Az Ökotárs Alapítvány októberi hírlevele

55. szám, 2021. október

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu

„Az Ökotárs Alapítvány nem nyereségérdekelt, politikától független, a környezet állapotának javulásáért és a hazai civil szféra és lakosság környezeti érzékenységének és tudatosságának fejlesztéséért tevékenykedő szervezet.”

 

NEMSOKÁRA KIDERÜL, HOGY „KI” NYERTE AZ ÉV FÁJA DÍJAT 2021-BEN

2021 márciusában immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg az Ökotárs az Év Fája vetélkedőt, mely olyan fákra hívja fel a figyelmet, amelyek különleges szerepet töltenek be a jelölő közösség életében.

Idén 27 jelölés érkezett a versenybe a májusi határidőig, amelyek közül 11 fát juttatott a döntőbe az alapítvány szakmai zsűrije. A döntőbe került fákra július 1-től október 1-ig leadott voksokból derül ki, melyik fa nyeri el idén az Év Fája címet. A tavalyi évhez hasonlóan idén is egy online díjátadó keretében derül fény a nyertes kilétére, 2021. október 14-én, 15:00 órakor, melyet élőben közvetítünk az Év Fája facebook oldalán.

További információ: Tokodi Nóra, tokodi@okotars.hu

 

„TERVEZZÜNK KLÍMAADAPTÍV TELEPÜLÉSEKET ÉS KÖZTEREKET” MŰHELYSOROZAT

Az Ökotárs a LIFE TreeCheck program keretein belül háromrészes szakmai programsorozatot szervez a közeljövőben, amelynek részei:

 • 2021. október 06. Bevezető szakmai nap – klímaadaptív zöldterületek tervezése (személyes)
 • 2021. október 07. A klímaadaptív közterek tervezését támogató Treecheck Pro szoftver bemutatása (online)
 • 2021. november (dátum később pontosítva): Érvek a klímaadaptív zöldfelületek mellett (online)

Várjuk szeretettel elsősorban a fővárosban és nagyvárosokban dolgozó, közterületek fejlesztésével és zöldfelület-gazdálkodással foglalkozó önkormányzati szakemberek jelentkezését.

A részletes program és regisztrációs űrlap elérhető itt.

További információ: Tokodi Nóra, tokodi@okotars.hu

 

MEGHÍVÓ: „CIVILEK ÉS VÁLASZTÁSOK: EURÓPAI ÉS MAGYAR TAPASZTALATOK”

A legtöbb közép-európai országban így vagy úgy, nagy a politikai felfordulás. Egyesekben kormányválságok követik egymást, míg mások mindent felforgató választásoknak néznek elébe. A következő, 2022 tavaszán tartandó magyar országgyűlési választások közeledte is izgalmas hónapokat ígér. Természetszerűleg ezek a fejlemények a civil társadalomra is befolyással vannak, amennyiben állampolgári csoportok, szervezetek és mozgalmak ébrednek rá részvételük szükségességére, és szólnak hozzá a demokratikus folyamatokhoz a választások közben és után.

Az Ökotárs partnereivel – Emberség Erejével Alapítvány, Civil Kollégium Alapítvány, Társaság a Szabadságjogokért – egy közös program keretein belül támogatja ezeket a civil szereplőket kapacitásfejlesztéssel, eszközökkel és tudásátadással 2020 elejétől kezdődően. A támogatás során az érdeklődő magyar civil szervezeteknek és állampolgári csoportoknak lehetőségük nyílt egymás közti, illetve média szereplőkkel és think-tankekkel történő tudás- és tapasztalatcserére.

A projekt következő lépéseként egy nemzetközi/regionális találkozót tervezünk olyan civil szervezeteknek és állampolgári csoportoknak, melyek – főként helyi és regionális szinten – aktívak voltak választásokon. A műhelyre civil szervezetek, mozgalmak, csoportok képviselőit hívjuk Magyarországról és Európából, hogy inspiráljanak és ötleteket adjanak a következő témákban:

 • információcsere korábbi választások körüli – főként helyi és regionális – kampányokról és aktivizmusról (választói mozgósítás, jelölt fórumok, választási megfigyelés stb.);
 • közös pontok és jó gyakorlatok megtalálása, melyek használhatók későbbi munkában;
 • hálózatosodás és kapcsolatépítés hasonlóan gondolkodó szervezetekkel.

Az online (Zoom) műhely tervezett időpontja 2021. november 4. Részletes programmal és bővebb információkkal a közeljövőben jelentkezünk, figyeljék felületeinket!

A projekt az Európai Bizottság Rights, Equality and Citizenship programjának támogatásával valósul meg.

További információ: Móra Veronika, move@okotars.hu

 

CIVIL TÉRKÉP: KISPROJEKTEK ÉS MŰHELYMUNKA BESZÁMOLÓ

A Civil Térkép által támogatott, 10 hónaposra tervezett helyi projektek szeptember végén zárultak, legalábbis ami a program keretein belüli részüket illeti. A legtöbb civil térképes projekt tovább fog működni, hiszen eleve olyan elképzeléseket támogattunk, melyek vagy már meglévő programokhoz kapcsolódtak azokat erősítve, vagy láttuk bennük a fenntarthatóság lehetőségét. A záróesemény egyeztetés alatt.

Az Ökotárs által megbízott két külső kommunikációs szakember tavasz óta tartó mentori munkája nagyban segítette a támogatott 6 szervezet kommunikációs stratégiájának megalkotását vagy finomítását. A közös munka számos témát érintett: a legfontosabb online kommunikációs platformok fejlesztése mellett új bemutatkozó anyagok elkészítésén keresztül a kommunikációs kapcsolatrendszerek áttekintéséig sokféle tevékenységet végeztek a szervezetek a mentorok segítségével.

A Civilizáció tagszervezeteivel közös, szeptember 28-i online találkozón a civilek számára 2021. után elérhető forrásokról beszélt Nun András (Autonómia Alapítvány) és Kullmann Ádám (Európai Bizottság, DG EMPL). Az egyik fő téma a 2021-27-es uniós költségvetési időszak EFOP+ programja volt, melyről a rendelkezésre álló szűkös információk alapján adtak képet a meghívottak, de az egyértelművé vált, hogy a civilek eddig nem sok lehetőséget kaptak a tervezésbe való beleszólásra. A másik fő téma az új és elég jelentős forrásokkal rendelkező CERV, vagyis a Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek program volt, melyet az alapvető jogok előmozdításáért és védelméért hívtak létre az EU-n belül.

További információ: Komenczi Bálint, balint.k@okotars.hu

 

ÚJ! PODCASTOK ÉS VIDEÓK

Nézhető és hallgatható anyagokkal jelentkezik az Ökotárs, amelyek mind a civilség és állampolgári aktivizmus időtlen és aktuális témáit járják körbe.

Elindult a podcastunk, a Világmegváltó! Hetente jelentkező ötrészes sorozatban beszélgetünk a civil mindennapokról és kihívásokról, arról, hogyan lesz jobb hely a világ. Miért fontosak a társadalmi ügyek, miért mindig olyan kritikusak a civil szervezetek és min próbálnak valójában változtatni? Vendégeink szinte kivétel nélkül maguk is évtizedek óta aktív civilek, akik szembesültek hivatásuk minden szépségével és kihívásával. Műsorvezető: Sándor Kata. A beszélgetések elérhetők:

Eddig megjelent:

 1. „A szomszédom közelebb van, mint az állam”
 2. Közös sors, közös cél: civilek, akik régóta itt vannak
 3. Méltóságot kell adni, nem csak egy szendvicset

Csemegék a már hallgatható részekből:

 • Hogyan növi ki magát egy mozgalom, avagy az egyiptomi nők és a kolumbiai egyetemista, aki levette a zokniját. (3. rész)
 • „Nem kell a közmunka, akkor sem, ha rám küldöd az összes hatalmadat." (3. rész)
 • Három régi hazai civil szervezet története (2. rész)
 • Távszem projekt: tyúkszámolástól a terhességi tesztig (2. rész)
 • „Mennyi lesz, Andris bácsi? 25 forint." – gyerekkori mintáink (1. rész)
 • Közvilágítás Gyálon: „Andi, nézd már meg, hát tök sötét van itt.” (1. rész)

A Civilek és választások projektben olyan civil szervezetekkel és állampolgári csoportokkal dolgozunk együtt, amelyek aktívak voltak a 2018-as helyhatósági választásokon, és feltehetőleg a jövő évi országgyűlési választásokon is szerepet vállalnak. Ennek keretében (egyebek mellett) az aktív állampolgárság eszméjét és praktikumait tematizáló kisfilmeket is forgattunk. Eddig 2 videónk készült el, melyek a Civil Kollégium által működtetett beleszolok.hu weboldalon fellelhető praktikus információkat mutatják be „élőben”, konkrét helyi ügyek és aktivisták tolmácsolásában. A közeljövőben további filmek várhatók, melyek többek között az Ökotárs FB oldalán is nézhetőek lesznek. Iratkozz fel!

Az eddig elkészült filmek:

További információ: Farkas Bálint, civilizacio.kommunikacio@gmail.com, Komenczi Bálint, balint.k@okotars.hu

 

A KÖZ-SZER-VEZ PROGRAM HÍREI

A KÖZösség-SZERvezés-VEZetés programunkban támogatott közösségeknek a nyár sem hozta el az uborkaszezont. Többen élve az ellenzéki előválasztások adta lehetőséggel, erősítették a helyiek körében eddig is végzett szemléletformáló, a tudatos választást, végső soron a tudatos állampolgári létet erősítő munkájukat.

Ennek talán legjobb példáját Gyálon és Vecsésen láttuk, ahol a demokrácia szabályai szerint egy jelölt mellé és mögé sem álltak be támogatóként, de mindet segítették abban, hogy a helyi lakosság által felvetett ügyekben elmondhassák véleményüket, találkozhassanak a helyiekkel. Ennek keretében többek között levelet írtak a jelölteknek, s kérték őket, hogy reflektáljanak a helyi közösség által felvetett problémákra. Fórumot is szerveztek az összes jelölt meghívásával, ahol a helyi közösség kérdései mentén adtak lehetőséget programjaik kifejtésére. Talán túl kevesen tudják, de mi magunk, állampolgárok szavatoljuk a szavazás hitelességét, azzal, hogy ha visszásságot találunk, akkor azt jelentjük, illetve részt vállalunk a szavazatszedésben és számlálásban. Itt is szerepet vállaltak a közösségek, s számos helyen jelentkeztek szavazatszámlálónak is.

Persze a demokrácia építése nem zárul a kampányidőszak végén, az igazán fontos munka oroszlánrészét a szavazások közötti közösségépítés, információnyújtás adja. Nógrádban az utóbbi kapott nagy szerepet, legújabban a térségben élők fogászati ellátása, pontosabban ellátatlansága miatt. A jogszabály szerint minden állampolgárt megillető egészségügyi ellátás biztosításának kikényszerítése érdekében kezdtek térségi közösségi kampányt az Ökotárs által támogatott szervezők. Sajnos állandó problémaforrás a leghátrányosabb helyzetben és településeken élők infrastrukturális ellátatlansága, ezért helyi, települési szinten is zajlottak az érdekérvényesítő folyamatok. Maradva Nógrádban, Etesen úgy kezdett az illetékes hivatal útfelújításba, hogy ennek ideje alatt elzárta a település egy részét a tömegközlekedés elől.

Baranyában az ifjúság megszólítása kapott hangsúlyt, művészeti elemekkel tarkított közösségépítés indult több településen, azzal a céllal, hogy a fiatalok az általános demokratikus értékekben megerősödve megpróbálkozzanak a közösségi, részvételi költségvetés tervezésének elsajátításával. Persze nem csak a tudásszerzés, hanem annak használata a cél, így a most szerzett ismereteket és képességeket felhasználva a következő hónapokban közösségi folyamatokat indítanak annak érdekében, hogy saját településükön is elkezdődjön a részvételi költségvetés tervezése.

További információ: Kelemen-Varga Roland, kelemen-varga@okotars.hu