alkotmánybírósághoz fordul az adószám KEHI vizsgálata elleni jogorvoslati lehetőség hiánya miatt, illetve a KEHI-re vonatkozó kormányrendelet alaptörvénybe ütközésének vizsgálatát kérve. Ennek nyomán a fővárosban az Ökotárs és Autonómia alapítványok pere is felfüggesztésre került június 19-én az Alkotmánybíróság döntéséig.

Még mindig lehet akciópályázatot benyújtani a Norvég Civil Támogatási Alaphoz

Az év végéig nyitva áll még az NCTA akciópályázat felhívása civil szervezetek számára. Ennek célja a program célterületein belül rövidebb kampányok támogatása, amelyek valamely konkrét társadalmi problémára hívják fel a figyelmet és eredményesen lépnek fel azok megoldása, a fennálló helyzet megváltoztatása, javítása érdekében. Előnyben részesülnek a minél változatosabb, egyebek között modern online eszközöket alkalmazó kezdeményezések és/vagy a más módon kreatív, innovatív, de bizonyíthatóan hatékony megoldások. Egy szervezet egy alkalommal legfeljebb 5000 euró támogatásban részesülhet. A felhívás elolvasható itt. Bővebb információ: Oravecz Ágnes 

Sikeresen befejeződött az NCTA vizsgálata

A támogató országok május 28-i közleménye szerint a PKF Littlejohn könyvvizsgáló cég értékelése alapján a Norvég Civil Támogatási Alap hatékonyan és az előírásoknak megfelelően működik. Megnyugtató, hogy a könyvvizsgálat eredményei pozitívak – nyilatkozta Vidar Helgesen európai ügyekért felelős miniszter. A Finanszírozási Mechanizmus Iroda által megrendelt vizsgálat lezárult, és a jelentésből kiderül, hogy az alap forrásainak kezelése és az ellenőrzési mechanizmusok az előírásoknak megfelelnek. Az alapkezelőn kívül néhány projektet is megvizsgált a PKF Littlejohn, és általában véve pozitív eredménnyel zárultak ezek a vizsgálatok is – talált apróbb hibák pedig menet közben orvosolhatók.