+36 1 411 3500
H-1056 Budapest, Szerb utca 17-19.
Január
Lezárult a Svájci-Magyar Civil Alap környezetvédelmi célú pályázatainak értékelése

A Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok „környezeti kihívásokra adott válaszok” témaköréért felelős kilencfős Kisprojekt Elfogadó Bizottsága (KEB) január 31-én hozta meg támogatási döntését. A 2012-ben meghirdetett pályázaton a témakörre beérkezett 99 pályázat közül a formai ellenőrzés után 92 került szakmai, tartalmi értékelésre. Közülük a KEB 24 pályázatot támogatott kis- (2-10 000 CHF) közepes- (10-50 000 CHF) és nagyprojekt (50-100 000 HCF) kategóriában, összesen 272 609 503 Ft-tal.

Támogatottak listája

Március
NCTA országjárás

A pályázati időszak első felében, február-március folyamán az ország 23 településén, köztük minden megyeszékhelyen tartottak tájékoztató fórumokat és ehhez kapcsolódó projekttervező műhelyeket a lebonyolító alapítványok munkatársai.A rendezvényeken összességében több száz érdeklődő civil vett részt. A műhelymunkáról film is készült, azzal a céllal, hogy a száraz leíráson túl közvetlenebb eszközökkel is segítsük a projekttervek és pályázatok kidolgozását.

Támogatási döntés a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alap első pályázati felhívásában

Március 20-án sikeresen lezajlott az utolsó Kisprojekt Elfogadó Bizottsági ülés is, a "szociális szolgáltatások nyújtása" témakörben. Ezzel, és a korábban megtartott üléseken meghozott döntésekkel valamennyi témakörben eredmény született. Ennek megfelelően az Ösztöndíj Alap 9 projektet támogatott a marginalizált helyzetű gyermekek továbbtanulásának elősegítése érdekében, összesen 216 702 000 forinttal, a teljes keretet kimerítve.

A Civil Alap, környezeti kihívások témakörében 24 pályázatot talált támogatásra édemesnek a KEB, míg a szociális szolgáltatások témakörben 33 db pályázat kapott lehetőséget, 497 765 149 forint értékben.

Támogatottak listája

Április
NCTA kisprojekt pályázatok beadása

Április 29-ig lehetett kisprojekt pályázatokat benyújtani a felhívás 7 témakörében: (1) emberi jogok és demokrácia; (2) női jogok és esélyegyenlőség; (3) szervezet- és közösség fejlesztés; (4) ifjúsági és gyermek ügyek; (5) környezetvédelem és fenntartható fejlődés; (6) jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak, (7) társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése (fókusz: roma integráció). Nagy érdeklődés mellett a határidőig végül összesen 1029 pályázat érkezett az online pályázati felületen keresztül.

Május
NCTA: első eredmények és újabb pályázatok

A makroprojekt felhívás első fordulójára két témakörben. összesen 310 érvényes pályázat érkezett a március 29-i határidőig. A tartalmi értékelés után a második fordulóra való továbbjutásról szóló döntés meghozatala volt a Bíráló Bizottságok első feladata a program folyamán. Az eredmény május 10-én született meg: az I., jog- és érdekérvényesítés témakörben 25, míg a II., szervezet- és közösségfejlesztés témakörben 18 szervezet kapott lehetőséget részletes pályázat kidolgozására.

Május 6-án járt le a támogató országokban eltölthető, 3-6 hónapos egyéni ösztöndíjas programok támogatására kiírt pályázat beadási határideje is: összesen 15 civil aktivista és civil szervezeti vezető nyújtott be pályamunkát.

Év Fája verseny: május végéig lehetett fákat jelölni

A Madarak és Fák Napján, május 10-én indult az Év Fája verseny negyedik évada, melyre különleges történetek kíséretében vártuk a nevezéseket. A verseny keretében ugyanis nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keressük, hanem azt, amelyik a jelölőknek, a körülötte élőknek valamiért fontos, kötődnek hozzá, s ez leginkább a fáról elmesélt történetből derülhet ki. Ez alkalommal 41 jelölés érkezett az ország minden részéből.

Július
Eredményhirdetés: NCTA kisprojekt és ösztöndíjas pályázatok

Az 1029 beérkezett pályázat értékelése és a 7 témakörben megtartott bíráló bizottsági ülések nyomán 105 pályázat támogatásáról és ezzel 859 210 € kiosztásáról döntött a program Jóváhagyó Testülete július 9-én, az alábbi megosztásban:

Témakör Támogatási összeg (EUR) Támogatott pályázatok száma Az összes beadott arányában
A. Emberi jogok és demokrácia65 737 €8 db21,6%
B. Női jogok és esélyegyenlőség57 880 €6 db16,7%
C. Szervezet- és közösségfejlesztés157 353 €20 db8,5%
D. Ifjúsági és gyermek ügyek148 612,5 €16 db7,9%
E. Környezetvédelem és fenntartható fejlődés154 140 €23 db9,9%
F. Jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak120 482,5 €14 db8,2%
G. Társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése (roma integráció)155 004 €18 db15,7%

Az ösztöndíjas pályázatok közül 7 részesült támogatásban - négyen norvég, hárman pedig izlandi szervezeteknél eltöltött tanulmányútra kaptak lehetőséget.

In memoriam Balogh Emese

Július 24-én tragikus váratlansággal elhunyt munkatársunk, Balogh Emese, aki a Hulladék Munkaszövetségnél eltöltött évek után 2011 óta volt az Ökotárs csapat tagja. A kisadományi és Zöldövezet programok, majd az NCTA pályázóival és támogatottjaival együtt őrizzük kedves emlékét, kedvenc idézetével: „A rossz sikeréhez elég annyi, hogy a jók nem csinálnak semmit.”

Szeptember
Zöldövezet 2013/14 első fordulós eredmények

Az Ökotárs és a MOL Adományi Bizottsága szeptember 12-én hozott döntést a felhívás első fordulójára beérkezett 118 pályázatról. A tavalyi év eredményeit látva idén is lehetővé tettük, hogy parkokat, közkerteket létrehozó vagy felújító egyesületeken és alapítványokon kívül, külön kategóriában budapesti társasházak is jelentkezzenek belső udvaraik zöldítésére készült tervekkel. A bizottság 75 pályázatot engedett tovább a 2. fordulóra, amelyek közül 24 érkezett társasházaktól. A korábbi évekhez hasonlóan több „visszatérő” pályázó is lehetőséget kapott új projektek megvalósítására. A továbbjutókat a hónap folyamán rendezett egynapos képzésekkel segítettük a második fordulós pályázat beadására való felkészülésben, és a közösségi tervezés folyamatának elindításában.

Az USAID Civil Fenntarthatósági Index 2012 bemutatója

Szeptember 16-án némileg rendhagyó ülést tartott a civil szektor jogszabályi környezetével foglalkozó informális egyeztető fórum, a Civil Lobbi Kerekasztal. A kibővített találkozón került sor az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Szervezete, az USAID által immár másfél évtizede minden évben kiadott Civil Fenntarthatósági Index 2012-es magyarországi jelentésének bemutatójára is.

Az index Közép-Európa és Eurázsia 29 országában méri az általános környezet „civilbarátságát” egységes módszertannal, 7 dimenzió szerint: a jogi környezet, a szervezeti kapacitás, a pénzügyi életképesség, az érdekérvényesítés, a szolgáltatásnyújtás, az infrastruktúra és a társadalmi elismertség. A 2012-es magyarországi jelentés, amely egy szakértői panel bevonásával az Ökotárs gondozásában készült el, sajnos nem fest rózsás képet a hazai szektor helyzetéről: gyakorlatilag minden mutató értéke romlott a korábbi évekhez képest. Így a 7-fokú skála (amelyen az 1-es a legjobb, a 7-es a leggyengébb érték) összesített átlaga 3 pont lett, ami az index nemzetközi rendszerében az éppen „megerősödött” és az „erősödő” fenntarthatóság kategóriáinak határán áll.

Elkezdődik a közönségszavazás az Év Fája versenyben

Szeptember 10-től november 5-ig lehetett szavazni az Év Fája 2013 verseny döntőseire. A 41 fa közül, melyeket magánszemélyek, civil szervezetek, óvodák, önkormányzatok és egyéb intézmények jelöltek, az Ökotárs szakmai zsűrije választotta ki azt a 12 döntőst, amelyekre a http://evfaja.okotars.hu oldalon online lehetett szavazni. 2013-ban is a legtöbb közönség szavazatot elnyerő fa kapta a megtisztelő Év Fája címet.

Régi-új munkatárs

Rövid kitérő után visszatért hozzánk Csóli Virág, aki 2008 és 2011 között az NCTA pályázatait kezelte nálunk, most pedig a Svájci-Magyar Civil Alap "zöld" pályázatainak lebonyolításában vesz részt.

Február
Zöldövezet pályázat 2012/2013 - eredményhirdetés

2006 óta immár hetedik alkalommal pályázhattak helyi civil kezdeményezések és második évben fővárosi társasházak azért, hogy környezetüket szebbé és zöldebbé alakítsák, a helyi lakosság bevonásával, közösségi akció keretében. 2013-ban január 7-ig nyújthatták be a Zöldövezet 2012/2013 pályázati felhíváson induló és a második fordulóba továbbjutott pályázók a közösségi tervezés eredményeként kialakult részletes pályázataikat. Az Adományi bizottság február 15-én döntött: a 41 beérkezett pályázat közül 27 projekt részesült támogatásban, összesen 14 502 000 Ft értékben.

Támogatottak listája

Elindult az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap!

Február 12-én jelentek meg az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap új pályázati felhívásai makro- és kisprojektek (ez utóbbiak 7 témakörben), valamint egyéni ösztöndíjas tanulmányutak támogatására. A támogatók meghatározása értelmében a program átfogó célja, hogy "segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában". Az általános keretek bemutatása mellett az Európai Ifjúsági Központban tartott teltházas nyitóeseményen az alap hazai lebonyolítójának képviseletében az Ökotárs és partnerei ismertették a kiírások részleteit. A támogató országokkal való kétoldalú kapcsolatok erősítését szolgálta 13 norvég és izlandi civil szervezet képviselőjének részvétele: munkájuk bemutatásán túl a délutáni szekcióban "rapid-randi" formában nyílt lehetőség a hazai civilekkel való ismerkedésre és az első kapcsolatfelvételre.

Európai Év Fája verseny

Február 1-29. közt szavazhatott a közönség a 2013-as Európai Év Fája verseny nevezettjeire a www.treeoftheyear.org oldalon. 2013-ban hat ország: Bulgária, Csehország, Írország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia vett részt a versenyben. A fák nem koruk vagy szépségük miatt kerültek a vetélkedőbe, hanem történetüknek és az őket támogató erős közösségeknek köszönhetően. A 2013-as versenyt ismét egy magyar fa nyerte, mégpedig egy az egri termálfürdő területén élő platán. Az immár harmadjára megrendezett Európai Év Fája verseny e különleges fák segítségével szeretné történelmi és természeti értékeinkre és védelmük fontosságára felhívni a figyelmet.

Új munkatárs a Norvég Civil Támogatási Alapnál

Horváth Gergő, korábban a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa, februártól az NCTA "zöld" témájú mikroprojektjeinek lebonyolítását koordinálja a az Ökotársnál.

Június
Az „új civil törvény” értékelése és elemzése – országjárás

Május-június folyamán Békéscsabán, Veszprémben, Egerben, Győrött, Nyíregyházán, Szegeden, Miskolcon, Zalaegerszegen, Debrecenben, Pécsett és Budapesten tartott rendezvényeken mutattuk be civil szervezeteknek az új civil törvényről alkotott eddigi nézeteinket és a kapcsolódó közvélemény-kutatásunk eredményeit, azzal a céllal, hogy véleményeket, javaslatokat gyűjtsünk egy átfogó módosító csomag elkészítéséhez és véglegesítéséhez. ( http://civiljogok.hu/hirek/201304/24/hogyan-kellene-modositani-civil-szervezetekkel-kapcsolatos-jogszabalyi-rendelkezesek ) Az összesen mintegy 220 résztvevővel lezajlott fórumokon minden alkalommal élénk eszmecsere alakult ki, és számos izgalmas felvetés hangzott el, elsősorban a közhasznúság problémakörét érintve, hiszen ennek markánsan új feltételeivel épp ebben az időszakban, a 2012-es évről szóló beszámoló elkészítése alkalmával találkoztak először „élesben” a szervezetek.

Augusztus
Eredményhirdetés: NCTA makroprojekt pályázatok, 2. forduló

Augusztus első napjaira lezárult a makroprojekt felhívás második fordulójába továbbjutott pályázatok értékelése és megszületett a végső támogatási döntés. Ennek értelmében a 43 részletes pályázat közül az I. témakörben (emberi jogok és érdekérvényesítés) 14, a II. témakörben (szervezet- és közösségfejlesztés) 9 részesült támogatásban, összesen 2,7 millió € értékben. A támogatottak listáján elismert jogvédő, nőügyi és közösségfejlesztő szervezetek szerepelnek, zömmel Budapestről, de a tudásuk átadását és a kisebb civil szervezetek, csoportok megerősítését szolgáló projetkeik az egész országot lefedik. Mindkét témakörben támogatást kaptak olyan projektek is, amielyek különös figyelmet fordítanak a roma közösségekkel való együttműködésre is.

Támogatottak listája

Megjelent a második Svájci-Magyar Civil Alap pályázati felhívása

A 2012-ben meghirdetett első kör után, a még rendelkezésre álló közel 282 millió forintos keret kiosztása érdekében augusztus 30-án megjelent a második pályázati felhívás, a korábbiakhoz hasonló céllal és feltételek mellett: ismét két témakörben, (A: szociális szolgáltatások nyújtása, B környezeti kihívásokra adott válaszok), ez alkalommal kis- és közepes projekt kategóriában lehetett pályázni, október 28-ig. A pályázatírást a lebonyolító alapítványok az érintett hat megyében (Észak-Magyarországon és -Alföldön) tartott csoportos konzultációkkal is segítették.

Október
SMCA pályázatok beadása

Október 28-ig lehetett pályázatokat benyújtani a Svájci Hozzájárulás keretében működő alaphoz: eddig a határidőig 173 db pályázat érkezett a szociális szolgáltatások nyújtása és 65 db a környezeti kihívásokra adott válaszok című témára. A formai ellenőrzés nyomán mindkét témakörben 2-2 pályázat került elutasítása, míg a többi esetében megkezdődött a szakmai értékelés folyamata.

November
Év Fája díjátadó

Az Év Fája verseny döntőseit november 29-én ünnepelték meg a fákat nevező szervezetek, családok és települések. A zenés eseményen az Ökotárs Alapítvány több díjat is átadott, és a verseny összes döntőse kapott valamilyen meglepetést.

Idén minden eddiginél több, összesen 18 661 szavazat érkezett a 12 döntős fára. Az Év Fája fődíját 4059 szavazattal a „Mesebeli vén vackorfa, avagy a gödöllői magányos óriás története” címmel nevezett fa nyerte, mely a Szent István Egyetem Botanikus kertjében áll, és amelyet még a XVIII. században 999 társával együtt ültetett Grassalkovich Antal gróf. A fa továbbjutott az Európai Év fája verseny döntőjébe is, melyet 2014 februárjában hirdetnek meg. A díjátadón Hős Fa kitüntetést kapott a „Gyümölcsoltó Boldogasszony 303 éves Árpával érő körtefája Solymáron”. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a Telekiben álló 300 éves berkenye kapta.

Nyílt levél a civil törvény módosításáról – „kihagyott lehetőségek tárháza”

A 2014 tavaszán hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv rendelkezéseivel való összehangolás végett a kormány október végén az Országgyűlés elé terjesztette a „civil törvény” módosítására vonatkozó javaslatát, amelyet a parlamenti vita lefolytatása után december 2-án fogadtak el a képviselők. Civil szervezetek, köztük az Ökotárs Alapítvány a jogalkotási folyamat előtt és alatt is több ízben tettek részletes szakmai javaslatokat a szabályozás „civilbarátabbá” tételére – sajnos azonban ezekből az ajánlásokból szinte semmi sem tükröződött az elfogadott törvénymódosításban.

Az Ökotárs kezdeményezésére ezért 7 civil szervezet nyílt levelet tett közzé, melyben megfogalmazták kritikáikat."

December
Új pályázati felhívások az NCTA-ban

Akciókra, ifjúsági tanulmányutakra és ösztöndíjakra lehetett pályázni decembertől. Mindhárom pályázat az NCTA horizontális területeit célozza, azaz az emberi és kisebbségi jogok védelméről, az esélyegyenlőségről, a társadalmi befogadással és sokszínűséggel, a megkülönböztetés, kirekesztés és idegengyűlölet ellenében való fellépésről szól valamilyen módon. Az akciópályázatokra (egyszerűsített eljárásban) folyamatosan lehet pályázni valamilyen akut/aktuális problémára megoldást kereső vagy azokra a figyelmet felhívó rövidebb kampányokkal, akciókkal és megmozdulásokkal, legfeljebb 5000€ támogatással. Az ifjúsági tanulmányutak 18-30 év közti fiatalok számára adnak lehetőséget arra, hogy jó gyakorlatokat, példákat gyűjtsenek Norvégiában, Izlandon vagy Liechtensteinben a fenti témákban, és azokat idehaza bemutassák, terjesszék, kihasználva a modern kommunikáció eszközeit.

Ismét bővültünk

Az NCTA új akciópályázatainak lebonyolítására csatlakozott hozzánk Oravecz Ágnes, aki korábban a Kurt Lewin, a TASZ majd a WWF munkatársa volt.

+36 1 411 3500
H-1056 Budapest, Szerb utca 17-19.