Az Ökotárs Alapítvány júniusi hírlevele

58. szám, 2022 nyár

Az Ökotárs Alapítvány az állampolgári önszerveződések támogatásával kíván hozzájárulni egy demokratikus, fenntartható és igazságos társadalom, valamint a nyilvánosság részvételén alapuló intézményrendszer fejlődéséhez.

A 2022-ES VÁLASZTÁSOK CIVIL SZEMMEL: ÉRTÉKELÉS ÉS EURÓPAI KITEKINTÉS - KONFERENCIABESZÁMOLÓ

A 2020 elején indult Civilek és választások projektünk (EMMM) végéhez ért. A Civil Kollégiummal, az Emberség Erejével Alapítvánnyal és a TASZ-szal partnerségben megvalósított közös projekt célja a civil szervezetek és közösségi csoportok a helyi és országos választásokkal kapcsolatos tevékenységének felmérése, értékelése és segítése volt.

Május 30-31-én tartottuk Budapesten záró konferenciánkat, melyre hazai érdeklődők mellett a környező országokból is érkeztek résztvevők, hogy együtt értelmezzük a 2022-es választások körüli történéseket, valamint azt európai kontextusba helyezzük. A konferencia első napján a választási időszak országos kezdeményezéseivel ismerkedhettük, bemutattuk a kétéves program néhány mozzanatát, valamint fókuszcsoportos beszélgetéseken dolgoztuk fel a jelenlévőkkel a választások előtti és alatti működésünk eredményeit, nehézségeit, tapasztalatait. Záró előadásként Juhász Attila politikai elemző vázolta a magyar független civilek kilátásait az elkövetkező időszakra, mely előadást egy kötetlen beszélgetés követett.

A konferencia első napját kinyitottuk a nemzetközi civil tér irányába, így 11 ország civil szereplőinek részvételével és közreműködésével folyt tovább a közös munka. Vendégelőadóink a globális autokrata trendekről, a magyar országgyűlési választások eredményéről és hátteréről, valamint a választásokhoz kapcsolódó civil jó gyakorlatokról beszéltek. Az orosz civil szektor jelenlegi kilátástalanságát elemezte Polina Filippova, a Németországba emigrált orosz civil aktivista. Párhuzamos kiscsoportokban a civilek autokráciákban való túlélési stratégiáiról, valamint a változó jogi és politikai környezet szektorra gyakorolt hatásáról tartottak vezetett beszélgetéseket külföldi vendégeink. Az izgalmas együtt gondolkodás után egy budapesti városi sétán lazulhattak a résztvevők, ahol a konferencia fő témájának további ízlelgetése mellett a politika épített környezetben és városképben fellelhető lenyomataival ismerkedhettek.Az előadásokról készült felvételek megtekinthetők Youtube csatornánkon.

További információ: Móra veronika, move@okotars.hu

 

MIÉRT VAN SZÜKSÉG EURÓPAI CIVIL STRATÉGIÁRA: KONFERENCIA A VIRÁGZÓ CIVIL SZFÉRÁÉRT - BESZÁMOLÓ

Egyenlőség, szabadság, szolidaritás: a modern demokrácia építőkövei. Egy erős civil társadalom képes megvédeni ezeket az értékeket, sokszor mégsem ismerjük fel a mindennapi civil kezdeményezések jelentőségét.

A civil társadalomnak éppen ezért európai szintű elismerésre és átgondolt uniós stratégiára van szüksége. Ezért a célért szerveződött az Ökotárs vezetésével a Reclaim Our Civil Space! közép-európai együttműködése, és ez az igény került június eleji nemzetközi konferenciánk fókuszába is:

  • Miért elengedhetetlen egy európai civil stratégia létrejötte?
  • Milyen alapvetések alkossák a stratégiát?
  • Milyen hasonló uniós kezdeményezések indultak az elmúlt években?
  • Hogyan tudunk egymást erősítve ezen dolgozni, és hogyan tudnak helyi civil szervezetek is részt venni ebben a munkában?

A konferencián a legnagyobb európai civil hálózatok és ernyő szervezetek képviselői mellett a közép-európai térség jelentős szektorfejlesztő szervezetei tartottak előadásokat és vezettek kiscsoportos műhelymunkákat. Az elhangzott előadások megtekinthetők Youtube csatornánkon.

A két nap közös gondolkodásának eredményeit hamarosan uniós döntéshozókkal is megismertetjük. Célunk, hogy a leendő stratégia:

  • elismerje a civil társadalom rendszeralkotó szerepét;
  • áttekintse az uniós intézmények rendelkezésére álló eszközöket a civil társadalom fejlesztéséhez és támogatásához;
  • rámutasson a hiányosságokra;
  • javaslatot tegyen új kezdeményezésekre, amelyek garantálni tudják a civil szervezetek szabad, autonóm és független működését.

Csak így lehet a civil társadalom Európa szerte sokszínű és virágzó! Ha követni szeretnéd munkánkat, esetleg magad is kivennéd részed belőle, kövesd a kezdeményezés Facebook-oldalát, vagy látogass el a Reclaim Our Civil Space! weboldalára.

További információ: Móra Veronika, move@okotars.hu

 

ÉV FÁJA 2022: MEGVANNAK A DÖNTŐSÖK!

Egy történet és fotók elküldésével idén is bárki nevezhetett az Év Fája versenybe egyedi fát vagy facsoportot. A vetélkedőben nem számított a fák kora és mérete, előny volt azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

AIdén a május 10-i határidőig 32 érvényes nevezés érkezett, közülük tizenkettőt választott a döntőbe az Ökotárs szakmai zsűrije. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja volt a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára. Az Ökotárs célja ugyanis a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. Ezért azok a jelöltek, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, elnyerhetik a „Hős Fa” címet. Ezzel a díjjal szeretnének a verseny szervezői hozzájárulni a fák életéért vívott küzdelemhez, illetve elismerni a megmentésük érdekében végzett munkát.

Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazással, amely idén július 1-én indul és október 1-én éjfélkor zárul. A “Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon található, és itt van lehetőség a szavazatok leadására is 2021 július 1-től. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt október első felében teszi közzé az Ökotárs Alapítvány. Az idei versenyben a következő fákra lehet majd szavazni: o A Hétágfa Tanösvény galagonyafái Kistótfaluban (Baranya megye) o Perkátai Öreg Tölgy – az idős fák nagykövete (Fejér megye) o Nagy idők tanúja – Páfrányfenyő a keszthelyi kastély parkjában (Veszprém megye) o Kincses Makkfa – Nagykőrös (Bács-Kiskun megye) o Platán „híd" a tatai Angolkertben a Cseke-tó felett (Komárom-Esztergom megye) o Gesztenyefa Angyalföldön – Budapest o Aggastyán (Micsky hársak) – Dánszentmiklós (Pest megye) o Jobbágyi hársfa (Nógrád megye) o Kőrisfa a Bakáts téren – Budapest o Akiknek már nem lesz több tavaszuk: a Lengyeli-legelő Fái-Pacsa határában (Zala megye) o 250 éves fekete nyárfa – Miskolc (BAZ megye) o A gyógyító fa – Népliget, Budapest A döntős fák jelölői számára az Ökotárs, mint minden évben, idén is rövid kommunikációs felkészítést biztosít, ezzel is segítve a szavazatokért való sikeres kampányolást.

További információ: Tokodi Nóra, tokodi@okotars.hu

 

CIVIL TÉRKÉP 3: PEST MEGYEI CIVIL HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ

Május 24-én tartottuk meg a Civil Térkép program pest megyei munkacsoportjának első online találkozóját, ahol azon szervezetek, csoportok képviselői voltak jelen, akikkel a megelőző 3 hónap során interjúztunk, főként az agglomerációs gyűrű területén

Az eseményen részt vettek a Pest Megyei Térségi Civil Hálózat tagjai és működtetői is, akikkel programunk során szorosan együttműködünk, segítve ezzel hálózatuk bővülését. Az eseményen bemutatkozott a Civil Térkép program, valamint a Térségi Hálózat, melyekhez utólag kölcsönösen kapcsolódhatnak a résztvevők. Bemutattuk a térképezés részeredményeit, játékos formában körvonalaztuk az agglomeráció kihívásait, valamint közösen megterveztük a program következő lépéseit, beleértve a rendelkezésre álló források elosztásának módját. Jelenleg a térképezés folytatásán dolgozunk: újabb agglomerációs szervezeteket, csoportokat, aktív szereplőket felkutatva.

További információ: Komenczi Bálint, balint.k@okotars.hu

 

SZABOLCSI KÖZÖSSÉGSZERVEZŐK UKRAJNÁÉRT

Az ukrajnai háború kitörésének első pillanatától kezdve érkeztek menekültek Magyarország keleti határaira. Talán kisebb létszámuk miatt, vagy talán azért, mert sokan csak tranzitcélra használták Magyarországot, mindenesetre a központi kormány és az helyi önkormányzatok felkészültsége az első időkben hiányos volt. A menekülthullám felerősödésével számos civil szervezet és kezdeményezés sietett a hatóságok segítségére és kezdett segélyeket gyűjteni a rászorulók számára.

Erre a segítségre volt és most is van szükség, különösen a roma menekültek esetében, mert náluk a nyelvtudás mellett az írás-olvasási készségek hiányosságai is sok esetben nehezítik a szükséges ügyintézést. Ráadásul a magyar hatóságok inkább nyugatra tolják őket, mintsem hogy itt segítsenek. Erre a helyzetre reagálva a helyi közösségszervezők több helyi roma szervezet és csoport összefogásával elkezdtek felépíteni egy támogatási folyamatot, melynek keretében rendszeres adminisztratív segítséget és tanácsadást nyújtanak azoknak a menekülteknek, akik már átlépték a határt, de aztán – ilyen vagy olyan okokból – ott is ragadtak. A helyi aktivisták rendszeresen járnak a határtelepülésekre, hogy különféle módokon segítsék a roma menekülteket (például menedéket találni), miután beléptek az országba.

Azonban sajnos nem csak a határon van szükség segítségre. A roma menekültek egy része vallási közösségeknél és magánszemélyeknél kapott menedéket, így szinte „láthatatlanná” vált az intézményrendszer számára, s a támogatás (pl. élelmiszer, higiéniai termékek) alig vagy egyáltalán nem jut el hozzájuk. Az aktivisták felkutatják ezeket az embereket, segítik őket a támogatások igénylésében, a gyermekek oktatásának megszervezésében, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben

További információ: Kelemen-Varga Roland, kelemen-varga@okotars.hu

 

LETÖLTHETŐ A TREE CHECK APPLIKÁCIÓ

A LIFE Tree Check program keretében partnerszervezeteinkkel létrehoztunk egy olyan applikációt, amely bármilyen okostelefonra letölthető, és hasznos információkat oszt meg a fákról.

A mesterséges intelligenciának (AI) köszönhetően az alkalmazás a fa puszta fényképe alapján felismeri a fafajokat. A 3D szkenner elvén működik, a telefon beépített kamerájával. A fotón rögzített tűpontok alapján az AI megméri a fatörzs kerületét, és meghatározza annak jellemző tulajdonságait, például a korona méretét és a levelek területét. Ennek eredményeként az alkalmazás megmondja, mennyi vizet párologtat el a fa, milyen árnyékot ad és mennyire hűti le a forró utcát. Regisztráció után az alkalmazás használói gyűjteményeket állíthatnak össze kedvenc fáikból, nyomon követhetik a fák gondozását, és vetélkedőkben is részt vehetnek. Az applikációról bővebb információ a Life Tree Check honlapon található.

További információ: Tokodi Nóra, tokodi@okotars.hu

 

 

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu