2018. DECEMBER 10-ÉN EURÓPA-SZERTE MEGMOZDULNAK A CIVIL SZERVEZETEK: NÉLKÜLÜNK NEM MEGY!

70 éve, 1948. december 10-én fogadták el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. A demokratikus, független civil szervezetek és mozgalmak minden egyes nap rászorulók milliói számára nyújtanak segítséget vagy szolgáltatásokat, mozgósítják az embereket és kiállnak a közügyekért azért, hogy hozzájáruljanak a Nyilatkozatban foglaltak megvalósításához és érvényre juttatásához. Európa-szerte érünk el eredményeket nap mint nap, és erre büszkék vagyunk!

Mindennapos munkánk során ellenzünk minden arra irányuló kísérletet, hogy embereket fosszanak meg jogaiktól identitásuk, nemük vagy szexuális irányultságuk, társadalmi-gazdasági helyzetük vagy nemzetiségük miatt. Tevékenységeink során konkrét eszközökkel orvosoljuk azokat a társadalmi károkat, amelyeket a magánérdekek közérdek elé helyezése okoz.

Mindennapos munkánk során hozzájárulunk a demokrácia, az egyenlőség és a szolidaritás megteremtéséhez mindenki számára – miközben Európában ezek az értékek veszélyben vannak, és egyre terjed az illiberalizmus, az egyenlőtlenség, a szegénység, a bizonytalanság és a társadalmi megosztottság.

Mi, a polgári jogi aktivisták és az emberi jogok védelmezői nyomás alatt vagyunk ma az Európai Unióban. Akárcsak Magyarországon, sok más uniós országban is korlátozott a civilek mozgástere és az alapvető szabadságjogok.

Az emberi jogokat népszerűsítő és védő civil szervezetek és mozgalmak gyűlöletkampányokkal szembesülnek. A bevándorlók és menedékkérők felé kinyilvánított szolidaritást és humanitárius segítséget kriminalizálják. Az illiberális kormányok jogszabályai és bírósági ítéletei a szervezetek és aktivisták megfélemlítésére törnek.

Amikor kritikus szerepünket figyelmen kívül hagyják, tagadják, vagy fenyegetik, az egész demokratikus tér zsugorodik.

December 10-én 27 országban több mint 100 független és demokratikus civil szervezet és platform áll ki a civil büszkeség napján. Nagyvárosokban és kisközösségekben, munkahelyeinken vagy a közterületeken gyülekezünk, több mint 200 helyi kezdeményezést szerveztünk, amelyek több mint 100 000 embert vonzanak on- és offline tevékenységeken keresztül Európa-szerte.

Büszkék vagyunk az általunk végzett munkára! Nem múlhat el egy nap sem anélkül, hogy tennénk azért, hogy megvédjük az emberek jogait.

Ezen a napon szeretnénk bemutatni azokat az értékeket, amelyeket a civil szervezetek és mozgalmak hoznak a társadalomba. Elkötelezzük magunkat amellett, hogy kiállunk minden, a civil tér elleni támadás ellen. Követeljük, hogy a nemzeti és európai intézmények és politikai vezetők feleljenek meg az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának.

Követeljük, hogy ismerjék el, és támogassák az emberi jogok és a demokrácia védelme érdekében végzett tevékenységeinket.

Az európai választásokhoz is kapcsolódó független kampányunkat a „Tegyük Európát mindenki számára naggyá" szlogen fémjelzi. December 10. fontos mérföldkő az üzenetünk célba juttatásában: Európa jövője vagy a demokráciáról, az egyenlőségről, a szolidaritásról és a befogadásról szól majd – vagy egyáltalán nem lesz.

Akciók és események Magyarországon december 10-én:

A sajtóközleményt kibocsátó szervezetek:

  • Akciókutatók a Fenntarthatóságért Egyesület (AKUT)
  • Amnesty International Magyarország
  • Autonómia Alapítvány
  • Az emberség erejével Alapítvány
  • Civil Kollégium Alapítvány
  • Haver Alapítvány
  • Humán Platform Egyesület
  • K-Monitor Közhasznú Egyesület
  • Magyar Helsinki Bizottság
  • MASZK Egyesület
  • Ökotárs Alapítvány
  • Védegylet

További információ: Móra Veronika move@okotars.hu // ​+36 1 411 3500

A nemzetközi kampánnyal kapcsolatban itt lehet érdeklődni: Alexandrina NAJMOWICZ anajmowicz@civic-forum.eu // +33 180 05 19 12

A nemzetközi kampánnyal kapcsolatban további információ elérhető itt.

A sajtóközlemény letölthető itt.