CIVIL TÉRKÉP ONLINE

A Civil Térkép program nyári-őszi időszaka továbbra is elsősorban az online térben zajlott. Alkalmazkodásunk a megváltozott körülményekhez sikeresnek mondható: a programban résztvevő szervezetek képviselői továbbra is kapcsolatban tudtak maradni egymással, valamint más programok szereplőivel is össze tudtak kapcsolódni online. A program keretein belül futó projektek egy része teljesíteni tudta eredeti célkitűzéseit, voltak azonban újratervezések, illetve a helyzetnek megfelelő optimalizálások is.

Őszi online találkozóink első eseménye szeptember végén zajlott, ahol a programban résztvevő, illetve ahhoz közelálló szervezetek, valamint a Szabad Terek országos hálózat néhány tagja találkozott, illetve cserélt információt. A találkozó célja többek között a májusi, önkormányzati együttműködések témájú online fórumunk folytatása volt, szerettük volna ezt a témát még egyszer körüljárni az akkori nagy érdeklődésre való tekintettel. Ezúttal egy másik nézőpontból: a Szabad Terek nagyvárosi - szegedi, szombathelyi, debreceni, budapesti, illetve pécsi – szervezetei beszéltek az önkormányzati együttműködésekkel kapcsolatos tapasztalataikról.

A második online esemény októberben történt, az előző, szeptemberi találkozó folytatásaként. Ismét a Szabad Terek szervezetei voltak a program vendégei, akik korábban felvett kisfilmjeiken keresztül mutatták be működésüket, majd arról beszéltek, hogy ehhez képest mi változott az életükben, működésükben az idők folyamán. Bemutatkozásuk célja a lokalizált, kulturális centrumként is történő működés lehetőségeinek ismertetése volt. A találkozó második részében három civil térképes szervezet mutatkozott be Miskolcról, Törökszentmiklósról, illetve Zalaegerszegről. Ők a Civil Térképen belül folyó munkájukról beszéltek, különös tekintettel a partnerszervezeteikkel való együttműködésre.

Október végén a Civilizáció koalíció szervezeteivel közösen tartottunk online műhelyt. A találkozó célja az volt, hogy a Civil Térkép projekt résztvevői testközelből megismerjék a Civilizáció munkáját és tagjait, illetve a Civilizációsok is megismerjék a résztvevő vidéki csoportok tevékenységét. A találkozón kipróbáltuk a world café online formáját: kis csoportokban beszélgettünk a résztvevő szervezetek szükségleteiről, és a Civilizációban rejlő lehetőségekről, hogy aztán a tanulságokat moderált fórumon beszélhessük meg. A jó hangulatú műhely egyben a Civil Térkép program idei záróeseménye is volt.

További információ: Komenczi Bálint, balint.k@okotars.hu