Az Ökotárs Alapítvány őszi hírlevele

59. szám, 2022. ősz

Az Ökotárs Alapítvány az állampolgári önszerveződések támogatásával kíván hozzájárulni egy demokratikus, fenntartható és igazságos társadalom, valamint a nyilvánosság részvételén alapuló intézményrendszer fejlődéséhez.

PÉNZÜGYI MUNKATÁRSAT KERESÜNK!

Az Ökotárs Alapítvány a demokratikus értékek és a fenntarthatóság mellett elkötelezett részmunkaidős pénzügyi munkatársat keres! Várunk csapatunkba, ha fontos számodra a társadalmi igazságosság, ha hiszel az összetartó közösségek erejében, és szerinted is elengedhetetlen a természet védelme.

Leendő munkatársunkként elsődleges feladatod az Ökotárs pénzügyi vezetőjének segítése lesz. Munkád során betekintést kapsz az ország egyik legjelentősebb civil szervezetének pénzügyi működésébe, és megismerheted a civil szféra mindennapjait. A pénzügyi vezető irányítása mellett a következő feladatok elvégzését várjuk el tőled:

1. Számítunk közreműködésedre programjaink pénzügyi helyzetének nyomon követésében:

 • feladatod lesz a megfelelő nyilvántartások vezetése;
 • segítségnyújtás a pénzügyi jelentések elkészítésében;
 • az alvállalkozók, szerződéses munkatársak költségtérítéseinek nyilvántartása és ellenőrzése;
 • a támogatott szervezetek pénzügyi beszámolóinak ellenőrzése.

2. Valamint a folyó pénzügyek intézésében is:

 • feladatod lesz a számlák befogadása és kibocsátása (az igazgató eseti jóváhagyásával);
 •  a közterhek, bérek, számlatartozások határidőre történő kiegyenlítése;
 • a szükséges fizetőképesség biztosítása, bankszámlák kezelése;
 • a könyvelés részére szükséges bizonylatok szabályos vezetése, szolgáltatása;
 •  bizonylatok archiválása és selejtezése.

Várjuk jelentkezésedet, ha

 • elkötelezett vagy a demokratikus értékek, a társadalmi igazságosság és a fenntarthatóság mellett;
 • érdeklődsz a civil szektor, a civil szervezetek munkája iránt;
 • szakirányú pénzügyi végzettséggel rendelkezel vagy azt a közeljövőben megszerzed;
 • tárgyalóképes angol nyelvtudással rendelkezel.

Pályakezdő vagy? Nem akadály! Örömmel látunk csapatunkban! A pozíció heti 20 óra munkavégzéssel jár, a szerződés határozott időre (1 év) szól, amely megegyezés szerint meghosszabbítható. A jelentkezés határideje: 2022. október 31. Jelentkezésedet szakmai önéletrajzzal és motivációs levéllel a következő emailcímre várjuk: move@okotars.hu - Móra Veronika, igazgató

MEGHÍVÓ: STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK – NEMZETKÖZI KONFERENCIA PRÁGÁBAN

2022 második felében Csehország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. Ennek alkalmából október 17-18-án Prágában civil szervezetek konferenciát szerveznek az átfogó európai civil stratégia megvalósításának lehetőségeiről. A konferencia a Reclaim Our Civil Space! (ROCS) projekt keretében valósul meg, amelyben civil szervezetek dolgoznak együtt egy virágzó európai civil társadalomért.

A konferencia célja, hogy bemutassa a közigazgatás és a civil szervezetek közötti együttműködés előnyeit helyi, nemzeti és uniós szinten egyaránt. Milyen konkrét válaszokat adtak eddig hasonló együttműködések az aktuális válságokra, és milyeneket adhatnak az eljövendő kihívásokra? Milyen feltételek mellett működhet egy ilyen partnerség? Mit kell tartalmazzon egy uniós szinten elfogadott, a civil társadalmat támogató stratégia? Mik a Közigazgatás és a civil szervezetek közötti együttműködés 2030-ig szóló stratégiájának előkészítéséből származó cseh tapasztalatok? Milyen együttműködési rendszerek léteznek a régiónk többi uniós tagországában? 

A konferencia első napja a csehországi helyzetre összepontosít és cseh nyelven zajlik majd, míg a második nap angol nyelven, a civil társadalom uniós szintű lehetőségeiről szól. Részletes program, jelentkezés menete és további tudnivalók hamarosan a ROCS projekt honlapján: https://civilspace.eu/en/strategic-partnerships

További információ: Móra Veronika, move@okotars.hu

A Reclaim our Civil Space! projekt 1,8 millió € összértékben Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatásával valósul meg az EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation (EGT/Norvég Regionális Együttműködési Alap) pályázatán keresztül.

 

KÖZ-SZER-VEZ VISSZATEKINTÉS ÉS A KÖZELJÖVŐ DILEMMÁI

A napokban hetedik évébe lépő programunk módszertanának fontos eleme a tervezés, az adott közösség tudatos problémaválasztása azért, hogy ne csak a megoldás javítson a közösség életén, de az addig vezető egész folyamat is közösségi élményt jelentsen, s hosszú távon is alkalmazható, beépülő megoldási mintákat adjon a közösség számára.

Az elmúlt hónapokban egyre erősebben érzékelhető energiaválság és az eddig mesterségesen maximált közüzemi díjak rendszerének összeomlása a leginkább rászorulókat fenyegeti, sokaknál egyenesen az otthonuk elvesztéséhez is vezethet. Nyilván nem a civil szervezetek és állampolgári csoportok fogják ezt a viláégméretű problémát megoldani, azonban az egyéni és kisközösségi döntéseknek fontos szerepük van. Ilyen irányba mutatnak a Borsodban és Szabolcsban tartott közösségi beszélgetések eredményei is, melyek a közösségépítés mellett a környezeti fenntarthatóság fontosságát húzzák alá, s például a közösségi kertek létesítését, a közösségi brikettálás terjesztését, a lámpaizzók cseréjét és az ezekkel összekötött szemléletformálást emelik ki, mint lehetséges kiutakat. Közösségeink számára ezek és további hasonló utak keresése és bejárása jelenti az őszi programot. Ugyanakkor nemcsak az aktuális helyzetet ad gondolkodni valót, de az elmúlt évek sikereinek és az elvárásoknak kevésbé megfelelt programelemeknek az értékelése és elemzése is lendületet kapott. Ennek első eredményeit a leginkább érintettekkel, azaz a közösségszervezőkkel októberben egy személyes találkozó keretében tervezzük áttekinteni, ahol az értékelés további szakaszairól is ejtünk majd szót.

További információ: Kelemen-Varga Roland, kelemen-varga@okotars.hu

 

ÉV FÁJA 2022 DÍJÁTADÓ

Idén 12 közösség kedvenc fái versengenek a július elseje óta zajló közönségszavazáson az Év Fája cím elnyeréséért. Október 1-ig még bárki leadhatja rájuk szavazatát az https://evfaja.hu/dontosfak oldalon!

Jelenleg a miskolci, a tatai és az angyalföldi fák állnak a dobogós helyeken, de az izgalmak fokozása végett az állást a szavazás utolsó hetében elrejtjük. Az eredményre csak az ünnepélyes díjátadón, október 27-én fog fény derülni. Itt a versenyt szervező Ökotárs szakmai zsűrije által odaítélt Hős Fa díjat, valamint partnerünk, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját is átadjuk majd.

A 12 jelölt:

 • A Hétágfa Tanösvény galagonyafái Kistótfaluban (Baranya megye)
 • Perkátai Öreg Tölgy -– az idős fák nagykövete (Fejér megye)
 • Nagy idők tanúja –- Páfrányfenyő a keszthelyi kastély parkjában (Veszprém megye)
 • Kincses Makkfa – Nagykőrös (Bács-Kiskun megye)
 • Platán „híd" a tatai Angolkertben a Cseke-tó felett (Komárom-Esztergom megye)
 • Gesztenyefa Angyalföldön –- Budapest
 • Aggastyán (Micsky hársak) – Dánszentmiklós (Pest megye)
 • Jobbágyi hársfa (Nógrád megye)
 • Kőrisfa a Bakáts téren –- Budapest
 • Akiknek már nem lesz több tavaszuk: a Lengyeli-legelő Fái-Pacsa határában (Zala megye)
 • 250 éves fekete nyárfa – Miskolc (BAZ megye)
 • A gyógyító fa – Népliget, Budapest

A fák története is a https://evfaja.hu/dontosfak olvasható el. Mint ismert, a versenyben nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keressük, hanem azokat, amelyek valamiért fontosak a körülöttük élőknek, akik tesznek megőrzésükért, ezzel is felhívva a figyelmet a minket körülvevő természetre. A győztes fa speciális egészségügyi kezelést nyer, amit Börzsei Bence Faápoló és csapata fog elvégezni. A Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat lesz.

További információ: Tokodi Nóra, tokodi@okotars.hu

 

CIVIL TÉRKÉP JÖVŐTERVEZŐ MŰHELY

A nyári szünet után folytatjuk a tavasszal megkezdett térképező munkát Pest megyében: újabb agglomerációs szervezeteket, csoportokat, aktív szereplőket kutatunk fel, és hívunk be programunkba, az alakuló civil hálózatba. Október elején pályázati felhívást teszünk közzé a programban részt vevőknek, akik kb. másfél hónapig dolgozhatnak majd projekttervükön, mielőtt beadják azt.

Szervezetek közötti együttműködésre, közös munkára épülő projekteket szeretnénk támogatni, ezért október végén egész hétvégés jövőtervező műhelyt szervezünk azoknak, akik pályázni szeretnének. A résztvevők itt bemutathatják a helyi problémák megoldására született ötleteiket, és a többiekkel közösen cselekvési tervekké formálhatják őket. Amennyiben Pest megyei civil szervezeteddel, informális csoportoddal szeretnél részt venni a Civil Térkép programban, keresd koordinátorunkat!

További információ: Komenczi Bálint, balint.k@okotars.hu

 

 

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu