AZ ÖKOTÁRS ALAPÍTVÁNY NYÁRI HÍRLEVELE

50. szám, 2020 NYÁR

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu

„Az Ökotárs Alapítvány nem nyereségérdekelt, politikától független, a környezet állapotának javulásáért és a hazai civil szféra és lakosság környezeti érzékenységének és tudatosságának fejlesztéséért tevékenykedő szervezet.”

 

FELHÍVÁS: ADAPTERRA DÍJ

Az Adapterra Díj olyan, jól működő kezdeményezéseket ismer el, melyek segítenek az európai országoknak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban. Idén augusztus végéig lehet nevezni inspiráló projektekkel, például a zöld épületek és infrastruktúra, fenntartható építészet vagy innovatív vízgazdálkodási megoldások terén. A legjobbakat ezután zsűri díjazza, és a novemberben Prágában tartandó éghajlatváltozási alkalmazkodási konferencia kiállításának részévé válnak, valamint helyet szereznek egy rangos adatbázisban. Jelentkezzen most a www.adapterraawards.cz weboldalon.

A lengyelországi Wroclawban található zsebparkok mutatják az ilyen okos éghajlati megoldások egyik jó példáját. Ez a hét apró park arra szolgál, hogy megmérje: a zöld területek mennyire képesek csökkenteni a városi hőt. Ez a zöldfelület-komplexum része a Grow Green projektnek, amelynek célja a természet alapú megoldások hatékonyságának tesztelése a városi éghajlati ellenállóképesség kialakításában. A parkok területét a lakosok választották ki.

A szlovák fővárosban, Pozsonyban található Esőkert úgy reagál az éghajlatváltozás jelentette problémákra, hogy az esővizet elvezetik a helyi önkormányzat épületének tetőszerkezetéről és a burkolt területekről. A vizet ezután öntözésre használják, így nem csak ivóvizet, de pénzt is megtakarítanak.

Egy másik szlovák projekt kiváló példa a vidéki vízgazdálkodásra és a fenntartható villamosenergia-termelésre. Három falu határában, mezők közepén található Šataník biogazdaság nemcsak a regionális és biogazdálkodásban, hanem a fotovoltaikus napenergia-rendszerében és takarékos csepegtető öntözésben is remekel.

„Mind a kicsi, mind az összetett projektek értékes inspirációt jelentenek. Innovációkat keresünk a városokban, a munkakörnyezetben, akár a háztartási szintű adaptációk, valamint a tájkezelési megoldások között. Oszd meg velünk az ötletedet!” - kéri Martin Ander, a cseh testvérszervezetünk, a Nadace Partnerství éghajlatváltozási alkalmazkodási szakembere, akiktől a díj ötlete elindult. Az idei versenyben a csehek rekordszámú, közel nyolcvan jó gyakorlatot nyújtottak be. A jelölés Csehországban február és április között zajlott.

Az Adapterra Awards verseny professzionális garanciáját az Integra Consulting, a fenntartható fejlődés megoldásainak szakértői biztosítják, a csehországi Nestlé pénzügyi támogatásával.

Adatbázis a projektekről ezen a linken érhető el.

Nevezés ezen a linken.

Bővebb információ: Tokodi Nóra, tokodi@okotars.hu

 

ÉV FÁJA: LEZÁRULT A JELÖLÉS, INDUL A SZAVAZÁS

Hagyományainkhoz híven idén is május 10-én, a Madarak és Fák napján zárult le a jelölés az Év Fája 2020 versenyben. Noha a nevezési időszak egybeesett a járványhelyzet miatti korlátozásokkal, a korábbi évekhez hasonló számú, összesen 38 fát (vagy facsoportot) javasoltak civil szervezetek, önkormányzatok, óvodák-iskolák és családok kedvenc fájukat annak történetével együtt. 

A szakmai zsűri is befejezte már munkáját, ennek eredményeként 10 döntős fa fog vetélkedni a július 1-én induló közönségszavazáson. Addig a rövidlistás fák jelölőinek kommunikációs képzést tart a versenyt szervező Ökotárs (a jelen helyzetre figyelemmel online formában), hogy ezzel is segítsük a kedvenceik melletti sikeres kampányolást.

A fákra szavazni idén is az Év Fája weboldalon lehet, július 1-től október 1-ig.

Bővebb információ: Tokodi Nóra, tokodi@okotars.hu

 

SEGÍTS HELYBEN: A KÖZ-SZER-VEZ PROGRAM HÍREI

A KÖZösség-SZERvezés-VEZetés program közösségeinek tavaszra tervezett tevékenységeit teljesen felborította a világjárvány begyűrűzése. Sokan vesztették el a munkájukat a járvány kitörésével – bár sokan előtte is nehéz helyzetben voltak. A járvány és a korlátozások következményei az egyébként is nehéz helyzetben lévőket érintették a legérzékenyebben, akik nem tudnak tartalékolni a szűkösebb időkre. Számukra az önkormányzati szolgáltatások (pl. közétkeztetés) kiesése a túlélést veszélyeztetheti. Ilyenkor nagyon fontos, hogy minden segítséget megadjunk.

Helyi közösségek támogatása révén az Ökotárs azért dolgozott, hogy a rászorulók továbbra is kapjanak segítséget az önkormányzattól, miközben azokról sem felejtkeznek el, akik most kerültek bajba. A KÖZ-SZER-VEZ programban dolgozó közösségszervezők tavasszal felmérték, hogy milyen elvonások és szolgáltatás felfüggesztések sújtják a programban érintett közösségeket. Ezek mentén a közösségek már érdemi párbeszédeket kezdeményezhettek az érintett önkormányzatokkal.

Idén az Ökotárs által támogatott közösségszervezés immár több szomszédos települést összefogó térségi szinten folytatódik, három régióban. Mára a Nógrád megyei csoport után Pest megyében, Budapest agglomerációjának déli részében, majd Zalában is útnak indultak azok a programok, amelyek a korábbi években a települési szinten megvalósult közösségszervezési munkát kötik össze, és terjesztik ki más települések aktív, a helyi ügyek és érdekek mentén szerveződött más csoportjaira. Nógrádban a koronavírus első hulláma idején a közösségek leginkább rászoruló tagjaikat segítették. A tervek szerint az év többi részében több térségi ügy is terítékre kerül majd, pl. a Zagyva folyó menti területek szennyezettsége vagy a tömegközlekedés hiányosságai. A Pest megyei térségben nyáron kb. 10 település aktív helyi lakosainak szondázása zajlik, a cél olyan térségi problémák feltárása, melyek az érintett terület lakóinak mindennapjait hátrányosan érintik. Itt is felmerült a tömegközlekedés – a minden út Budapestre vezet – kérdése. A zalai aprófalvas térségben a helyi csoportok megerősítése után a települési önkormányzatok átláthatóságának emelése (vagy esetenként megteremtése, kikényszerítése) a fő cél.

További információ: Kelemen-Varga Roland, kelemen.varga@okotars.hu

 

NŐK A KÖZÖSSÉGEKBEN

Az elmúlt években sokszor tapasztaltuk, hogy a helyi szerveződések motorjai, a közösségi kezdeményezések tagjainak többsége, és gyakran vezetői is nők. Ugyanakkor ma itthon nehéz nőként vezetői szerepet betölteni, mert a társadalomban még számtalan esetben a feladatorientált, gyakran autokratikus vezetési stílus érvényesül. A közösséget ápoló, tápláló, vezetést nehezen fogadják el, sőt, sokszor nem is értik az emberek, hogy miért kell ezzel is foglalkozni. 

A nők vezetéshez szükséges tekintélyének kialakulását tovább nehezítik azok a velük szembeni társadalmi előítéletek, például hogy „egy erős, magabiztos férfi jó vezető, de egy hasonlóan viselkedő nő már agresszív”. További nehézséget jelentenek a nők számára azok a hagyományok és sztereotípiák, amelyek szerint otthon kellene maradniuk, csakis a háztartásra és a családra figyelve, ezért gyakran nehezen tudnak részt venni civil társadalmi eseményeken vagy találkozókon, különösen, ha az éjszakát is a családjuktól távol kellene tölteniük. Az is előfordul, hogy úgy jelenik meg a nők hagyományosan alárendelt szerepe, hogy nem veszik elég komolyan a mondandójukat. De még ha nem is korlátozza őket különösebben a környezetük a közösségi életben, akkor is arra kényszerülnek, hogy az arra szánt idejük a munkájukra és a gyermeknevelésre fordított időtől függjön.

Az Ariadné-műhely ezért azt a célt tűzte ki maga elé, hogy segítse a közösségekben az emberi kapcsolatokra is figyelő vezetést, és a közösségekben aktív szerepet betölteni kívánó nők, női vezetők megerősítését. A holland nagykövetség támogatásával és három partnerünkkel közösen (Inspi-Ráció, Mindenegyüttmegy és Nyimi Öko Közösség Egyesület) márciustól a közösségi tagokat kérdőívvel szondázzuk a témában. (A válaszadók körét folyamatosan bővítjük, most is kitölthető még ITT.) Ennek első eredményeiről pedig június 20-án tartunk egy műhelybeszélgetést az érintettekkel, és ezekre alapozva az ősz folyamán célzott képzéseket szervezünk a kommunikáció, önismeret és közösségi facilitálás témakörében. Az eredmények nyilvános terjesztésével a köztudatba is szeretnénk jobban bevinni a nők közösségi szerepvállalásával kapcsolatos problémákat és tényeket. Ennek érdekében nyáron több elemző és összefoglaló írással és online beszélgetéssel is készülünk.

A kérdőív kitölthető itt.

További információ: Kelemen-Varga Roland, kelemen.varga@okotars.hu

 

CIVIL TÉRKÉP ONLINE

A Civil Térkép programmal a járvány időszakában is próbáltunk aktívak maradni, így a résztvevő szervezetekkel folyamatosan kommunikáltunk, valamint online fórumokat, illetve képzéseket szerveztünk számukra. Ezzel nemcsak tervezett tevékenységeinkkel tudtunk előre haladni, hanem egymást is segíthettük az új helyzethez való adaptálódásban.

Áprilisban a pandémiához kapcsolódó friss élményeiket osztották meg egymással a programban részt vevő szervezetek. Bemutatkozott három olyan kezdeményezés – a Zalai Falvakért Egyesület, az Opál Alapítvány és az Együtt Nógrádért csoport –, melyek az online eszközöket sikerrel használják munkájukban. Ezt követően a jelenlévők reagáltak a hallottakra, valamint az online térben való saját boldogulásukról beszélgettek. Kiderült, hogy a digitális oktatásra való átállás egy olyan ügy, ami mindenkire nagy hatással van. A találkozó egyrészt inspirációs lehetőség volt, másrészt szakmai és társasági eseményként is fontos funkciót töltött be.

Május első felében konzorciumi partnerünkkel, a Civil Kollégium Alapítvánnyal együtt szerveztünk két képzést, melyek a szervezetépítés tematikáját hozták közelebb. Így rendszerszemléletű megközelítésben, a szervezetépítésről, a szervezet vezetéséről, valamint az önkéntesek toborzásáról és irányításáról, ezekkel kapcsolatos jó gyakorlatokról tudhattak meg többet a résztvevők.

Május második felében egy újabb online fórumot tartottunk, melynek témája a következő volt: együttműködés önkormányzati rendszerekkel – milyen jó gyakorlatok vannak a helyi intézményekkel való együttműködésre? A találkozón először három vidéki civil szervezet képviselője beszélt az önkormányzattal, illetve annak intézményeivel való együttműködési tapasztalatairól Törökszentmiklóson és környékén, Egerben, Tiszavasváriban és Nyíregyházán. Ezt követően moderált beszélgetésben boncolgattuk az elhangzottakat. A fórum után úgy éreztük, hogy a témának vannak még érdekes rétegei, ezért egy újabb, hasonló tematikájú online találkozót tervezünk június második felére.

További információ: Komenczi Bálint, balint.k@okotars.hu

 

A CIVILIZÁCIÓ NYÍLT LEVELE

A Civilizáció koalíció kezdeményezésére többtucat szervezet közös nyílt levélben kérte május végén Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy a járvány okozta válságra válaszul bevezetett bértámogatást az eredeti szándéknak megfelelően a civil szervezetekre is terjesszék ki. Jelenleg ugyanis – Bodó Sándor gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár április 20-i bejelentése ellenére – nem tartoznak a támogatásra jogosult munkáltatók körébe.

A civil szervezetek évtizedek óta támogatják az embereket, a Civilizáció koalíció friss kérdőíves felméréséből pedig az is látszik, hogy a mostani helyzetben is gyorsan reagáltak: a válaszolók 40 százaléka indított új segítő tevékenységeket. Adományokat gyűjtöttek és osztottak, jogsegélyszolgálatot működtetnek, részt vettek a távoktatás megszervezésében. Kapacitásaik és forrásaik azonban végesek, a kérdőívet kitöltők háromnegyede már rövid távon is gazdasági veszteségeket szenvedett el, és ugyanennyien számolnak a jövőre nézve is bevételkiesésekkel.

Mindeközben a KSH legfrissebb adatai szerint a hazai civil szektor hozzájárulása a nemzeti össztermékhez 4 százalék körüli, és mintegy 54 ezer embert foglalkoztat – közülük sokak megélhetése került veszélybe az elbocsátások és a munkaidő csökkentése következtében.

Az aláíró szervezetek ezért rendkívül fontosnak tartják a rendelet korrekcióját és kiterjesztését a civil szervezetek körére is, a bejelentett jogalkotói szándéknak megfelelően. Ezen is múlhat, hogy egy-egy civil szervezet a következő időszakban meddig és mennyi ember számára tudja biztosítani azt a segítséget, amelyet gyakran évtizedek óta nyújt, és amit más talán nem adhat meg.

A nyílt levél szövege és a kérdőíves felmérés részletes eredményei is megtalálhatóak a Civilizáció új honlapján. A levelet ezidáig 49 civil szervezet, köztük az Ökotárs, írta alá, és a kezdeményezők pedig folyamatosan várják további civil szervezetek csatlakozását.

További információ: Móra Veronika, move@okotars.hu

 

A CIVILELLENES TÖRVÉNY SÉRTI AZ UNIÓS JOGOT!

Az Európai Unió Bírósága mai ítéletében kimondta, amit a hazai civil szféra is évek óta hangoztat: a civilellenes törvény megbélyegzi a civileket, káros a civil szférára és ellentétes az uniós joggal. Az ítélet megállapítja, hogy a törvény korlátozza a tőke szabad mozgását, az egyesülés szabadságát, a magánélethez és a személyes adatok védelméhez való jogot, és alkalmas arra, hogy aláássa a civil szervezetek iránti bizalmat.

A 2017. júniusában elfogadott, a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvény ügyében az Európai Bizottság már az év nyarán kötelezettségszegési eljárást indított a magyar állam ellen, majd 2018. februárjában az Európai Unió Bíróságához fordult, kérve annak megállapítását, hogy a törvény sérti az uniós jogot.

A döntés azért is különösen fontos az egész magyar társadalom számára, mert a magyar kormány évek óta próbálja ellehetetleníteni a közjóért dolgozó civil szervezeteket. Ennek eszköze volt - listázások, hatósági vegzálások mellett - a civilellenes törvény is.

A Bíróság ítéletével egy fontos cél teljesülhet: a magyar kormánynak kezdeményeznie kell a jogszabály hatályon kívül helyezését. A civilellenes törvény megszűnésével a kormány egy újabb lehetőséget kap arra, hogy el- és felismerje: a civil szervezetek minden nap azért dolgoznak, hogy a világot és benne Magyarországot jobb és élhetőbb hellyé tegyék. A civilek támogatása egyet jelent az elesettek segítésével, a közösségeink ápolásával, a környezet megóvásával és a jogaink védelmével. Ezek mindannyiunk közös ügyei.

A Civilizáció koalíciót a törvény eltörléséért tett közös erőfeszítések hívták életre, és formálták civil szervezetek egymást támogató, erős szövetségévé.

A sajtótájékoztatón elhangzott beszédek itt olvashatók.

További információ: Móra Veronika, move@okotars.hu

 

MEGJELENT AZ ÖKOTÁRS 2019-ES ÉVRŐL SZÓLÓ ÉVES JELENTÉSE

Az Ökotárs Alapítvány 2019-es évről szóló éves jelentése itt érhető el.

További információ: Móra Veronika, move@okotars.hu