Az Ökotárs Alapítvány téli hírlevele

56. szám, 2021 tél

„Minden kedves partnerünknek, támogatónknak és adományozottunknak boldog, békés karácsonyt és egészséges új esztendőt kívánnak az Ökotársak!”

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu

„Az Ökotárs Alapítvány nem nyereségérdekelt, politikától független, a környezet állapotának javulásáért és a hazai civil szféra és lakosság környezeti érzékenységének és tudatosságának fejlesztéséért tevékenykedő szervezet.”

 

MEGHÍVÓ: CIVIL STRATÉGIÁT AZ EURÓPAI UNIÓNAK! SZŰKÜLŐ CIVIL TÉR ÉS AZ EURÓPAI CIVIL STRATÉGIA SZÜKSÉGESSÉGE – DECEMBER 9.

Milyen nehézségekkel küzdenek a civil szervezetek Közép-Európában? Mi a közös ezekben a kihívásokban? Hogyan lehet orvosolni ezeket helyi, régiós és uniós szinten? .

Egy európai szintű civil stratégia lehetőségeiről Móra Veronika beszélget a Reclaim our civil space és a New Solutions To Old Problems közép-európai projektek magyar és nemzetközi vendégeivel. A beszélgetésre a Regional Funds Week eseménysorozat keretében kerül sor, 2021. december 9-én 13.15-től online. Az esemény nyelve angol. A konferenciára itt lehet regisztrálni, a beszélgetésre a részvétel ezt követően „Shrinking civic space and the need for a European civil society strategy” néven válik foglalhatóvá

További információ: Móra Veronika, move@okotars.hu

 

CIVILEK ÉS VÁLASZTÁSOK: EURÓPAI ÉS MAGYAR TAPASZTALATOK – MŰHELYMUNKA

A Civilek és választások projekt harmadik szektorközi eseményét november 4-én online tartottuk. Erre az alkalomra civil szervezetek, mozgalmak, csoportok képviselőit hívtuk Magyarországról és szerte Európából azzal a céllal, hogy konkrét kampányok és akciók bemutatásával inspirációt és ötleteket adjanak egymásnak. Mindezt egy olyan időszakban, amikor választások és kormányválságok követik egymást szerte a régióban, ami a civilekre is közvetlen hatással van: állampolgári csoportok, szervezetek és mozgalmak aktivizálódnak, és vesznek részt a demokratikus folyamatokban a választások előtt, közben és után.

Az esemény résztvevői például az Expert Forum vezetőjének előadásából megismerkedhettek a romániai pártok és választások nyomon követését segítő online eszközökkel, az Obywatele RP képviselőjétől pedig arról hallhattak, hogy Lengyelországban hogyan rendeztek a civilek fórumokat a választáson induló jelölteknek. A Maison de l’Europe a francia elnökválasztáson induló jelöltek programjainak Európa-pártiságát vizsgálta, míg a Bundesnetzwerk Bürgerliche Engagement kiadványba gyűjtötte össze a német civil szervezeteknek az idén szeptemberi választások kapcsán tett ajánlásait és javaslatait. A nemzetközi résztvevők pedig megismerkedhettek a szentendrei, miskolci, pécsi és józsefvárosi önkormányzati választásokhoz kapcsolódó (sikeres) civil kampányok műhelytitkaival. Különleges színfoltot képviselt a Freie Ungarische Botschaft Németországban élő magyarok körében végzett tudatosító, mozgósító munkája.

A prezentációk után a résztvevők kiscsoportokban vitatták meg a tanulságokat, kerestek közös pontokat és jó gyakorlatokat, beszélgettek azok átvételének, adaptálásának lehetőségeiről – és közben ismeretségeket kötöttek és kapcsolatokat építettek egymás között. Az esemény felvétele visszanézhető az Ökotárs Facebook oldalán (4 részben), az előadások prezentációi pedig itt tölthetők le. A projekt az Európai Bizottság Rights, Equality and Citizenship programjának támogatásával valósul meg.

További információ: Móra Veronika, move@okotars.hu

 

CIVIL SZEREPEK, TÁRSADALMI ELVÁRÁSOK, POLITIKAI AKARAT – KUTATÁSBEMUTATÓ ÉS PANELBESZÉLGETÉS

Lesz civil fejezet az ellenzék programjában – „ez a szándék, és ebben elég széles konszenzus van a szereplők között” - mondta Arató Gergely, a hatpárti ellenzéki szövetség programíró koordinátora a Political Capital és a Civilizáció koalíció kutatásbemutatóján arra a kérdésre, hogy kap-e külön fejezetet a civil szféra helyzetének rendezése a készülő közös ellenzéki programban. Ugyanerre tett ígéretet Mellár Tamás, az MMM társalapítója is.

A beszélgetésen a politikusok mellett Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója is részt vett, ő ismertette röviden a Civil Minimum 2022 elnevezésű javaslatcsomagot, amely a leendő összellenzéki program civil fejezetének alapjául szolgálhat majd. A dokumentumot megfogalmazó civil szervezetek arra kérik a pártokat és a politikusokat, hogy bármilyen pozícióba is kerülnek a választások után, vállalják, hogy a benne felsorolt alapelvek és javasolt intézkedések mentén civil stratégiát alkotnak, és azt meg is valósítják. A civil szervezetek ugyanis akkor működhetnek szabadon, ha a leendő kormány garantálja a függetlenségüket, partnerként kezeli őket, és kötelezettséget vállal az emberek alapvető állampolgári jogainak megvédésére. A javaslatokat a Civilizáció koalíció már korábban minden, a közvélemény-kutatásokban legalább 1 százalékot elérő pártnak elküldte.

A december 1-i kerekasztal-beszélgetés apropója a Political Capital politikai elemzőintézet és a civil szervezetek együttműködését koordináló Civilizáció koalíció most megjelent közös kutatása volt, amely – 2019 után másodjára – a civil szervezetek társadalmi megítélését vizsgálta. Molnár Csaba (PC) kutatást bemutató előadásából kiderült, hogy ugyan sokan továbbra is bizonytalanok benne, mi számít civil szervezetnek, a megkérdezettek fele meg tud nevezni legalább egyet. Az állampolgárok szívesen és sokféleképpen támogatják a számukra fontos ügyeket: a megkérdezettek kétharmada elképzelhetőnek tartja a jövőbeli segítségnyújtást, minden harmadik válaszadó pedig már támogatott is valamilyen módon civil szervezetet.

Az eredményekből az is kitűnik, hogy a koronavírus-járvány alatt a korábbinál több emberhez jutottak el a civilek: minden hatodik megkérdezett mondta azt, hogy ő vagy rokona/ismerőse segítséget kapott civil szervezettől, miközben 2019-ben még csupán közel minden tizedik ember vélekedett hasonlóan. A civilek válságra adott válaszait a kutatásbemutatón a Civil Kollégium Alapítvány és a Független Előadó-művészeti Szövetség munkatársai saját szervezetük példáján keresztül is bemutatták

Az emberek a civilek fontos feladatának látják a rászorulók segítését, ugyanakkor sok társadalmi csoport elutasítottsága is nagyon magas. A válaszok alapján legkevésbé a fogvatartottakat, leginkább pedig a gyerekeket segítő szervezeteket támogatnák szívesen. Az emberek többsége azt is fontosnak tartja, hogy a civilek közéleti kérdésekben állást foglaljanak. A teljes kutatás megtekinthető itt, a rendezvény felvételről pedig itt nézhető vissza. A Civil Minimum 2022 itt érhető el.

További információ: Farkas Bálint, farkas.balint@okotars.hu

 

CIVIL TÉRKÉP PROJEKTZÁRÁS

Lezárult a Civil Térkép program második része, melynek során 10 hónapos időtávban dolgoztunk együtt 6 szervezettel, akiket kisadományi támogatással segítettünk céljaik megvalósításában, azaz helyi és regionális kapcsolódások létrehozásában. A partnerekkel való együttműködés során a közösen megálmodott tevékenységeket valósították meg a programban részt vevők.

Így jött létre például a komáromi Élettér Egyesület kezdeményezésére a Közéleti Kotyogó nevű videó-hírmondó; míg a Zalai Falvak Egyesület a civil és közéletben aktív nők hálózatát erősítette tovább a megyében. Észak-Magyarországon a Lamenda Alapítvány a balassagyarmati civil kerekasztalba igyekezett életet lehelni, míg az egri Opál a környező településeken élők életét megnehezítő problémákkal foglalkozott helyi partnereivel együtt. A Civil térkép 2. projektjeiről itt lehet még olvasni.

A Civil térkép második részének záró eseményét online tartottuk november 23-án, ahol a részt vevő szervezetek munkatársaival kreatívan, játékos keretek között tekintettünk vissza az elmúlt 10 hónap történéseire. Az együttlét során előhívtuk a programok pozitív történéseit, nehézségeit, és a jövőbeli kilátásokról, valamint a civil szektor számára ideális körülményekről is beszélgettünk. 2022 januárjától egy újabb formában jelentkezik a Civil Térkép harmadik kiadása.

További információ: Komenczi Bálint, balint.k@okotars.hu 

 

A KÖZ-SZER-VEZ PROGRAM HÍREI

KÖZösség-SZERvezés-VEZetés programunk őszi tevékenységei a nyári hónapok megalapozó eseményeire épültek. Az október közepéig zajló ellenzéki előválasztások adta lehetőséggel élve közösségszervezőink a legtöbb helyen tovább erősítették a helyiek körében addig is végzett szemléletformáló, a tudatos választást, végső soron a tudatos állampolgári létet erősítő munkájukat.

Pest, Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyékben folyamatosan zajlottak a tudatos szavazás fontosságát népszerűsítő tevékenységek. Több helyen rendeztek közösségi fórumokat, ahol a lakosok szembesíthették a jelölteket a helyi problémákkal, illetve válaszokat kérhettek tőlük ezek megoldására. Nógrád megyében tovább futott a térségben élők fogászati ellátása, vagy pontosabban ellátatlansága miatt, a jogszabály szerint minden állampolgárt megillető egészségügyi ellátás biztosításának kikényszerítése érdekében kezdett térségi közösségi kampány. A helyiek több hivatalt is végigjárva végül az országgyűlési képviselő elé tárták az ügyet, izgatottan várjuk válaszát.

Baranyában az ifjúság bevonásával több településen sikeres művészeti és érdekérvényesítési műhelymunka zajlik jelenleg is a közösségépítés jegyében. Mi több, Pécsett és Dunaszekcsőn egy-egy helyi csoportvezető is elindult a közösségszervezővé válás útján. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is igen sűrűre tervezték az évvégét, októberben 5 alkalmas tréning- és műhelysorozat indult a helyi roma közösségi hálózat tagjainak, melynek zárásaként egy térségi együttműködési koncepciót is kialakítottak, ami tucatnyi településen (pl. Nagydobos, Tiszavasvári, Hodász, Napkor, Nyírmihálydi, Nyíregyháza) határozhatja meg jövőre a közösségi aktivizmus fejlődését és irányát. Mindemellett Nyíregyházán, ahogy belefordulunk a télbe, az idén kialakított közösségi kertből ismét a négy fal közé terelődtek az események, de a fiatalok közösségi bevonása így is rendületlenül zajlik.

További információ: Kelemen-Varga Roland, kelemen-varga@okotars.hu 

 

TERVEZZÜNK KLÍMAADAPTÍV TELEPÜLÉSEKET ÉS KÖZTEREKET – KÉPZÉSSOROZAT A TREECHECK PROGRAMBAN

Az Ökotárs októberben és novemberben három alkalomból álló programsorozatot szervezett „Tervezzünk klímaadaptív köztereket és településeket“ címmel. A rendezvénysorozatot LIFE TreeCheck programunk keretein belül tartottuk, ezzel szakmai segítséget nyújtva városaink közterületeinek fejlesztésével és a zöldfelület-gazdálkodással foglalkozó önkormányzati szakembereinek és felelőseinek az éghajlatváltozás hatásainak enyhítéséhez és a hatékony alkalmazkodáshoz.

A bevezető szakmai napon Pej Zsófia, az Energiaklub programvezetője beszélt az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás tervezéséről, Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka, egyetemi docens pedig a települési zöldinfrastuktúráról és a városokat érintő kihívásokról adott elő. „Közterek a városlakók szemével: ciklikus tervezési modell, szoftveres tervezés-támogatás” címmel Szkordilisz Flóra, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezetője is szerepelt a szakmai műhelymunka előadói között

A második részben egy gyakorlatorientált webináriumon a résztvevők a TreeCheck PRO szoftver működését ismerhették meg, ami lehetővé teszi különböző időtávokon a fák és a zöldfelületek hasznának modellezését, hogy előre felmérhessük a tervezett beruházások hatását a város mikroklímájára. A programsorozat harmadik alkalmán két előadót hallgathattunk meg: dr. Gulyás Ágnes a SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék egyetemi adjunktusa és Vakula Réka tájépítész mérnök a szegedi Széchenyi tér klímaadaptív felújítási tervét mutatta be és értékelte.

Az előadások anyagai megtekinthetőek itt, a képzés kézikönyve pedig letölthető innen.

További információ: Tokodi Nóra, tokodi@okotars.hu