AZ ÖKOTÁRS ALAPÍTVÁNY 2017 NYÁRI HÍRLEVELE

39. szám, 2017 nyár

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu

„Az Ökotárs Alapítvány nem nyereségérdekelt, politikától független, a környezet állapotának javulásáért és a hazai civil szféra és lakosság környezeti érzékenységének és tudatosságának fejlesztéséért tevékenykedő szervezet.”

Nyilvános az Ökotárs éves jelentése

Elkészült az Ökotárs 2016. évi tevékenységeit és pénzügyeit bemutató jelentés, amelyet évek óta papírmentesen, elektronikus formában teszünk közzé. A legfrissebb beszámoló immár magyarul és angolul is olvasható honlapunkon.

Ahogy az már „megszokott”, a tavaly év főbb eredményeit és eseményeit könnyen áttekinthető, idővonalas szerkezetben mutatjuk be. Emellett a jelentés, szintén a hagyományoknak megfelelően tartalmazza az általunk (2016-ban a Zöldövezet és KÖZ-SZER-VEZ programok keretében) nyújtott támogatások részletes listáját, a mérleget és a pénzügyi táblázatokat, támogatóink és segítőink felsorolását. A közhasznúsági beszámoló és a könyvvizsgáló jelentése pedig letölthető formátumban került fel a honlapra.

Ajánljuk mindenki figyelmébe!

Bővebb információ: Móra Veronika, move@okotars.hu

Év Fája verseny - július 3-ig várjuk a jelöléseket

Meghosszabbított határidővel, július 3-ig még bárki benevezheti kedvenc fáját az Év Fája verseny 2016-os fordulójára. Mint korábban, most is olyan faegyedek, facsoportok jelölését várjuk a verseny honlapján, amelyek fontos szerepet töltenek be a helyi közösség érdekében.

A nevezett fák illetve facsoportok közül az Ökotárs négytagú szakmai zsűrije a nyár folyamán fogja kiválasztani a 12-15 döntőst. Az elbírálásnál előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, őshonos fajhoz tartozik, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti. A döntőbe jutott fák között a szeptember-októberben tartott online közönségszavazáson dől el, hogy melyik nyeri el a megtisztelő címet ebben az évben. Az Év Fája egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit díjátadó ünnepség keretében adunk majd át a jelölőknek (várhatóan novemberben). A hazai verseny győztese megmérettetheti magát a jövő év elején megrendezett európai vetélkedőn is, amelyen immár 16 ország fái vesznek részt.

Emellett a zsűri minden évben kiválasztja a „Hős Fát” is a döntősök közül. Erre a címre olyan fákat vagy facsoportokat lehetett jelölni, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával ismerjük el – legalább jelképesen – azok áldozatos munkáját, akik kiállnak a fák, a zöldterületek megmentése érdekében. A verseny döntősei közül partnerünk, az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít.

További információ: Oravecz Ágnes, oravecz.agnes@okotars.hu

A KÖZ-SZER-VEZ program első sikerei

Az Ökotárs legújabb programjában dolgozó 12 közösség júniusban zárja a munka első évét. Az eltelt 12 hónap alatt számos tréning, megbeszélés, találkozó és egyeztetés során készültek el a tervek, de mostanra az „unalmas” előkészítő munka már látványos eredményeket és helyi sikereket is hozott.

A KÖZ-SZER-VEZ által támogatott gyáli közösség elérte, hogy az önkormányzat felülvizsgálja a közvilágítást, és a város több pontjára új lámpatesteket telepítsen, illetve meglévőket helyezzen át olyan helyekre, ahol jobban szolgálják a lakosság közlekedését. A Bódvaszilason zajló közösségi aláírásgyűjtés országos hírverést kapott, ennek köszönhetően jó úton haladnak afelé, hogy a járhatatlanul kátyús útszakaszaik javításra kerüljenek. Őrben pedig kitartó munkával elérték, hogy a falut és két másik környező települést Mátészalkával összekötő – közel 7000 embert érintő – helyközi buszközlekedés bővüljön, és az országos közlekedési hálózatba belépést jelentő vonatközlekedéssel nagyobb összhangban működjön.

Ezek és a további sikerek jó példái annak, hogy ha az állampolgárok helyi közösségei érdemben befolyásolni akarják a döntéshozatalt és döntéshozókat, akkor erre van mód és lehetőség. Mindez nekünk is lendületet ad ahhoz, hogy folytassuk és kibővítsük a KÖZ-SZER-VEZ programot, és hasonló kezdeményezéseket indítsunk, melyek a kisközösségek megerősítését, aktív és kitartó állampolgári csoportok támogatását célozzák.

Bővebb információ: Kelemen-Varga Roland, kelemen.varga@okotars.hu

A dm és a Tesco is támogatja a civilek közösségi kezdeményezéseit

Mindkét nagyvállalat a Magyar Adományozói Fórum (MAF) – amelynek az Ökotárs alapító tagja – közreműködésével hirdetett pályázatot a civil szervezetek számára a tavasz folyamán.

Május 31-ig pályázhattak helyi közösségek a DM ’Jótettekkel egy jobbi világért” kiírására egészséges életmódra nevelést népszerűsítő programokkal, szociálisan hátrányos helyzetben élő családok és gyermekek támogató, környezettudatos életmódra, szemléletre nevelő projektekkel. A program során a dm 10 pályázatot támogat 500-500 ezer forint hozzájárulással. A szervezeteket a MAF a szakértői által adott pontszámok szerint rangsorolva továbbítja a dm Kft. zsűrijének, akik kiválasztanak 30 projektet, amelyekre a nagyközönség szavazhat júliusban. A legtöbb szavazatot kapó 10 pályázatot a dm 500-500 ezer forint hozzájárulással támogatja.

[TESCO] Aki lemaradt erről, június 30-ig még benyújthatja pályázatát a Tesco ’Ön választ, mi segítünk!’ programjának immár harmadik felhívására. A korábbiakhoz hasonlóan az országszerte kialakított 63 körzet mindegyikében egy szervezet 400 000 Ft-ot használhat majd fel egészséges életmódot ösztönző, gyermekek fejlődését támogató vagy környezetszépítő-védő feladatokra. A beérkező pályázatokat a MAF és az Ökotárs értékelői rangsorolják, és közülük kerül ki minden körzetben az a három, amelyre a vásárlók és dolgozók a boltokban leadhatják szavazatukat. A végső eredmény ugyanis itt fog eldőlni: a közönségszavazás alapján kerül ki a döntősök közül az egyes körzetekben az a civil szervezet, amely elnyeri a 400 000 forintos támogatást. Minden vásárlás után 1 darab zseton kerül kiosztásra, amit októberben az áruházakban kihelyezett zsetongyűjtő pontokon lehet bedobni a kiválasztott döntős pályázati projektje. A nyerteseket 2017. november közepén hirdeti ki az áruházlánc.

Bővebb információ: www.tesco.hu/kozosseg weboldal illetve kozossegipalyazat@tesco.hu

A Civilizáció és az Ökotárs

Márciusban lépett a nyilvánosság elé a Civilizáció kampány, civil értékekért dolgozó önkéntes emberek csoportja, amely a parlament előtt fekvő, „a külföldről támogatott szervezetekről” szóló törvényjavaslat elleni tiltakozásképpen jött létre.

A színre lépés óta a Civilizáció minden eszközzel igyekezett kifejezni tiltakozását, elmondani érveit és felhívni a figyelmet a törvény hatásaira. A civil szektor hatályos magyarországi szabályozása már most megfelelő keretet és kellő biztosítékokat ad ahhoz, hogy a civil szervezetek átláthatóan és elszámoltathatóan csinálják azt, amire létrejöttek. Az új törvény ezért nemcsak felesleges, de káros is, hiszen nyilvánvaló célja a nemzetközi támogatásokat a magyar társadalom érdekében felhasználó civilek megbélyegzése és ellehetetlenítése.

Az Ökotárs kezdetek óta aktív szerepet vállal a Civilizáció szervezésében. Ott voltunk április 12-én a Hősök terén a „civil szív” megformázásában, ahol igazgatónk beszédet is mondott. Hordjuk a kitűzőket, és biztattuk barátainkat, hogy küldjenek levelet az országgyűlési képviselőknek. Tájékoztatjuk partnereinket, idehaza és külföldön egyaránt. Részt vettünk a Parlament Igazságügyi Bizottságának április 25-i ülésén, ahol néma demonstrációval fejeztük ki tiltakozásunkat és sajtótájékoztatót is tartottunk. Együtt piknikeztünk sok más szervezettel a Kossuth téren május 29-én, ahol a hazai civilek sokszínűségére és munkájuk eredményeire hívtuk fel a figyelmet.

Mindennek ellenére, kétszeri halasztás után június 13-án az Országgyűlés elfogadta a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvényt. Félő, hogy ezzel sem ér véget a hazai civilek elleni immár több éve zajló kormányzati lejáratókampány. Ellenkezőleg: ez egy folyamat újabb állomása, amelynek a végső célja a civil szervezetek teljes hiteltelenítése lehet. De szabad és kritikus gondolkodás, erős civil társadalom nélkül nincsen valódi demokrácia és állampolgári szabadság.

Mi, civilek sokfélék vagyunk, de összeköt minket a célunk, hogy Magyarországot egy élhetőbb, jobb hellyé tegyük. Minden szervezet elsősorban ezt tartja szem előtt, amikor arról dönt, hogy miképpen jár el a „külföldről támogatott szervezetekről” szóló törvénnyel kapcsolatban. Megítélésünk szerint az új jogszabály ellentétes Magyarország Alaptörvényével és több, hazánk által is aláírt nemzetközi szerződéssel, ugyanis korlátozza az egyesülési és véleményszabadság mindenkit megillető jogát. Ezért élve a rendelkezésünkre álló törvényes lehetőségekkel, minden hazai és nemzetközi fórumon folytatjuk a tiltakozást ellene. Eközben maradunk, és végezzük tovább közös munkánkat, mert nem hagyhatjuk cserben a magyar társadalmat, nem hagyhatjuk cserben azokat az embereket, akiknek szüksége van a segítségünkre.

Bővebb információ: Móra Veronika, move@okotars.hu

Ökotárs országjárás

A Civilizáció kampányhoz kapcsolódva, június második felében az Ökotárs öt vidéki nagyvárosban szervez civil találkozókat, azzal a céllal, hogy felmérje a fővároson kívül működő szervezetek „kommunikációs környezetét”: megjelenési, megmutatkozási lehetőségeiket, szükségleteiket, ennek korlátait és fejlesztési irányait. Mindezt azzal a céllal, hogy az elkövetkező fél évben a szervezetek igényeire szabottan tudjuk erősíteni a civilek láthatóságát és ismertségét helyben és térségi szinten is.

A civil szervezetek egyik legfőbb „vagyona”, értéke a hitelesség, a kitűzött célok következetes képviselete – ezek révén nyerhetik el az állampolgárok bizalmát és támogatását. A közelmúltban készült felmérések szerint az állampolgárok általában nyitottak a civil szervezetek irányába, de nagyon keveset tudnak róluk, céljaikról, működésükről. Világos, hogy maguknak a civileknek kell minél jobban és hatékonyabban bemutatniuk tevékenységüket a nyilvánosság előtt, meg kell erősíteniük kommunikációjukat minden lehetséges csatornán. Emellett fel kell készülniük arra is, hogy védekezzenek az esetleges lejáratás, befeketítés ellen.

Az igényfelmérés nyomán ehhez kíván segítséget nyújtani az Ökotárs (és partnerei) képzések és/vagy mentorálás formájába – az első lépéshez kérdőívet készítettünk, és civil vezetőkkel találkoztunk. A válaszok, vélemények és az országjárás során elhangzottak fényében fogjuk az elkövetkezőkben pontosítani a fejlesztési folyamatot és munkamódszereket.

Az országjárás állomásai:

Debrecen (Baross utca 16. - Alternatív Közösségek Egyesülete), június 16. péntek 10:00-13:00
Győr (Bartók Béla út 7. - Reflex Környezetvédő Egyesület), június 20. kedd 14:00-17:00              
Szeged (Budapesti krt. 23 - Megálló Közösségi Ház), június 21. szerda 15:00-18:00
Miskolc (Szentgyörgy út 44, 3529 - Avasi Közösségi Kávézó), június 22. csütörtök 10:00-13:00       
Pécs (Szent István tér 17. - Civil Közösségek Háza), június 26. hétfő 14:00-17:00               

A találkozók nyitottak az érdeklődő civil szervezetek számára, előzetes bejelentkezés szükséges.

Bővebb információ: Oravecz Ágnes, oravecz.agnes@okotars.hu