CIVIL TÉRKÉP

2022-ben harmadik szakaszába lépett programunk, melyet továbbra is eddigi partnereinkkel, az Autonómia, a Civil Kollégium, és a Kárpátok alapítványokkal működtetünk.

A 2019-ben indult program célja, hogy a helyi és regionális mini-hálózatok építésével járuljon hozzá a hazai civil szektor megerősödéséhez és fejlődéséhez. A program első fázisában az ország különböző térségeiben kérdőívvel és telefonon megkerestünk szervezeteket, és „hólabda” módszerrel, az ismert szervezetek kapcsolatainak felhasználásával személyes látogatások, találkozások révén további csoportokat kérdeztünk meg, hogy feltérképezzünk azokat a helyi szervezeteket, csoportokat és aktív közösségeket – „csírákat” –, amelyek eddig nem voltak benne a szélesebb civil „vérkeringésben”. Meggyőződésünk ugyanis, hogy az együttműködések építése, a hálózatokba való bekapcsolódás a „kimaradóknak” is hasznára válhat – ezáltal új közös tapasztalatokra, nézőpontra, tudásra tehetnek szert, erősíthetik, támogathatják egymást. A térképezési folyamat eredményei itt olvashatók.

Szervezetek, csoportok, akikkel eddig kapcsolatba kerültünk a program során.

Képzések, praktikus tanácsok, megnyert ügyek. Infopack a Civil Térkép projektről résztvevőnek és érdeklődőknek.

A megismert szervezetek számára a továbbiakban képzéseket, műhelymunkákat tartottunk, illetve közülük 6 majd további 3 szervezetnek kisléptékű anyagi támogatást is nyújtottunk a helyi együttműködések építéséhez. Munkájukat tanácsokkal, mentorálással is segítettük. A program harmadik évében 6 szervezettel vittük tovább a közös munkát Zala, Komárom, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben, különös hangsúlyt fektetve kommunikációjuk fejlesztésére. Értékelve a program eddigi eredményeit és figyelve a civil szektorban zajló változásokat, új csoportok és kezdeményezések megjelenését, a program folytatásában erőinket két szűkebb térségre, Pest (és Komárom) megyére, illetve továbbra is az északkelet-magyarországi régióra összepontosítjuk a következő két évben. 

A mostani munka első lépéseként feltérképezzük a területeket, helyben aktív szervezeteket, állampolgári csoportokat keresve. A program későbbi fázisaiban pedig a kapcsolódó csoportokkal gondolkodunk majd együtt, segítjük őket a tudásátadásban, támogatjuk együttműködéseiket.

A program keretében a Kárpátok Alapítvány felhívást tett közzé az északkelet-magyarországi régió helyi közügyekért kiálló civil szerveződéseinek, hogy csatlakozzanak a közös munkához. Pest megye agglomerációs térségében egyelőre meglévő kapcsolatokra alapozva, hólabda módszerrel folyik az aktív szereplők feltérképezése, és később összehozása.

Bízunk benne, hogy mindezek révén hosszú távon tartósan működő hálózatok alakulnak, illetve a meglévő koalíciók tagsága, bázisa bővül, és ez hozzájárul ahhoz, hogy a hazai civil társadalom ellenállóbbá, aktívabbá és láthatóbbá váljon. A program támogatója a Civitates (az Európai Alapítvány Hálózat közös kezdeményezése).

Bővebb információ: Komenczi Bálint, balint.k@okotars.hu