FELHÍVÁS: ADAPTERRA DÍJ

Az Adapterra Díj olyan, jól működő kezdeményezéseket ismer el, melyek segítenek az európai országoknak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban. Idén augusztus végéig lehet nevezni inspiráló projektekkel, például a zöld épületek és infrastruktúra, fenntartható építészet vagy innovatív vízgazdálkodási megoldások terén. A legjobbakat ezután zsűri díjazza, és a novemberben Prágában tartandó éghajlatváltozási alkalmazkodási konferencia kiállításának részévé válnak, valamint helyet szereznek egy rangos adatbázisban. Jelentkezzen most a www.adapterraawards.cz weboldalon.

 

A lengyelországi Wroclawban található zsebparkok mutatják az ilyen okos éghajlati megoldások egyik jó példáját. Ez a hét apró park arra szolgál, hogy megmérje: a zöld területek mennyire képesek csökkenteni a városi hőt. Ez a zöldfelület-komplexum része a Grow Green projektnek, amelynek célja a természet alapú megoldások hatékonyságának tesztelése a városi éghajlati ellenállóképesség kialakításában. A parkok területét a lakosok választották ki.

A szlovák fővárosban, Pozsonyban található Esőkert úgy reagál az éghajlatváltozás jelentette problémákra, hogy az esővizet elvezetik a helyi önkormányzat épületének tetőszerkezetéről és a burkolt területekről. A vizet ezután öntözésre használják, így nem csak ivóvizet, de pénzt is megtakarítanak.

Egy másik szlovák projekt kiváló példa a vidéki vízgazdálkodásra és a fenntartható villamosenergia-termelésre. Három falu határában, mezők közepén található Šataník biogazdaság nemcsak a regionális és biogazdálkodásban, hanem a fotovoltaikus napenergia-rendszerében és takarékos csepegtető öntözésben is remekel.

„Mind a kicsi, mind az összetett projektek értékes inspirációt jelentenek. Innovációkat keresünk a városokban, a munkakörnyezetben, akár a háztartási szintű adaptációk, valamint a tájkezelési megoldások között. Oszd meg velünk az ötletedet!” - kéri Martin Ander, a cseh testvérszervezetünk, a Nadace Partnerství éghajlatváltozási alkalmazkodási szakembere, akiktől a díj ötlete elindult. Az idei versenyben a csehek rekordszámú, közel nyolcvan jó gyakorlatot nyújtottak be. A jelölés Csehországban február és április között zajlott.

Az Adapterra Awards verseny professzionális garanciáját az Integra Consulting, a fenntartható fejlődés megoldásainak szakértői biztosítják, a csehországi Nestlé pénzügyi támogatásával.

Adatbázis a projektekről ezen a linken érhető el.

Nevezés ezen a linken.

Bővebb információ: Tokodi Nóra, tokodi@okotars.hu