Az Ökotárs Alapítvány márciusi hírlevele

57. szám, 2022 tavasz

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu

„Az Ökotárs Alapítvány nem nyereségérdekelt, politikától független, a környezet állapotának javulásáért és a hazai civil szféra és lakosság környezeti érzékenységének és tudatosságának fejlesztéséért tevékenykedő szervezet.”

 

MEGHÍVÓ: KETTŐS NEMZETKÖZI KONFERENCIÁT SZERVEZ AZ ÖKOTÁRS CIVILEKNEK

Eseményekkel teli tavasz jön az Ökotárs háza táján: május végén és június elején közvetlenül egymás után két nemzetközi konferenciánk lesz Budapesten:

1.A 2022-es országgyűlési választások civil szemmel: értékelés és európai kitekintés, május 30-31.

Két hónappal a 2022-es országgyűlési választások után időszerű lehet visszatekinteni az eseményekre és tanulságokra, a szélesebb európai környezetre és megvitatni a következő lépéseket. Konferenciánk az Ökotársnak a TASZ-szal, a Civil Kollégiummal és az Emberség Erejével Alapítvánnyal közösen 2020 eleje óta zajló közös projektjének záróeseménye. Vállalásunk az volt, hogy kapacitásfejlesztési támogatást nyújtsunk a választások előtt/körül aktív hazai, elsősorban helyi civil szervezeteknek: ehhez kutatást végeztünk, képzéseket és műhelymunkákat szerveztünk, online és vizuális anyagokat fejlesztettünk

A kétnapos konferencia célja kettős: egyrészt a részvevőkkel közösen értékeljük a hazai civilek választásokkal kapcsolatos tevékenységeit, kampányait és magát a projektet; másrészt nemzetközi kitekintést adunk, és bemutatjuk a különböző politikai környezetben működő európai szervezetek jó gyakorlatait, együttműködéseit is. A rendezvényen a hazai civilek választások utáni lehetőségeit is megvitatjuk. Az eseményre hazai és külföldi civil szervezetek, állampolgári és közösségi csoportok képviselőit, valamint a témával foglalkozó újságírókat és szakembereket várjuk szeretettel. A program letölthető innen.

A projekt és az esemény támogatója az Európai Bizottság Jogok, Egyenlőség és Állampolgárság programja.

2.Európai civil stratégia civil szemmel: konferencia a virágzó civil szféráért, június 1-2.

Műhelymunkánkon a résztvevőkkel közösen gondolkozunk tovább egy átfogó európai civil stratégia megalkotásának szükségességéről és lehetséges tartalmáról.   A program során megvitatjuk a lehetséges következő lépéseket és közös akciókat az EU intézményei felé történő érdekérvényesítésben, támogatásukat kérve mindezek megvalósításához. Emellett szeretnénk a résztvevő közép-európai civileknek bemutatni az őket is érintő, folyamatban lévő EU kezdeményezéseket és a kapcsolódó érdekérvényesítő munkát.

A program letölthető innen.

A konferenci a Reclaim Our Civil Space! projekt keretében valósul meg, amelynek célja, hogy fellépjen a demokratikus értékek védelmében és tegyen a civil szféra Közép- és Délkelet-Európában észlelhető és évek óta tartó visszaszorulása ellen. A projekt 7 közép-európai országban 9 partnerrel közösen valósul meg.

A projekt és az esemény támogatója az EGT és Norvég Alapok Regionális Együttműködési Alapja.

Az eseményeken való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött – regisztrálni mindkét konferenciára itt lehet! A résztvevők számára szükség szerint szállást és a távolabbról érkezőknek útiköltség-térítést biztosítunk.

További információ: Móra veronika, move@okotars.hu

 

SEGÍTS EGY KITÖLTÉSSEL-KÉRDŐÍV A CIVIL SZERVEZETEK FENNTARTHATÓSÁGI INDEXÉHEZ

A Civil szervezetek fenntarthatósági indexe immár 24 éve vizsgálja a tágabb közép- és kelet-európai térség 24 országában a civil szektor fejlődését hét fő dimenzió mentén: jogi környezet, szervezeti kapacitás, pénzügyi életképesség, érdekérvényesítés, szolgáltatásnyújtás, infrastruktúra és társadalmi elismertség.

Az egységes módszertan alapján minden országban egy helyi megvalósító partner - Magyarországon az Ökotárs Alapítvány – hív össze egy 9-12 főből álló szakértői testületet, amely megvitatja az adott év aktuális trendjeit és fejleményeit, és ezek alapján pontszámokkal értékeli a helyzetet a dimenziók és a hozzájuk tartozó indikátorok mentén. E vita és további információgyűjtés alapján a helyi partner elkészíti a szöveges jelentést, amely tényekkel és adatokkal ellátott összefoglaló képet ad az ország civil szektoráról és leírja, hogy mi változott a megelőző évhez képest. Ehhez kiegészítő információgyűjtésként szeretnének a hazai civil szervezetek tagjainak, munkatársainak segítségét is kérni egy kérdőív kitöltésével!

A kitöltőktől azt kérjük, hogy a civil szektorban tapasztalt fejleményekkel és aktuális trendekkel kapcsolatos ismereteire alapozva válaszoljanak a feltett kérdésekre 2021. év eseményeinek, történéseinek figyelembevételével! A kérdőív 14 kötelezően kitöltendő és 14 szabadon választott kérdést tartalmaz. A válaszokat és megjegyzéseket bizalmasan kezeljük, azokat csak az Ökotárs Alapítvány jelentéskészítésben részt vevő munkatársai fogják látni. Az összesített (anonim) információkat a szakértői testület tagjaival fogjuk megosztani és a jelentés megfelelő részében bemutatni. Semmilyen közzétett adat nem lesz meghatározott emberre vagy szervezetre visszavezethető.

A kérdőív megtalálható itt, a válaszokat 2022. március 25-ig várjuk!

Köszönjük a segítséget! Kérjük, aki tehet, terjessze tovább a kérdőívet!

További információ: Móra Veronika, move@okotars.hu

 

ISMÉT BENEVEZHETED A KEDVENC FÁDAT AZ ÉV FÁJA VERSENYBE!

Az Ökotárs 2022-ben is megrendezi a magyarországi Év Fája versenyt. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is az Erdők Nemzetközi Napján indul a jelölés, március 21-én (ami egybeesik az Európai Év Fája vetélkedő brüsszeli díjátadójával is), és május 10-ig, a Madarak és Fák napjáig tart.

Az idei évben is bárki jelölhet - családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek is. Minél többen támogatják a nevezést, annál jobb, hiszen ez bizonyítja, hogy a fa valóban különleges szerepet tölt be a közösség életében. A versenyben nem a legnagyobb, legöregebb, vagy legszebb fát keressük, hanem azt, amelyik fontos szerepet tölt be a jelölő közösség, és a környéken élők életében.

A nevezéseket a korábbi évekhez hasonlóan idén is online várjuk, a www.evfaja.hu oldalon keresztül. A nevezett fák, illetve facsoportok közül az Ökotárs négytagú szakmai zsűrije választja ki azt a 10 döntőst, amelyekre a közönség a júliustól októberig tartó voksolás folyamán szavazhat – itt dől el, hogy melyik fa nyeri el a címet ebben az évben. Az Év Fája egy egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amelyet Börzsei Bence faápoló és csapata végez el.

2011. óta a zsűri minden évben kiválasztja a Hős Fát is a döntősök közül. Erre a címre olyan fák vagy facsoportok jelölését várjuk, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is.

További információ: Tokodi Nóra, tokodi@okotars.hu

 

ELINDULT A CIVIL TÉRKÉP PROGRAM HARMADIK KIADÁSA

Mint korábban ígértük, 2022 januárjától újabb formában jelentkezik a Civil Térkép harmadik kiadása, melyet továbbra is szakmai partnereinkkel, az Autonómia, a Civil Kollégium, és a Kárpátok alapítványokkal működtetünk. A kétéves időtáv alatt ezúttal Pest Megye térségében dolgozunk, valamint továbbra is jelen vagyunk az északkelet-magyarországi régióban.

A mostani munka első lépéseként feltérképezzük a területeket, helyben aktív szervezeteket, állampolgári csoportokat keresve. A program későbbi fázisaiban pedig a kapcsolódó csoportokkal gondolkodunk majd együtt, segítjük őket a tudásátadásban, támogatjuk együttműködéseiket.

A program keretében a Kárpátok Alapítvány felhívást tett közzé az északkelet-magyarországi régió helyi közügyekért kiálló civil szerveződéseinek, hogy csatlakozzanak a közös munkához. Pest Megye agglomerációs térségében egyelőre meglévő kapcsolatokra alapozva, hólabda módszerrel folyik az aktív szereplők feltérképezése.

További információ: Komenczi Bálint, balint.k@okotars.hu

 

KÖZ-SZER-VEZ HÍREK

KÖZösség-SZERvezés-VEZetés programunk téli tevékenységeit a lassú munka jellemezte. Sajnos a tavaszvárást felülírta a háború, ami a programban dolgozó közösségek némelyikében már érezteti hatását.

Nógrád Megyében térségi közösségi kampány zajlik a minden állampolgárt megillető egészségügyi ellátás biztosításáért. Ennek mentén megoldandó problémaként merült fel, hogy sok helyi lakos azért sem tud a hivatalok felé érdeket érvényesíteni, mert nem tud eligazodni a bürokrácia útvesztőjében. Ezért a helyi szervezők a kulcskompetenciafejlesztést is érintő adminisztratív segítségnyújtási napokat szerveznek szerte a térségben. Ilyenkor a hivatali ügyintézésbe keveredettekkel értelmezik a helyzetetet, segítenek az űrlapok kitöltésében, a hivatali eljárások tisztázásban. Baranyában tovább folytatódik az ifjúság bevonásával több településen sikeresen zajló, művészeti eszközöket is alkalmazó érdekérvényesítés. A tavaszi műhelymunkák tervezése folyik éppen.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében sajnos az ukrajnai helyzet teremtett előre nem látott feladatokat. Több helyi roma szervezet és csoport összefogásával rendszeres adminisztrációs segítséget, tanácsadást nyújtanak a határon átérkezett, de ott a nyelvismeret vagy az írás-olvasási készségek hiánya miatt megrekedt menekülteknek.

További információ: Kelemen-Varga Roland, kelemen-varga@okotars.hu

 

CIVILIZÁCIÓ:SZOLIDARITÁS ÉS NÉPSZAVAZÁS

Az elmúlt hetek nemzetközi és hazai eseményeire reagálva a Civilizáció koalíciót alkotó civil szervezetek több közös nyilatkozatot is kiadtak, melyekhez az Ökotárs Alapítvány is csatlakozott:

- a sztrájkoló tanárokat nyílt levélben biztosítottuk támogatásunkról;

- tiltakoztunk az Oltalom Karitatív Egyesület hatósági vegzálása ellen; és

- kiálltunk Ukrajna és minden, akarata ellenére háborúba sodort ember mellett.

A koalíció tagszervezetei emellett sorra kapcsolódnak be az Ukrajnából menekülőket segítő munkába, ezekről folyamatosan frissülő információk jelennek meg saját felületeiken és a Civilizáció Facebook oldalán.

Népszavazz érvénytelenül! Az LMBTQI emberek melletti kiállás jegyében buzdítanak érvénytelen népszavazásra civil szerveztek. A Háttér Társaság és az Amnesty International közös kampányában az Ökotárs is részt vesz: szervezetünk munkatársai hisznek benne, hogy a gyűlöletre épülő politika nem megoldás. Helyette egy békésebb társadalom reményében olyan közösségeket kell építenünk, amelyek kölcsönös tiszteleten, szolidaritáson és egymás elfogadásán alapszanak. A kampány első kisfilmjét itt lehet megtekinteni.

További információ: Farkas Bálint, farkas.balint@okotars.hu