AZ ÖKOTÁRS ALAPÍTVÁNY 2016 TÉLI HÍRLEVELE

37. szám, 2016 tél

Minden kedves partnerünknek, támogatónknak és adományozottunknak boldog, békés karácsonyt és sikeres új esztendőt kívánnak az Ökotársak!

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510, move@okotars.hu
www.okotars.hu

„Az Ökotárs Alapítvány nem nyereségérdekelt, politikától független, a környezet állapotának javulásáért és a hazai civil szféra és lakosság környezeti érzékenységének és tudatosságának fejlesztéséért tevékenykedő szervezet.”

Eredményhirdetés az NCTA videóversenyben 

A tavasszal meghirdetett versengésre a Norvég Civil Támogatási Alap pályázati felhívásain támogatott projektek keretében készült, azokat bemutató legfeljebb 5 perces kisfilmekkel lehetett pályázni. A beérkezett 41 alkotásból a zsűri a nyár folyamán választotta ki azt a tizenkettőt, amely az augusztus végén indult közönségszavazáson megmérethette magát. Október 20-ig bárki szavazhatott kedvencére a program blogján. 

A beérkezett több ezer voks alapján az eredmény a következők szerint alakult:

IV. helyezett: Adj Hangot! Egyesület – Jogodban áll hallgatni – minket! - A Börtönrádió projekt célja kettős volt: egyrészt, hogy a rádió műsoraival és magával a műsorkészítéssel felkészítse a fogvatartottakat a szabadulásra és a törvénytisztelő életre, másrészt, hogy a szabadult rádiósok – a börtönben megtanult rádiós készségek felhasználásával – olyan programokat készítsenek a börtönön kívüli hallgatóság részére, amelyek egyrészt érzékenyítik a társadalmat a szabadulók beilleszkedési nehézségeire, másrészt a veszélyeztetett rétegek számára bűnmegelőzési hatással bírnak. A Börtönrádió már három büntetés-végrehajtási intézetben szól: Vácott, Győrben és a Gyorskocsi utcában, valamint a Rács Fm szabadult rádiósai rendszeres műsort szerkesztenek a Tilos Rádióban és a Rádió Q-ban.

III. helyezett: Magosfa Alapítvány – Kicsik és nagyik - A projekt a generációk közötti tanulásról, azon belül időseknek és gyerekeknek közösen szervezett fenntarthatósági programokról szólt. Az alapítvány munkatársai és a gyerekek többnyire idősek otthonába látogattak el, hogy a beszűkült élettérben mozgó idősek hétköznapjait tegyék színesebbé, töltsék meg gyerekzsivajjal, és lehetőséget adjanak nekik arra, hogy élettapasztalataikat átadják a fiatal generációnak, valamint ők maguk is tanulhassanak. A kisfilm ezekből a programokból ad ízelítőt, megvilágítva azok hátterét is.

Megosztott I. díjban részesült a Zachor Alapítvány Séták és a Gödölye Szociális Szövetkezet Mária kert című filmje

 • A Zachor Alapítvány budapesti videóinterjús helytörténeti sétái mintájára helyi kollégákkal öt vidéki városban, Aszódon, Békéscsabán, Miskolcon, Pécsett és Szegeden dolgozott ki hasonlót. A sétákat vezető diákok kortársaiknak mutatják be városaik zsidó emlékeit, akik az egykori helyi lakosok személyes történeteinek értelmezésén keresztül érthetik meg a közös múlt jelentőségét a város mindennapjainak történetében.
 • A Mária-kert projekt segítségével a szervezők a hétköznapi háztartásvezetéssel és a kertészkedéssel kapcsolatos alapkészségek fejlesztését illesztették be gödöllői Waldorf-gimnázium kilencedikes tantervébe. A hamar népszerűvé vált ’epocha’ 2015. májusában zajlott 50 diák részvételével. A reggeli kezdő előadások után idősávokra és csoportokra osztva dolgoztak a diákok, a 8 csoport forgószínpadszerűen váltott a tevékenységek között: naponta két csoport mindig a közös ebéd elkészítéséhez volt beosztva, kettő a háztartások kiadásaival és bevételeivel foglalkozott, egy csoport hulladékot szelektált, három pedig a biokert művelésében és építésében tevékenykedett.

A nagyközönség körében legnépszerűbb videókat készítő civil szervezetek fejlesztő szolgáltatásokat vehetnek igénybe sorrendben 200, 300 és 500-500 ezer forint értékben. A többi kisfilm, népszerűségi sorrendben:

 • Zöld Pók Alapítvány: Újra kellett kezdeni az életüket
 • Magyar LMBT Szövetség: „Itt vagyunk” országjáró kampány
 • Motiváció Egyesület: Rendszerhiba
 • Ökoszolgálat Alapítvány: Ablak a szegénységre
 • Energiaklub: Paks II. – egy energiapazarló, kockázatos és felesleges beruházás
 • Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete: Vakbarát üzlet
 • K-Monitor Egyesület: Databoom Hackaton
 • Társaság a Szabadságjogokért: Politikusss

Mind a 12 döntős kisfilm is megtekinthető a http://norvegminta.blog.hu/2016/08/30/videoszavazas oldalon.

 NCTA  konferencia, Pecha-Kucha, nyomozójáték – rendezvénysorozat a gyűlölet elleni fellépés jegyében 

A Norvég Civil Támogatási Alap lebonyolítói 2016 őszén egy nemzetközi, többrészes, hagyományosabb és formabontóbb elemekből álló eseménysorozatot szerveztek a gyűlölet elleni fellépés (no hate) jegyében.

Október 27-én zajlott le az „Idegen szép” - Európai fellépés a gyűlölet ellen: jó gyakorlatok és tapasztalatcsere című nemzetközi szeminárium. Az Európai Ifjúsági Központban tartott egésznapos rendezvénnyel a kontinens számos országában tapasztalható növekvő idegenellenességre és kirekesztésre válaszoló kezdeményezések eredményei és jó gyakorlatai megvitatásának és megosztásának kívántunk teret adni. Összesen 9 országban – Izland, Norvégia, Lettország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Bulgária, Ciprus és Spanyolország – megvalósított olyan sikeres projektekkel ismerkedhetett meg a mintegy 60 érdeklődő, amelyek változatos eszközökkel – az óriásplakátoktól kezdve a fotókiállításokon és az online játékokon keresztül a gasztronómiáig – lépnek fel a gyűlölet ellen a szó lehető legszélesebb értelmében. A projektbemutatók után lehetőség volt azok részletesebb megvitatására, így a résztvevők egymástól tanulva remélhetőleg hatékonyabbak és eredményesebbek lehetnek üzeneteik célba juttatásában, és a változás elindításában. A bemutatott prezentációkat igény esetén bárki számára elérhetővé tesszük!

Szintén október 27-én került sor a nagysikerű nyilvános Pecha Kucha Night Budapest estre a Toldi moziban, amelynek során a hallgatóság ízelítőt kaphatott arról, hogy miféle eredmények születtek az NCTA többéves programja keretében, különösen a gyűlölet elleni fellépés, az elfogadás, a szolidaritás és a tolerancia terén. Összesen tizenhárom izgalmas hétperces előadás hangzott el a civil világ szakembereinek tolmácsolásában. Szó esett többek között a bevándorlók otthontalálási nehézségeiről, a karikatúrák nyújtotta kommunikációs lehetőségekről, a lakatlan ingatlanok jó célra való felhasználásáról, a fókuszcsoportok kampány-előkészítésben való szerepéről, különféle művészeti eszközök terápiás és közösségépítő vonatkozásairól, és sok minden másról is.

Milanovich Dominika, pszichológus, tanár, emberi jogi aktivista a Magyar LMBT Szövetség „Itt vagyunk!” országos emberi jogi kampányáról mesélt "A szivárvány útján – egy országjáró LMBTQI-kampány tapasztalatai" című előadásában. VIDEO

Dávid Ferenc, biopolitikai szakértő, a Kék Pont Alapítvány program-koordinátora a "DrogStigma – a kirekesztés és a felépülés új útjai" című előadásában beszélt a terület aktuális kihívásairól. VIDEO

Both Emőke, a  BAGázs Egyesület elnöke 2009. december elején járt először Bagon, és hirtelen azt érezte, ez az, amit keresett. "Mi Tehetsz azért, hogy egy befogadóbb országban élhess?" – erre a kérdésre próbált választ adni előadásában. VIDEO

Az est előadói voltak még:

 • Benkő Fruzsina – Szociális Innováció Alapítvány
 • Bodóczky István – Igazgyöngy Alapítvány -
 • Lovig Tímea – Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület 
 • Makádi Balázs – Motiváció Oktatási Egyesület 
 • Pásztor Tibor – Tett és Védelem 
 • Paulik Móni – Utópia Civil Egyesület 
 • Schanz Judit–- KÉK Kortárs Építészeti Központ 
 • Simon Balázs és Várnai Balázs – Utca-Szak (Alkotó Közösség) Közhasznú Egyesület 
 • Szénási Szilvi – Uccu Alapítvány 
 • Thiesz Angéla – Retextil Alapítvány 

Valamennyi előadás megtekinthető a NCTA Youtube csatornáján.

Október 28-án és 29-én összesen közel kétszáz ember nyomozott alkalmanként 20-30 fős csoportokban a Zónában, hogy kiderítsék miért és hogyan tűnt el Metropolisz polgármesterének fia a város „nemkívánatos” csoportjainak otthont adó elzárt negyedben. A több helyszínen zajló játék során a résztvevőknek a hajléktalanok, melegek, romák és vakok segítségére is szükségük volt ahhoz, hogy megfejtsék a rejtélyt, emellett logikai és együttműködési készségeik, ügyességük és empátiájuk is erősödhetett. A játék végére pedig a csoporttagok sötét titkokra derítettek fényt, és csak döntésükön múlt, hogy mihez kezdtek mindezzel. Az biztos, hogy a játékosok a nyomozómunka által mind egymáshoz, mind a társadalmi kérdésekhez és eltérő csoportok tagjaihoz közelebb kerültek – nem utolsósorban pedig jól szórakoztak, miközben szembesülhettek saját gondolkodásukkal és előítéleteikkel.

"Tetszett, hogy egy történetet kellett közösen összerakni, így nyomozónak érezhettem magam, aki megoldja a kirakóst és egyre több mindenre jön rá. A legszebb pedig a játékban, hogy úgy közelít bizonyos csoportokhoz, hogy a játék élménye miatt az ember észre sem veszi, hogy a játéknak ez az igazi lényege, nem is a nyomozás. Nekem ez csak a végén esett le és ezért is tetszett az egész." - osztotta meg élményeit egy résztvevő a játék után.

A játék tervezésében és megvalósításában az alábbi szervezetek, kezdeményezések munkatársai vettek részt:

 • Bagázs Egyesület
 • Detectivity
 • Magyar Zsonglőr Egyesület
 • Melegség és Megismerés Program
 • Menhely Alapítvány
 • Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete
 • Színműhely Alapítvány

Bővebb információ: Móra Veronika, 411-3500, move@okotars.hu

A Jászai Mari téri platán lett az Év Fája 2016-ban! 

A hat hétig tartó online megmérettetésben idén összesen közel 18 ezer szavazat érkezett az Év Fája verseny idei döntőseire. Összesen 40 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri nyáron választotta ki azt a 12 fát, melyekre bárki szavazhatott szeptember 5. és október 16. között. A Stúdió-K Színházban november 3-án tartott díjátadón derült ki, hogy közülük melyek voltak a legnépszerűbbek a nagyközönség körében. Izgalmas hajrával a budapesti Jászai Mari tér legszebb platánja nyerte meg a 2016-os vetélkedőt, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs. A Hős Fa címet idén a Városliget hős platánja nyerte el, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a ragályi Öreg tölgy kapta.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet immár hetedik éve. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát, melynek érdekes története van. Idén először győzött fővárosi fa a mindent eldöntő közönségszavazáson.

A 2016-os év győztesét, a Jászai Mari téri platánt 1936-38 körül ültették el a téren, melyet eredetileg 1903-ban parkosítottak, és sokáig a Rudolf tér nevet viselte. 1950-ben kapta a terület a Jászai Mari tér nevet, az egyik legnagyobb magyar tragika emlékére, a színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából. Az itt álló faóriás az ország egyik leglátogatottabb faegyede, amelynek képét számtalan családi album őrzi az alatta megpihenő családtagok képmásaival. Radnóti Miklós özvegye, Fifi néni, a XIII. kerület díszpolgára évtizedeken keresztül figyelte lakásának ablakából a platánfa sorsát. Bizonyára sokszor felidézte magában azoknak a napoknak az emlékét, amikor fiatal házasokként a ma már öreg platán árnyékában sétáltatták kutyájukat Radnóti Miklóssal, és „piknikeltek”, ahogyan ők nevezték egyik kedvenc kikapcsolódásukat.

A Hős Fa címet kiérdemlő “A Városliget hős platánja” egyike a park első és legidősebb platánjainak, sokak kedvenc fája a Ligetben. Azt az életérzést és hangulatot testesíti meg, amely miatt a budapestiek valójában szeretik a Városligetet. Emellett egyike azon ligeti fáknak, amelyek veszélyben lehetnek a Liget beépítési munkálatai miatt, ugyanis egy új sétány a helyére, vagy a közvetlen közelében épülne meg a jelenlegi zöldterület helyén. Ez a hatalmas platán szimbolizálja azt a Városligetet, amelyet a budapestiek szeretnek és szeretnének a jövőben is; valamint az erőt és elszántságot, amely a Városligetet közparkként megtartani szándékozókban töretlenül növekszik.

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.

A hazai győztes részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig háromszor nyert magyar fa - legutóbb tavaly a bátaszéki molyhos tölgy –, két alkalommal pedig második helyezést értünk el.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

 1. A Jászai Mari tér legszebb platánja – 3545 szavazat
 2. A vándorló fák     – 3107 szavazat
 3. A mi kedvencünk a kéttörzsű korai juharfa – 3058 szavazat
 4. A Városliget hős platánja – 1818 szavazat
 5. Hajdúszoboszlói millenniumi tölgy –1557 szavazat
 6. Arany János kőrisfa – 1497 szavazat
 7. A zalaszentgróti Batthyány kastély Három testőre – 963 szavazat
 8. Ragályi Öreg tölgy – 774 szavazat
 9. Gerlai galagonyafa – 528 szavazat
 10. Vörös tölgy az Árnyaskert Óvodában            – 491 szavazat
 11. Balaton idős hársa, a Szerelmesek fája – 302 szavazat
 12. A kunbaracsi tölgy – 269 szavazat

A fák története az http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon olvasható.

További információ: Oravecz Ágnes 411-3500, oravecz.agnes@okotars.hu

 

MOL-Zöldövezet 2016-17: az első fordulós pályázatok eredménye

Idén az október 20-ig (meghosszabbított) határidőig nyújthatták be civil szervezetek és társasházi közösségek első fordulós projektötleteiket a MOL és az Ökotárs Zöldövezet programjára, melynek célja közösségi zöldfelületek – parkok, közkertek, udvarok – létrehozása, fejlesztése vagy megújítása közösségi összefogásban, önkéntes munkában, az ország bármely településén.

Idén az október 20-ig (meghosszabbított) határidőig nyújthatták be civil szervezetek és társasházi közösségek első fordulós projektötleteiket a MOL és az Ökotárs Zöldövezet programjára, melynek célja közösségi zöldfelületek – parkok, közkertek, udvarok – létrehozása, fejlesztése vagy megújítása közösségi összefogásban, önkéntes munkában, az ország bármely településén. 

A kétfordulós pályázat idén is három kategóriában jelent meg:

 • parkok, települési zöldfelületek kialakítása vagy felújítása (legalább 1500 m2 egybefüggő területen);
 • társasházak belső udvarának zöldítése (legalább 10 lakásos);
 • közösségi kertek létrehozása, továbbfejlesztése.

A felhívásra 99 pályázat érkezett, közülük 89 felelt meg a formai követelményeknek – utóbbiakból 12 társasházi, a többi civil szervezet által benyújtott projektötlet. Ezek közül választotta ki a négyfős Adományi Bizottság azt a 46-ot, amely lehetőséget kap a részletes pályázat kidolgozására – listájuk elolvasható a http://molzoldovezet.hu oldalon. A továbbjutó pályázók december elején egynapos képzésen vehetnek részt, amely a közösségi tervezés és részvétel technikáit mutatja be – ez ugyanis a sikeres pályázat alapvető feltétele: a fejlesztésnek a helyben élők, a majdani haszonélvezők aktív közreműködésével kell elkészülnie.

A pályázat második fordulójában, jövő év elején kell a közösségi tervezés eredményeként elkészült részletes tervet benyújtani, beleértve az utógondozásra vonatkozó elképzeléseket is. A sikeres pályázóknak a támogatás nagyobb részét növények beszerzésére kell fordítania, emellett eszközöket, anyagokat is lehet belőle vásárolni. 

Bővebb információ: Tokodi Nóra, 411-3500, tokodi@okotars.hu 

A KÖZ-SZER-VEZ program hírei

Július elején teljes lendülettel megkezdődött a közösségszervezési munka a program keretében korábban kiválasztott 12 településen. Innentől az alapképzésen részt vett helyi szervezők feladata a közösség helyi problémáinak és igényeinek felmérése, egy aktív mag létrehozása, és – a jövőben – közös cselekvési tervek kidolgozása és megvalósítása lesz.

A Pécsbányán, Verőcén, Gyálon, Gyöngyöspatán, Halmajon, Mátraverebélyen, Bódvaszilason, Parádon, Miskolc-Avason, Nyírbátorban, Őrben és Hajdúhadházon tevékenykedő szervezők munkáját szakértő mentorok segítik (minden mentor egyszerre négy közösséggel dolgozik), havi személyes találkozókkal és rendszeres kommunikációval. Ennek eredményeként több településen már most jelentős közösségi eredmények láthatók: például az egyik csoport kampányt indított a települést évek óta sújtó betegség elleni védőoltás ingyenessé tétele érdekében. Máshol a települési költségvetés részleteit megismerendő közérdekű adatigénylést nyújtottak be, de volt arra is példa, hogy a helyi tömegközlekedés megújítása érdekében fordultak az illetékesekhez a helyi közösségek.

A folyamatok további segítése és a tapasztalatcsere érdekében az Ökotárs és szakmai partnere, a Civil Kollégium Alapítvány újabb bentlakásos haladó képzést és találkozót tartott a közösségszervezőknek november 4-6. között, a helyi közösségek tagjainak pedig december 2-4. között. De emellett a közösségek maguk is teremtenek lehetőséget az egymás megismerésére. Például több csoport tagjai november 26-27-én Pécsbányára szerveztek az Ökotárs és egyéb támogatók segítségével egy kétnapos találkozót, melyen a roma közösségek cseréltek eszmét a munkájukról.

Ezzekkel párhuzamosan folyamatban van az elmúlt évtized hazai közösségi-civil kezdeményezéseinek áttekintése és feldolgozása is, összegezve az Ökotárs korábbi pályázati programjai során támogatott projektek jellemzőit és tapasztalatait. http://www.okotars.hu/kozossegszervezes)

További információ: Kelemen-Varga Roland, (1) 411-3500, kozossegszervezes@okotars.hu