CIVIL TÉRKÉP

2024-ben is folytatódik Civil Térkép programunk

Meghosszabbítjuk 2022-23 nagy sikerű programját, a Pest megyében és Észak-Kelet Magyarországon futó Civil Térképet, ami 2024-ben immár negyedik szakaszába lép.

Célunk változatlan: tapasztalatcsere és közös gondolkodás a két régió civiljeivel, a térség jó gyakorlatainak bemutatása, és a kevésbé ismert kezdeményezések, törekvések láthatóvá tétele. 

Ennek elősegítésére Pest megyei településeken aktív civil szervezeteknek és állampolgári csoportoknak írtunk ki kisadományi támogatási pályázatot. 

A pályázati kiírás letölthető ezen a linken

Pályázni április 30-ig lehet a pályázati kiírásban elérhető online pályázati űrlapon keresztül.

A Civil Térkép programot partnereinkkel, a Civil Kollégium Alapítvánnyal, és a Kárpátok Alapítvánnyal közösen működtetjük.

 


 

Civil Térkép program a kezdetektől

A 2019-ben indult program célja, hogy a helyi és regionális mini-hálózatok építésével járuljon hozzá a hazai civil szektor megerősödéséhez és fejlődéséhez. A program első fázisában az ország különböző térségeiben kérdőívvel és telefonon megkerestünk szervezeteket, és „hólabda” módszerrel, az ismert szervezetek kapcsolatainak felhasználásával személyes látogatások, találkozások révén további csoportokat kérdeztünk meg, hogy feltérképezzünk azokat a helyi szervezeteket, csoportokat és aktív közösségeket – „csírákat” –, amelyek eddig nem voltak benne a szélesebb civil „vérkeringésben”. Meggyőződésünk ugyanis, hogy az együttműködések építése, a hálózatokba való bekapcsolódás a „kimaradóknak” is hasznára válhat – ezáltal új közös tapasztalatokra, nézőpontra, tudásra tehetnek szert, erősíthetik, támogathatják egymást. A térképezési folyamat eredményei itt olvashatók.

Képzések, praktikus tanácsok, megnyert ügyek. Infopack a Civil Térkép projektről résztvevőnek és érdeklődőknek.

A megismert szervezetek számára a továbbiakban képzéseket, műhelymunkákat tartottunk, illetve közülük 6 majd további 3 szervezetnek kisléptékű anyagi támogatást is nyújtottunk a helyi együttműködések építéséhez. Munkájukat tanácsokkal, mentorálással is segítettük. A program harmadik évében 6 szervezettel vittük tovább a közös munkát Zala, Komárom, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben, különös hangsúlyt fektetve kommunikációjuk fejlesztésére. Értékelve a program eddigi eredményeit és figyelve a civil szektorban zajló változásokat, új csoportok és kezdeményezések megjelenését, a program folytatásában erőinket két szűkebb térségre, Pest (és Komárom) megyére, illetve továbbra is az északkelet-magyarországi régióra összepontosítottuk 2022-ben. 

A munka első lépéseként feltérképeztük a területeket, helyben aktív szervezeteket, állampolgári csoportokat keresve. A program későbbi fázisaiban a kapcsolódó csoportokkal gondolkodtunk együtt, segítettük őket a tudásátadásban, támogattuk együttműködéseiket.

A program keretében a Kárpátok Alapítvány felhívást tett közzé az északkelet-magyarországi régió helyi közügyekért kiálló civil szerveződéseinek, hogy csatlakozzanak a közös munkához. Pest megye agglomerációs térségében meglévő kapcsolatokra alapozva, hólabda módszerrel folyt az aktív szereplők feltérképezése, és összehozása. A megtalált szervezeteket és csoportokat hívtuk meg zárt körű pályázatra.

A pályázatírási szakaszban mindkét térségben tervező műhelyek és találkozók folytak, ahol az érdeklődők együtt gondolkodhattak pályázati témáikról, és ehhez segítséget kaptak. A Pest megyei szervezetek november végi, az észak-magyarországiak pedig 2023. január eleji határidővel adták be pályázataikat. Pest megyéből 9, Észak-Magyarországról pedig 3 pályázat részesült pozitív elbírálásban – utóbbi térségből ahonnan januári beadási határidővel újabb pályázatok várhatók.

A Pest megyei támogatott projektekről ezen a linken, az észak-magyarországiakról pedig a következő linken tájékozódhatnak. Az Ökotárs és konzorciumi partnerei - az Autonómia, Civil Kollégium és Kárpátok alapítványok - a pályázati projektek megvalósításának idején, 2023 őszének végéig találkozókkal, személyre szabott szakmai segítségnyújtással, valamint mentoraink aktív támogató munkájával járultak hozzá a nyertes programok sikeres megvalósulásához.

 

Október első hétvégéjén megtartottuk a Civil Térkép program záró találkozóját. A pomázi interregionális találkozóra Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyéből is érkeztek a programban részt vevő szervezetek képviselői, hogy megismerjék egymás munkáját, beszámoljanak tapasztalataikról, és kapcsolatokat építsenek egymással.

A program egybeesett az Állampolgári Részvétel Hetével, nem véletlenül: ilyenkor a legaktívabb a civil élet az országban, és számos aktív Pest megyei csoport szervezett helyi eseményt. A Civil Térkép találkozó is egy ilyen helyszínen, a Pomázi Civil Házban tartott Civil Expón került megrendezésre. Így nem csak a programban részt vevők, hanem más helyi, és pest megyei csoportok is megismerkedhettek egymással a műhelyekkel, és környékbeli civilek meglátogatásával tarkított eseményen. 

Bár programunk ezzel a végéhez ért, a résztvevők a megszerzett tudást, tapasztalatot és kapcsolatokat viszik magukkal tovább. 


Bővebb információ: Komenczi Bálint, balint.k@okotars.hu