AZ ÖKOTÁRS ALAPÍTVÁNY 2019 SZEPTEMBERI HÍRLEVELE

47. szám, 2019 SZEPTEMBER

Minden fa számít! Ültessünk a klímáért!

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu

„Az Ökotárs Alapítvány nem nyereségérdekelt, politikától független, a környezet állapotának javulásáért és a hazai civil szféra és lakosság környezeti érzékenységének és tudatosságának fejlesztéséért tevékenykedő szervezet.”

Október 1-ig mindenki szavazhat kedvenc fájára!

Idén 57 fát neveztek civil közösségek, magánemberek, iskolák és önkormányzatok az ország minden tájáról az Év Fája versenybe. A szakmai zsűri 14 fát juttatott a döntőbe, amelyek közül egy lehet a közönség szavazatával a 2019-es magyarországi Év Fája, és indulhat februárban az Európai Év Fája versenyen, amelyet már négy alkalommal nyert meg a hazai fa – legutóbb idén a pécsi Havi-hegyi mandulafa aratott nagy sikert a nemzetközi szavazáson.

2019 döntős fái:

 • Dunakiliti Milleniumi tölgy
 • A kaposvári Szabadságfa
 • Gerlai nagy platán
 • Szentkúti öregharcos – Vasvár
 • Fekete Nyár, Ácsteszér büszkesége
 • Ziliz legendája az Ezeréves Tölgy
 • Nap utca tölgyfája – Makó
 • Széchenyiek körtefája – Fertőszéplak
 • Nagy Nyárfa – Vindornyalak
 • A győrszemerei Tündér-tölgy
 • Hárskapocs – Szentendre, Alsó-Izbég
 • Jákó szeretettől gyógyuló Platánja
 • Imrehegyi terebélyes eper
 • Juharfás út: a múlt és a jelen találkozása –Tiszadob

A döntőbe jutott fákra a www.evfaja.hu oldalon keresztül lehet szavazni. A voksolás állása az utolsó héten, szeptember 25-től (szerda) titkos, így izgalmasabbá téve a verseny hajráját. Az eredményhirdetés 2019. október 17-én a budapesti Magnet Házban tartott egy díjátadó keretében történik majd.

A szavazás mellett az Ökotárs elindított egy adománygyűjtő kampányt az adjukössze.hu oldalon, amellyel a nyertes fa településén szeretnénk újabb fák elültetését támogatni. Ha szívesen hozzájárulna ehhez, itt teheti meg.

Bővebb információ: http://evfaja.okotars.hu, Tokodi Nóra, tokodi@okotars.hu

 

Hamarosan indul a MOL Alapítvány Helyi Érték programja

A tavaly indított Helyi Érték Program célja olyan civil szervezetek, kezdeményezések támogatása, amelyek a helyben élő emberek életét, közösséggé válását, identitásának megerősödését segítik, és helyi problémákra keresnek helyben adható válaszokat. A program céljáról és a pályázat menetéről a támogató MOL Alapítvány honlapján található bővebb információ.

Annak érdekében, hogy minél több és jobb pályázat érkezzen, az idei évben az Ökotárs Alapítvány munkatársai novemberben öt városban: Győrben, Gyulán, Hatvanban, Miskolcon és Szolnokon félnapos felkészítőt tartanak a leendő pályázóknak és érdeklődőknek. A pályázati információs délutánon a résztvevők tájékozódhatnak a pályázat részleteiről, illetve egy rövid képzést kapnak a közösségszervezés alapjairól, azaz az emberek bevonásának, mozgósításának módszereiről.

A pontos időpontokat és helyszíneket a közeljövőben tesszük közzé – további tájékoztatásért keresse munkatársunkat, Tokodi Nórát: tokodi@okotars.hu

 

Második fázisába ért a Civil Térkép projekt – következő lépések

Az országos civil együttműködések, hálózatok bővítését megcélzó Civil Térkép programunk második fázisába ért. A program keretein belül fókuszunkba került szervezetekkel való folyamatos kapcsolattartás mellett legutóbbi kisadományi pályázati kiírásunk nyerteseinek projektjeit kísérjük figyelemmel, illetve mentoráljuk. 7 szervezet kapott támogatást térségi minihálózatok építésére. Az Ökotárs és konzorciumi partnerei – az Autonómia, Civil Kollégium és Kárpátok alapítványok a pályázati projektek megvalósításának idején, jövő nyárig képzésekkel, találkozókkal, valamint mentoraink aktív támogató munkájával járulnak hozzá a nyertes programok sikeres megvalósulásához. Összefoglalónk a Civil Térkép program első fázisának tapasztalatairól letölthető itt.

Következő lépésként október első hetében két nyugat-magyarországi városban tartunk 4 órás kommunikációs képzést. Október 3-án 13 és 17 óra között Hajdú Gergő, az aHang alapító munkatársa Zalaegerszegen, október 4-én 16 és 20 óra között Illés Márton, az Autonómia Alapítvány munkatársa Győrben tart képzést. A képzéseken többek között a következő kérdéseket, témákat fogjuk boncolgatni, jó, és rossz gyakorlatok bemutatásával, gyakorlatokkal megtámogatva:

 • Hogyan lesz az online-ból offline?
 • Hogyan mutatkozzunk be röviden, hatásosan különböző célcsoportoknak?
 • A személyes történet fontossága
 • Asszertív kommunikációs megközelítés

Az alkalmakon való részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött. Néhány, még betöltetlen helyre az alábbi online regisztrációs űrlapok kitöltésével jelentkezhettek, amíg van szabad hely: regisztrációs űrlap a zalaegerszegi képzéshez; regisztrációs űrlap a győri képzéshez. A továbbiakban pedig forrásszerzésről és adománygyűjtésről illetve a közösségszervezés alapjairól is fogunk képzéseket tartani a bevont szervezeteknek.

Bővebb információ: Komenczi Bálint, balint.k@okotars.hu

 

KÖZ-SZER-VEZ - hírek

A KÖZösség-SZERvezés-VEZetés programban idén sem volt uborkaszezon, sikert sikerre halmoztak a résztvevő közösségek az elmúlt hónapokban. Nyáron elkezdődött a mátraverebélyi csoport által célkeresztbe állított életveszélyes épület bontása, s szeptemberre már a helyiek által a helyére álmodott pihenőpark és játszótér is félig kész állapotba került a Nógrád megyei kistelepülésen.

Egy megyehatárral keletebbre, Heves megyében, Szalja községben a helyiek kiharcolták, hogy a regionális közlekedési társaság úgy módosítsa a buszmenetrendet, hogy a járatok betérjenek az „öregfaluba”, Ó-Szajlára is, így az ott élőknek nem kell hóban vagy kánikulában betegen és babakocsival is gyalog, a rossz úton kilométereket menni, ha orvoshoz vagy védőnőhöz, vagy akár az üzletbe szeretnének eljutni.

A Zala megyében található Almásháza lakosainak száma kb. 50 fő. Ehhez képest júliusban a helyi közösség Vadonleltár rendezvényére közel 100 (!) résztvevő volt kíváncsi. Mivel minden ember (még az is, aki magát passzív szemlélőnek gondolja) alakítója közvetlen természeti környezetének, így annak mélyebb ismerete egyfajta tükröt is mutat az adott embernek és közösségének. Egy-egy települési környezet alakulása rávilágít az ott élő közösség prioritásaira, értékeire és persze azok hiányosságaira is. Ezáltal a figyelmes szemlélőnek segít abban, hogy az aktívan alakíthassa saját közösségét. Reméljük ez a 100 résztvevő ilyen figyelmes szemlélőnek bizonyult Almásházán és saját közösségeikbe megtérve, azok cselekvő, közösséget szervező polgáraivá válnak. A leltár sikere aláhúzza azt az alapvetőnek tűnő, de mégis sokszor elfeledett tézist, miszerint természeti értékeink védelme nem képzelhető el anélkül, hogy azokat a körülöttük élő emberek alaposan meg ne ismernék.

Ez csak három példa az elmúlt hónapok eredményeiből, további közösségi sikerek, kisfilmek, összefoglalók a program Facebook oldalán is elérhetőek. Maga a Facebook oldal is az elmúlt hónapok terméke, ahol naponta frissülő tartalommal mutatjuk be mindazon kitartó embereket és munkájukat, akik helyi, kisközösségi szinten az állampolgári aktivizmus erősítését tűzték zászlaikra. Hisszük, hogy a róluk szóló bejegyzések minden olvasója pusztán néhány perces figyelmével is segíti, és tovább ösztönözi munkájukban őket. Kérjük, hogy az oldal kedvelésével, követésével, megosztásával segítsen nekik, hogy minél többen megismerjék példájukat: https://www.facebook.com/kozszervez/

Bővebb tájékoztatás: Kelemen-Varga Roland, kozossegszervezes@okotars.hu

 

Regionális műhelymunkák Csehországban és Szlovákiában

Az Ökotárs és testvéralapítványainak közös regionális projektjében a tavasz folyamán a civil érdekérvényesítésről, kommunikációról és az állampolgári aktivizmusról szóló képzéseket tartottunk 6 közép-európai ország civiljeinek. Most regionális műhelymunkákon összegezzük az eddigieket.

Az elmúlt évtizedben térségünkben tanúi lehettünk a liberális demokrácia és a nyitott társadalom elvei elleni támadásoknak. Idén az európai parlamenti választásokon is látható volt a radikális jobboldal megerősödése. A Visegrádi országokban zajló politikai folyamatok a civil szektor működési és mozgásterének korlátozásával fenyegetnek. A műhelymunkára ezért a V4 országaiból várjuk azokat, akik meg tudják osztani történetüket és tapasztalataikat a civil tér megvédése kapcsán. Az esemény másik fő célja, hogy megvitassa a civil társadalom védelmét szolgáló EU politikához és stratégiához adható ajánlásokat.

Az október 16-17-én Prágában rendezett műhelymunka meghívott előadói többek között az European Civic Forum, a Transparency International, és a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat képviselői lesznek. Jelentkezési határidő október 4., regisztrálni ezen a linken lehet. A műhelymunka nyelve angol; a Europe for Citizens program támogatásának köszönhetően a szervezők térítik az utazási és szállásköltségeket.

A Csehországban elindított ötletbörze és beszélgetés folytatására és lezárására november 27-28-án, Besztercebányán kerül sor, a Humanforum című emberi jogi konferencia részeként.

További információ: Móra Veronika, move@okotars.hu