AZ ÖKOTÁRS ALAPÍTVÁNY 2018 FEBRUÁRI HÍRLEVELE

42. szám, 2018 TAVASZ

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu

„Az Ökotárs Alapítvány nem nyereségérdekelt, politikától független, a környezet állapotának javulásáért és a hazai civil szféra és lakosság környezeti érzékenységének és tudatosságának fejlesztéséért tevékenykedő szervezet.”

25 éves lett az Ökotárs – nézd meg filmünket!

Ha támogatnád munkánk folytatását, kérjük, ajánld fel részünkre személyi jövedelemadód 1%-át! Adószámunk: 18062427-1-41

KÖZöm? – az országjárás folytatódik

Az ötállomásos októberi születésnapi országjáró turné sikerén és népszerűségén felbuzdulva az Ökotárs – sok más civil szervezettel karöltve – idén új városok felkeresésével folytatja a rendezvénysorozatot. Az estek célja továbbra is az, hogy népszerűsítse a civilek ügyét, fokozza a polgárok részvételi kedvét és hajlandóságát, illetve hogy erősítse a kapcsolatokat, a hálózatosodást a helyben működő és az országos szervezetek között.

A következő esemény 2018. március 7-én (szerdán) Miskolcon lesz a Grabovsky Coworkingben (Rákóczi F. u. 13), délután 5 órai kezdettel. Az est programja és résztvevői:

Első felvonás – expressz előadások KÖZügyekről és megoldásokról:

 • Háttér Társaság – a társadalmilag sérülékeny csoportok ügyéről
 • K-Monitor Egyesület – a korrupcióról és a jogállamról
 • Közélet Iskolája - a közösségi bevonásról és a szegénységről
 • Levegő Munkacsoport – a környezetvédelemről
 • Magyar Helsinki Bizottság – a menekültügyről
 • Magyarországi Európa Társaság – az európai egységeszményről
 • Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület – a migrációról
 • MENŐK (Magyar Európai Nők Fóruma Egyesület) – az egészségügyről
 • Tanítanék Mozgalom – az oktatásról
 • Társaság a Szabadságjogokért – az egészségügyről

Második felvonás – KÖZös beszélgetések:

 • Miskolci identitás – részvétellel a városért: Észak-Keleti Átjáró Egyesület, Darázs Richárd
 • Fiatalokat a rádióba! Civil Rádió Miskolc, Ozsváth Cseke Gergő
 • Női jogok mindenkiért: Regina Alapítvány, Tuczai Rita, Holdam Egyesület, Geréné Gál Gabriella
 • valamint a résztvevőkkel mindarról, amit magukkal hoznak.

(A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.)

Március folyamán még további rendezvények is várhatók vidéki nagyvárosokban – a híreket kövessék honlapunkon és FB-oldalunkon! Minden eseményünk ingyenes és a nagyközönség számára nyitott – a meghívó továbbadását, terjesztését megköszönjük!

Bővebb információ: Móra Veronika, move@okotars.hu

Állampolgári Részvétel Hete

Idén március 19-25. között lesz a Részvétel Hete, Magyarország egyik legnagyobb civil eseménysorozata, amelyen több száz szervezet és intézmény, helyi, kistérségi, megyei esemény hívja fel a figyelmet a részvétel és a helyi cselekvés fontosságára! A Central and Eastern European Citizens’ Network által kezdeményezett, egyszerre 17 országban tartott kampányhét hazai koordinátora a Civil Kollégium Alapítvány, az Ökotárs szakmai partnere.

Az elmúlt években csak Magyarországon több ezer akció és esemény valósult meg a hét során. Több száz településen több ezer közösség, civil szervezet megmutatta, hogy az állampolgárok részvétele nem csak utópia, hanem a legalapvetőbb közös ügyünk. Az ÁRH egy decentralizált kampányhét, ami annyit jelent, hogy a csatlakozó szervezeteken múlik, hogyan hívják fel a figyelmet a részvétel fontosságára és létező jó gyakorlatára. Az ÁRH-hoz mindenki csatlakozhat, aki fontosnak érzi az emberi kezdeményezés, cselekvés és részvétel fejlesztését, a demokrácia és a civil társadalom erősítését. A csatlakozó szervezetek, a saját témáik, aktuális ügyeik mentén, saját költségvetésükhöz mérten “találhatnak ki” eseményeket, illetve kapcsolhatják meglévő eseményeiket az ÁRH-hoz – ezt a https://www.cka.hu/arh/ oldalon jelezhetik.

A részvétel a közélet alakításáról és az életminőség javításáról szól. Ilyen utakon jár a civil szervezetek és közösségek többsége. A véleménynyilvánítás egyik alapvető eszköze a választáson való részvétel. Nem igaz, hogy nem éri meg elmenni szavazni, mert úgysem változik semmi. A politikusoknak szavazatokra van szükségük pozíciójuk megőrzéséhez vagy megszerzéséhez. Értelemszerűen a hangjukat hallató szavazópolgároknak próbálnak kedvezni ígéreteikkel, döntéseikkel. Ezért minden csatlakozót arra buzdítunk, hogy szervezzen olyan programot, ami segíti a választókat a tájékozódásban, legyen az közösségi beszélgetés, filmvetítés, képzés, standolás, választói fórum, választói gyűlésen való részvétel. Osztályozhatják is a képviselőjelölteket hátterük, eredményeik alapján. Értékelhetik az újrainduló képviselőjelölteket is, hogy a közösség érdekeinek megfelelően szavazott vagy nyújtott be indítványokat a parlamentben. Ehhez ötletekkel, eszközökkel segítséget is nyújt a https://www.cka.hu/szavazz/ oldal, többek között a pártprogramokról készített összefoglalókkal.

A hónap végéig dől el, hogy melyik lesz az Európai Év Fája

Február 28-ig tart a közönségszavazás az Európai Év Fája versenyben, ahol Magyarországot Zengővárkony hős szelídgesztenyéje képviseli. A mezőny erős, a hazai vetélkedő győztesének 12 vetélytársa van Portugáliától Oroszországig, úgyhogy a győzelemhez minden támogatásra szükség van.

Az Európai Év Fája verseny immár nyolc éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére.

Magyarországot idén egy igazi túlélő, Zengővárkony szelídgesztenyéje képviseli, amely 2017 novemberében 4088 szavazattal lett a hazai, az Ökotárs által átnyújtott Év Fája cím birtokosa. Élni akarásának és az őt körülvevő közösségnek köszönhetően a századok során kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek. A jelölő Pécsváradért Alapítvány filmen is bemutatja, hogy miért szavazzunk kedvencükre.

Az európai versenyben akárcsak tavaly, idén is két fára szavazhat mindenki. Nem lesz könnyű választani - a hazai jelölt 12 versenytársa között megtalálhatjuk például a világ legnagyobb parafatölgyét, amely Portugália jelöltje, a cserkészmozgalom szimbólumává vált angliai tölgyet és idén először egy szépséges orosz fát is.

Szavazni a www.treeoftheyear.org oldalon lehet február 28-ig, ahol a szavazatok számának alakulását február 22-ig lehet majd követni, az utolsó héten az állás az izgalmak fokozása végett titkos lesz. Az eredményt március 21-én - amely a tavasz első napja és egyben az Erdők Világnapja is - a brüsszeli díjátadón hozza majd nyilvánosságra a szervező Environmental Partnership Association, az Ökotárs és testvéralapítványai regionális ernyőszervezete.

További információ: Oravecz Ágnes, oravecz.agnes@okotars.hu

Negyedszer is ’Ön választ, mi segítünk!’ – megjelent a Tesco pályázata

Idén tavasszal negyedszer hirdeti meg a Tesco „Ön választ, mi segítünk” című pályázatát helyi kezdeményezések támogatására. A program szakmai lebonyolításában a Magyar Adományozói Fórum és tagja, az Ökotárs is részt vesz. Az áruházlánc programjára ezúttal is közösségépítő pályázatokat vár, az ország valamennyi részéből – de a korábbi évektől eltérően idén nem csak a közönségszavazás győztese, hanem minden körzetben az első három helyezett pályázó részesül támogatásban.

A felhívásra civil szervezetek valamint közösségi csoportok, társaságok pályázhatnak kreatív, közösségépítő ötleteikkel, három kategóriában: a helyi közösség környezetének megszépítése, oktatás, képességfejlesztés, valamint az egészséges életmód, egészségmegőrzés kialakítását célzó kezdeményezések. A pályázók 2018. március 29-ig jelentkezhetnek országosan 61 körzetben. A szakértői bírálat során körzetenként három kiemelkedő projektet javaslunk továbbjutásra a szavazási szakaszba, a Tesco pedig ezúttal valamennyi, az áruházi szavazásra bejutó kezdeményezést díjazza. A vásárlók szavazatai alapján dől el, hogy mely pályázók nyerjék el a 400 000 forintos támogatást, kik kapják a 200 valamint a 100 ezer forintos hozzájárulást közösségépítő ötletük megvalósításához.

A Tesco egyúttal szeretne abban is segíteni, hogy minél több, a közösség fejlődését szolgáló, izgalmas pályamunka készüljön, ezért az érdeklődő szervezetek és közösségi, baráti társaságok számára műhelymunkákat szervez, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt. Időpontok és helyszínek:

Kaposvár, Enyüd Árpád Kulturális Központ: 2018. február 26. 11.00 – 14.00
Békéscsaba, Csabagyöngye Kulturális Központ: 2018. február 27. 10.00 – 13.00
Tatabánya, A Vértes Agórája: 2018. március 5. 10.00 – 13.00
Nyíregyháza, Váci Mihály Kulturális Központ: 2018. március 6. 11.00 – 14.00

A pályázatról és a jelentkezésről további információk https://tesco.hu/kozosseg oldalon találhatók.

Bővebb információ: Oravecz Ágnes, oravecz.agnes@okotars.hu

Apróhirdetéseink

Iroda kiadó civil szervezeteknek

Az Ökotárs Alapítvány belvárosi, hatodik emeleti irodájában két személy teljes idős munkavégzésére alkalmas irodai férőhely (nem önálló szoba) kiadó civil szervezetnek, teljes irodai infrastruktúra (nyomtató-fénymásoló, kávéfőző stb.) használatával. 

Bérleti díj: nettó 20 000 Ft/hó plusz a rezisköltségek arányos része (kb. 6000 Ft havonta)

Megtekinthető egyeztetett időpontban.

Érdeklődni Tokodi Nóránál, (1)411-3500 számon vagy a tokodi@okotars.hu címen lehet. 

Képzési ajánlat: nonprofit szektor, civil szervezetek

Az Ökotárs Alapítvány szakértői vállalják önálló előadások, tréningek, kurzusok tartását egyetemi műhelyeknek, önképzőköröknek, civil szervezeteknek az alábbi témákban: 

 • nonprofit alapismeretek és fogalmak,
 • a magyarországi a civil szektor története és jellemzői,
 • a civil szervezetek hazai jogszabályi környezete, alapvető tudnivalók,
 • civil érdekérvényesítés és társadalmi részvétel.

A témák külön-külön, rövidebb előadásokon, illetve egyben, hosszabb kurzus formájában is bemutathatók.

A képzések díja időtartamtól és a résztvevők számától függően megegyezés szerint. 

Érdeklődni Móra Veronikánál, (1)411-3501 számon vagy a move@okotars.hu címen lehet.

Szakmai önkéntest, gyakornokot keresünk

kockazatos.hu oldalt 2010-ben hozta létre az Ökotárs Alapítvány azzal a céllal, hogy pontos és hiteles, de közérthető tájékoztatást nyújtson a mindennapi környezetünkben előforduló legveszélyesebb vegyi anyagokról. A honlapon jelenleg 42 anyag(csoport) "infólapja” található. A szakmai tartalom létrehozásában együttműködtünk a  Szent István Egyetem Környezetvédelmi és Környezetbiztonsági Tanszék, a Levegő Munkacsoport, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet és az Országos Környezetegészségügyi Intézet szakembereivel. 

Az oldal frissítéséhez, új hírekkel, naprakész információkkal való kiegészítéséhez szakirányú (környezettudományi, kémiai) területen tanuló vagy végzős hallgatókat keresünk, akik szakmai gyakorlatuk részeként vagy önkéntesként segítenék a honlap kiegészítését, fejlesztését. (A szakmai gyakorlatról az Ökotárs Alapítvány igazolást ad.)

Érdeklődni Foltányi Zsuzsánál a foltanyi@okotars.hu címen lehet.